Big Brother are un frate și mai mare: Internetul tuturor lucrurilor
Odată cu dezvoltarea ITL, volumul de date generat va creşte enorm. Se poate asigura securitatea datelor fără a afecta intimitatea oamenilor?
Automobile inteligente, aparate inteligente, ceasuri inteligente ‒ toate dispozitivele care au adăugat cuvântul "inteligent" în descriere ‒ sunt legate la internet și interconectare într-un ecosistem format din dispozitive, software-uri și servicii numit acum "Internetul Tuturor Lucrurilor".
Citește și Patimile IT-iştilor înainte şi după angajare
ITL are potențialul de a genera o valoare de 14.400 miliarde de dolari, la nivel global, în următorul deceniu. Conceputul mai larg nu se rezumă doar la conexiunile dintre obiecte, ci şi la cele dintre oameni şi procese. În ediția de mai a revistei CARIERE am estimat felul în care Internetul tuturor lucrurilor va impacta:
-modelul tradiţional de business;
-meseriile actuale;
-managementul resurselor;
-productivitatea angajaţilor;
-generarea de venituri;
– consumatorul final;
-echilibrul dintre securitate şi intimitate.
Când totul devine interconectat – oameni, procese, obiecte, roboți, inteligență artificială –, implicațiile sunt uriașe și consecințele nedorite pot lua amploare. Deja ne este destul de greu să ne păstrăm intimitatea și securitatea personală când folosim internetul în condițiile existente, dar imaginați-vă momentul în care vor exista mai mult de 100 de miliarde de dispozitive care monitorizează totul.
„Până când nu va exista un tratat global care să reglementeze drepturile digitale, securitatea datelor și a cloud-ului, n-o să asistăm nici la adoptarea serviciilor IoT utile, tocmai pentru că oamenii se vor teme, mai ales din clipa în care vom folosi inteligența artificială în cloud.” , previzionează futurologul Gerd Leonhard, CEO al The Futures Agency, în ediția de mai a revistei CARIERE.
Citește și 250 de oameni de IT sub un singur acoperiş: Bugete crescute cu 50% şi mii de locuri de muncă
S-a întâmplat deja ca un dispozitiv aparent inofensiv, cum este o cameră de supraveghere instalată în propria casă, să ne acceseze datele din calculator. „Ceea ce prevăd eu este că 50% dintre bugetele militare ale națiunilor vor fi cheltuite pe securitatea cibernetică și în războaie cibernetice.” ‒ avertizează specialistul elvețian.
Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist şi Global Communication Director pentru Bitdefender, a declarat în aceeași ediție că „60% dintre atacurile targetate sunt îndreptate către companiile mici şi mijlocii, tocmai din motivul că în zona de securitate se investeşte foarte puţin, acolo fiind alte priorităţi. Asta nu înseamnă că marile companii nu sunt atacate”.
În același număr de revistă, Coșoi mai spune că mulţi dintre directorii de IT nici nu se gândesc că ar putea fi vreodată atacaţi cibernetic, "mergând pe ideea că, fiind o companie cu doar zece angajaţi, nu prea au ce să le fure." „Dar uită că întotdeauna se va găsi ceva de furat din documentele companiei, lucruri care apoi se vor vinde la concurenţă sau chiar tu poţi fi şantajat să le primești înapoi. La fel îţi pot fura şi datele de pe card şi rămâi direct fără bani”.
Despre toate impicațiile gândite și negândite ale "Internetului a orice" vă invităm să citiți în printul cu numărul 216 al revistei CARIERE.
Aceasta este tema numărului de mai al revistei CARIERE, ediția cu numărul 216. Revista CARIERE poate fi găsită la punctele de presă Inmedio, Relay și One Minute.
Pentru informații privind abonamentele ne puteți contacta la secțiunea Abonamente.