Benjamin Zander: Puterea liderului vine din capacitatea sa de a-i face pe ceilalți puternici
Benjamin Zander este dirijorul Filamornicii din Boston. Departe de a fi doar un muzician, Benjamin este un profesor talentat și un vorbitor înzestrat, care comunică cu aceeași dăruire, ușurință și pasiune cu orchestra, cu spectatorii și cu toții oamenii.
Muzica, povestea și umorul sunt limbaje universale. El le folosește pe toate, cu măiestrie și cu convingere. Așa cum simte ritmul muzicii, Benjamin simte ritmul inimii omului și știe să-i atingă corzile. Este însuflețit de o pasiune nestăvilită, pe care o inspiră și în ceilalți. Benjamin descătușează energia creatoare a oamenilor, îi trezește la ei înșiși și le activează potențialul.
Benjamin Zander îți vorbește despre tine, prin muzică, pe limba ta.
L-am tot urmărit – cu interes și pasiune, râzând, plângând și cu inima bătând. Iată câteva dintre învățămintele pe care le-am desprins din ce am văzut, am ascultat și am simțit.
DESPRE ARTA LEADERSHIPULUI
„Dirijorul nu scoate niciun sunet. Puterea lui depinde de capacitatea sa de a trezi puterea din oameni. Sarcina mea este să trezesc potențialul oamenilor. Dacă le strălucesc ochii, înseamnă că-mi fac treaba bine.”
Vezi potențialul.
Benjamin povestește anecdota despre cei doi vânzători care au plecat să vadă dacă puteau vinde încălțăminte în Africa, prin 1900. Unul dintre ei nu a văzut nicio oportunitate pentru că nimeni nu purta încălțări, iar celălalt a văzut o oportunitate imensă pentru că toți oamenii erau desculți.
Adeseori pornim de la un fundament de ipoteze, presupuneri și prejudecăți (pre)stabilite de alții, pe care le considerăm a fi adevăruri implicite. Dar când trăim autentic și ne ascultăm instinctul și intuiția, atunci știm să facem diferența dintre adevăr și neadevăr și avem acces la un izvor de înțelepciune mult mai autentic și mai bogat, care ne va ajuta să înțelegem mult mai bine natura și potențialul situațiilor.
Așa știe și Benjamin Zander că muzica clasică este un limbaj universal, care comunică pe înțelesul tuturor oamenilor, chiar dacă sunt mulți cei care întrețin ideea că aceasta ar fi mai greu accesibilă omului de rând, mai puțin erudit sau fără aptitudini speciale – cum ar fi urechea muzicală. „Crezi că nu ai ureche muzicală? Dacă te sună mama, tot ce trebuie să auzi este „Alo!” și vei ști nu numai că e mama, dar și dacă-i veselă sau supărată. Toată lumea are ureche muzicală.”, spune Benjamin.
Despre încredere și atitudine.
Încrederea nu poate fi fabricată, jucată sau mimată. Încrederea poate fi numai autentică. Prin urmare, trebuie să știi să ai încredere. Învață să vezi potențialul lucrurilor și concentrează-te pe ce se poate. Îndoiala devine un obstacol și îți risipește energia. Potențialul și încrederea, în schimb, te inspiră, te însuflețesc și nu numai că îți descătușează energia, dar o și canalizează în direcția în care merită să fie investită.
„Ce vezi, cum pășești, cum gândești atunci când crezi că ceva este imposibil? Ce vezi, cum pășești, cum gândești când crezi că ce vrei tu este posibil?” îți propune Benjamin să te întrebi.
Despre viziune.
Încrederea te inspiră să privești în perspectivă și să vezi până departe. Atunci te concentrezi pe viziunea de ansamblu, nu pe fiecare pas. Așa descoperi fluxul natural al lucrurilor, care îți dă acces la un izvor de resurse mult mai bogat, pentru că vine din ordinea naturală a lucrurilor, din acel sistem nervos central al vieții, care funcționează implicit și negreșit. De aceea omul performează când se lasă în voia talentului.
„Pasărea zboară la înălțime, pe distanțe foarte mari, fără să se uite la garduri”, spune Benjamin Zander.
Crezi în oameni și trezește puterea din ei.
Viața este sămânță de posibilități. Descoperă potențialul omului. Trezește-l la sine însuși. Crede în el. Credința ta îi va inspira încredere în sine. Odată conectat la izvorul de energie creatoare din sine însuși, omul va putea face ceea ce este înzestrat să facă. Iar lumina din suflet i se va aprinde în ochi.
„Martin Luther King nu a spus: Am un vis! Ce-i drept, nu prea sunt singur că-l putem îndeplini…”
Ce este succesul.
„Pentru mine, succesul nu înseamnă bogăție, faimă și putere. Succesul este lumina din ochii oamenilor din jurul meu. Dacă în ochii oamenilor tăi nu e lumină, întreabă-te ce nu faci bine.”
În timp ce-l ascultam pe Benjamin Zander, m-am întrebat: „Când nu e lumină în ochii tăi, în ce fel greșești față de tine, ce nu faci bine pentru tine?”
Curajul de a-ți dezvălui sufletul.
Te poți conecta la viață și la oameni numai dacă ai sufletul deschis și dacă ești autentic. Fără această conexiune nu ai viziune, nu ai înțelepciune, nu ai încredere, nu ai forță, nu ai putere.
„Lumina și bucuria din tine trezește toată forța vieții din mine”, spune vorba unui lied discutat de Benjamin.
Apropie-te de oameni.
Conexiunea nu se face de la distanță. Benjamin se ridică de pe scaun, coboară de pe scenă, e cu mâna pe umărul omului, muncește cot la cot cu el. Îți arată ce vorbește și face ce-ți spune. Te activează, te însuflețește și te inspiră și pe tine.
Fii mare fără să copleșești.
„Nu te opri din a cânta mai tare la pian, de teamă că ai putea să-i acoperi vocea. Dacă vei interpreta cu căldură, îl vei inspira să cânte mai tare. Doar dacă interpretezi agresiv îl vei acoperi.”
Iubirea și căldura inspiră și eliberează. Nu înlănțuie, nu strivesc, nu limitează.
Despre pasiune.
Pune suflet în ce vrei să prindă viață.
Alegând siguranța nu vei fi în siguranță.
„It’s not safe to play it safe”, punctează Benjamin. Cunoscutul nu înseamnă cunoaștere, fixitatea nu este echilibru. Durabilitatea vine din schimbare și evoluție. Mergi unde te conduce adevărul – cu riscurile și cu câștigurile aferente.
Ca să ajungi la destinație, nu scurta călătoria.
O melodie, o piesă de teatru, un film, viața – toate durează. Transformarea, devenirea necesită timp. Respectă etapele și ritmul firesc al lucrurilor, pentru că nu e firesc degeaba. Nu te grăbi să termini, lasă loc lucrurilor să se întâmple. „Don’t go all the way, because there’s more to come”.
Lasă timp pentru toate transformările și devenirile necesare. Unele lucruri se vor repeta sau poate că tu ai nevoie să mai repeți sau să mai zăbovești pe undeva.Trăiește în ritmul potrivit sufletului tău.
Suntem, cu toții, în drum către noi înșine. „Suntem în drum spre casă. Știm când ajungem. Fiecare dintre noi știe ce înseamnă „acasă”, spune Benjamin Zander.
DESPRE ARTA MEȘTEȘUGULUI
„Am văzut că pe obrajii ei curgeau lacrimi. Și atunci am înțeles că secretul nu e să cânți perfect, ci să cânți din inimă”.
Fii copilul din tine.
Într-unul master class-urile sale, Benjamin Zander se apropie cu atenție de unul dintre elevii săi – un tânăr violonist, foarte talentat, care termina Conservatorul și interpreta Beethoven.
„Îți amintești cum erai la 14 ani? Erai de necontrolat, erai atât de pasionat! Scriai 12 cuvinte pe o pagină, așa de pasionat erai. Îți amintești? Totul era minunat pentru tine: muzica era minunată, oamenii erau minunați, tu erai minunat! Ai pierdut pasiunea asta, nu mai ai bucuria asta. Acum ești cuminte, calculat, măsurat. Știi de ce ești așa? Din cauza presiunilor externe. Te interesează ce spun profesorii, ce gândesc oamenii, te preocupă notele, audițiile. Dar lui Beethoven nici că ar putea să-i pese mai puțin de toate astea. Ce vroia Beethoven era să trezească viața, forța, arderea din inima oamenilor.”
Benjamin Zander i-a arătat elevului său pasiunea din muzica lui Beethoven și a retrezit în inima tânărului absolvent pasiunea nestăvilită de la vârsta autenticității.
Fii credibil pentru copiii de 5 ani.
„Vrei ca fetița de 5 ani din public să-și amintească de interpretarea ta când va avea 55 de ani. Acum, interpretarea ta este foarte bună, dar nu este memorabilă. Vrei să fie memorabilă.”
Benjamin Zander i-a arătat și i-a reamintit tânărului student cum să interpreteze memorabil. Și i-a oprit arcușul în aer, ca să-i arate chipul însuflețit al fetiței de 5 ani, din public.
Viața te pune în mișcare.
Când intri în fluxul lucrurilor, al naturii, al vieții, ești în mișcare, în dăruire, în plină și în continuă adaptare. Echilibrul este dinamic. Mișcarea sufletului generează o întreagă coregrafie a corpului. Ce e nemișcat e neînsuflețit. Dacă e neînsuflețit, e neadevărat. Cu cât prinde mai multă viață, cu atât funcționează mai bine.
„Nu confortul e soluția. Asumă-ți disconfortul.”
Ascultă-ți inima și lasă-te în voia talentului.
„Ne concentrăm atât de mult asupra notelor, încât sacrificăm muzica. Nu în asta constă valoarea”.
Perfecțiunea rânduită de om este altceva decât desăvârșirea divină. Eliberează-ți sufletul din strânsoarea minții. Nu-ți transforma mijloacele în scop. Nu te gândi la note, simte muzica. Lasă-te în voia talentului și trăiește ce faci.
Allegro con brio.
Beethoven nu găsea, în muzica de atunci, tempo-ul, cadența care să exprime cu precizie limpezimea minții lui, arderea, intensitatea și entuziasmul lui. Și atunci l-a creat el: Allegro con brio. Nu găsești meșteșugul, instrumentul sau măsura potrivite pentru tine? Inventează-le.
Nu te lua după acompaniament. Nici în muzică, nici în viață. Urmează melodia.
Caută bucuria, caută ușurința de a face lucrurile.
Unele instrumente sunt grele, unele interpretări sunt grele, dar nu lăsa dificultatea să îți definească identitatea și să-ți determine atitudinea. Dacă e greu, nu înseamnă că trebuie să te lași împovărat. Nu lăsa dificultățile să dea tonul vieții tale. Nu le purta pe față, nu le prelua în corp. Caută bucuria.
Excelezi? Treci la nivelul următor. Întotdeauna există un nivel următor.
Păstrează-ți vii surpriza, creativitatea, interesul, spontaneitatea, inspirația, dedicația, evoluția.
Nu-ți trăi viața ca pe o audiție. Trăiește-ți viața ca pe un concert.
Ar trebui să creștem precum copiii, știind că suntem perfecți. Pentru că nimeni nu poate fi cum suntem noi. Competiția este inventată de oameni. În realitate, viața este bucuria de a trăi și de-ți manifesta darul cu care ești înzestrat. Ghidează-i pe toți prin frumusețea a ceea ce faci. Găsește pulsul cosmic și lasă-ți inima să bată după el.
Aprinde lumina în ochii tăi și în ochii oamenilor tăi.
Sursă foto: Benjamin Zander
Articol publicat inițial pe 26 aprilie 2019