Bogăția unei țări o formează nu aurul, ci sufletele bune
Bulevardul Magheru. O masă încărcată cu cărți. Deschid una și îmi sare în ochi: „Bogăția unei țări o formează nu aurul, ci sufletele bune.” La final de decembrie aceste cuvinte răsună altfel.
Cartea este „Iuliu Hațieganu în cuvinte înțelepte”, apărută la Editura Medicală în 1984. Am achiziționat-o la prețul de 1 leu.
Adevărat, în carte este multă înțelepciune, organizată minuțios în 35 de teme. Printre acestea: Adevăr, dreptate și istorie, Popor – patrie – neam – națiune – stat – țară, Profesor (maestru) și colaboratori, Sfaturi – creionări, Înțelegere – pace – armonie etc.
IULIU HAȚIEGANU
Pentru că este sfârșit de decembrie, mă voi opri la câteva dintre gândurile și sfaturile lui Iuliu Hațieganu pentru neamul nostru.
„Soarta popoarelor a determinat-o dintotdeauna sufletul lor”, spune dumnealui și ne îndeamnă să evităm discordia, dezordinea, diviziunea, pentru că „unirea înseamnă viață și victorie”, așadar „o națiune nu poate avansa cu pumnii încleștați, ci numai mână în mână.”
Iuliu Hațieganu ne reamintește că „noi suntem în serviciul destinului național, că noi pregptim tineretul, că tineretul poartă destinului neamului” și ne previne asupra pericolului cinismului și a apatiei spunând: „a fi fatalist și a nu face niciun efort pentru salvarea ființei naționale înseamnă o absență ce egalează cu trădarea.”
„Nu are viitor acea națiune care după un mare dezastru refuză din amor propriu să constate greșelile făcute”, așa că suntem chemați „să ne cinstim casa, să ne cinstim trecutul și prezentul pentru a pregăti viitorul”, pentru că vor rezista numai acele neamuri care „vor ști să trăiască prin forțele lor mari mânuindu-și comorile.”
„Veniți cu mine la sate, să ascultăm murmurul suferințelor poporului, acei ce mă înțelegeți și iubiți glia de la care ați pornit. (…) Țărănimea noastră dorește lumină. (…) Ei nu cer altceva decât încurajare și să fie înțeleși.”
MARCEL IUREȘ
Aceste cuvinte mi-au amintit de Marcel Iureș, care declara pentru Adevărul Live:
”Poporul ăsta duce o lipsă seculară de iubire, de drag de el”, spune Marcel Iureș. Neiubirea de secole nu se vindecă în câțiva ani. Sunt lucruri pentru care este nevoie de timp și care se fac, cum bine spune Marcel Iureș, „cu adăstare, cu calm, cu drag, se dau probe de rezistență în timp, probe de concentrare, de relaxare, de iubire. Înțelegeți?”
CHRIS NEL
Când l-am întrebat pe Chris Nel la ce i-a fost cel mai greu să facă față, din comportamentul civililor, după ce a revenit din război, mi-a răspuns: „I-am găsit pe civili foarte concentrați pe drepturi și foarte puțin preocupați de responsabilități. Mi s-a părut a fi o atitudine egoistă și egocentrică.”
L-am întrebat și cum să vindecăm cinismul. „Cinismul este o reacție care vine din frică, nu din înțelepciune. Este un mecanism de protecție, care poate fi foarte, foarte toxic – pentru că dărâmă orice soluție, orice viziune și orice speranță. Conexiunea umană poate genera o reacție înțeleaptă, pentru că îi ajută pe oameni să vadă ce opțiuni au în viitor.”
JOHN FLORESCU
John Florescu are un îndemn simplu și clar: „Cunoaște-ți țara în care trăiești și fii pregătit să o iubești.”
L-am întrebat ce le-ar spune românilor ca să-i mai vindece un pic de cinism și să adăuge un strat de iubire peste nemulțumirea lor față de cum merg lucrurile în România. „Cinismul vine din acceptarea multor așa-numite „adevăruri“ gata livrate, care sunt, în esență, false. Asta se întâmplă, dar nu se întâmplă numai în România, ci și în alte părți ale lumii. Oamenii cu o minimă educație și bun simț au intuiția adevărului și fac diferența dintre bine și rău, chiar și atunci când sunt bombardați cu neadevăruri”. (…). Cinismul este o afecțiune dobândită, nu o trăsătură de caracter. Niciun copil nu se naște cinic.”
MATTHEW K. CROSS
Matthew K. Cross este co-autorul cărții The Little Book of Romanian Wisdom | Micuța carte a înțelepciunii românești.
„Am conceput „Micuța carte a înțelepciunii românești” ca pe un dar, o punte și o făclie. Este un dar pentru poporul român, menit să le onoreze istoria, cultura de o incredibilă bogăție și tot ce a dăruit lumii; este puntea cu ajutorul căreia poate împărtăși lumii o parte revelatoare din vasta sa înțelepciune; este o făclie care să le reamintească românilor de bogata lor moștenire și de potențialul lor. Pe scurt, cartea este menită să-i inspire pe români să-și trezească măreția adormită, să-și ridice ochii, să se ridice și să-și aleagă cel mai luminos viitor. După cum spune Diana Doroftei, co-autorul acestei cărți, „Trăim viața pe care o alegem” – ceea ce reiterează desăvârșit versul meu preferat, scris de mult-iubitul poet român, Mihai Eminescu: „În faptă, lumea-i visul sufletului nostru”, ne-a declarat Matthew.
Toate acestea mă conduc din nou la cuvintele lui Iuliu Hațieganu, care spunea: „Nimeni nu cucerește o țară decât cucerind inimile.” Vremea cuceritorilor a trecut. Acum este vremea iubirii. Așa că am face bine să ne recucerim propriile inimi, să ne încurajăm, să ne înțelegem. Să ne (re)cunoaștem țara și să (re)învățăm să o iubim. Înțelegeți?
Pentru toate acestea pledăm și în noul număr al Revistei CARIERE. La mulți ani și la bună citire!