Bogdan Ivănel, Code4Romania: Românul care găseşte soluţii IT la problemele civice
Bogdan Ivănel are studii în Drept Internațional și Relații Internaționale (cu precădere focus pe Rusia și Europa de Est). Imediat după liceu, la 19 ani, a plecat din țară la studii în Olanda pentru că și-a dorit, în acest domeniu, să se dezvolte profesional la cel mai înalt nivel, după cum mărturiseşte acesta.
Cariera academică l-a dus în foarte multe locuri. A studiat la Oxford, la Berkeley, la Universitatea din Utrecht, dar și la SciencesPo în Paris. De asemenea, a călătorit în nenumărate zone de conflict, a intrat în contact cu foarte multe culturi și sisteme. Bogdan crede că din acest gen de experiențe a învățat de fapt cele mai multe lucruri până acum.
La momentul la care a început Code4România, el își pregătea doctoratul – pe care l-a încheiat între timp – și nu venise foarte mult în contact cu zona IT. Însă odată cu acest proiect, Bogdan și-a schimbat carieră la 180 de grade. El mărturisește că, în primă fază, nu își închipuia că se va întoarce în țară, așa că naveta, o săptămâna pe lună în România și trei în Olanda, apoi venea două săptămâni, pe urmă câte o lună, iar la finalul lui 2016 a luat decizia de a se întoarce definitiv.
"Am întâlnit atât de multă energie pozitivă și dorință de schimbare aici încât am decis că trebuie să fiu alături de acești oameni care lucrează zi de zi pentru România", își motivează Bogdan decizia de a reveni în ţară.
Tragedia de la Colectiv a trezit ceva în el
El a înființat comunitatea Code4Romania după incendiul din clubul Colectiv. La acea vreme, Bogdan era plecat din țară de 10 ani, dar tragedia a trezit ceva în el, ca în mulţi alţi români.
"La fel ca pentru ceilalți din țară, pentru mine a fost un punct de cotitură. Atunci m-am întrebat cum pot da o mână de ajutor pentru România, de acolo de unde mă aflam", povestește Bogdan.
Oricum, el de mult timp avea "obsesia" asta, de a face ceva pentru cei din ţară. El crede că în acest moment avem cea mai bună resursă umană din istoria României. Problema este că, spune Bogdan, o mare parte dintre aceștia nu mai locuiesc în țară, sunt în diaspora, iar cei care sunt în România nu sunt conectați la aparatele de decizie. Acești specialiști sunt o resursă care nu este deloc folosită.
"Ideea de a face Code4Romania nu a apărut din senin. Am descoperit într-o zi discursul oferit de fondatoarea Code4America la un eveniment TED și mi s-a părut că aceasta este cea mai bună formă de a aduce o schimbare reală în România, mai ales că ar atinge acele sectoare ale populației care până acum nu au fost implicați civic. Când am revenit aici, am găsit o energie incredibilă și o dorință extrem de puternică, cum nu am întâlnit nicăieri altundeva, de a schimba ceva în bine. Poate nu suntem cei mai buni în orice domeniu, dar cu siguranță suntem extrem de dedicați noi, ca nație, și avem o capacitate de a munci și rezista enormă", spune Bogdan.
În plus, Code4Romania nu are nevoie de un loc fizic per se. Oricine, în țară sau diaspora, poate scrie linii de cod, poate face design, poate concepe strategii de comunicare etc. Și acest lucru este unul definitoriu pentru proiect. La un moment dat, la Code4Romania se lucra de pe 11 fusuri orare diferite și, în continuare, diaspora este a doua cea mai mare comunitate din interiorul Code4Romania.
"Suntem mândri că reușim să conectăm români de pretutindeni. Și celor de acasă încercăm să le explicăm un alt lucru în care credem: nu este nevoie ca diaspora să revină acasă neapărat. Specialiștii aceștia sunt plecați de mulți ani, au vieți noi acolo, casă, familie, serviciu, dar asta nu înseamnă că nu pot face o schimbare în România dacă nu sunt fizic aici. Avem atât de multă tehnologie la care putem apela și care face colaborarea atât de simplă. Și nu trebuie să se aplice doar pentru tehnologie, ci pentru orice domeniu. Chiar acum avem în lucru un proiect, o platformă pe nume Brain Gain, care își propune să reunească specialiști și experți din multiple domenii care să lucreze împreună pentru România", precizează Bogdan.
Începuturile Code4Romania
Bogdan a discutat ideea înfiinţării Code4Romania cu câțiva prieteni români din Olanda și i-a convins să se alăture imediat. Apoi, i-a contactat pe cei de la Code4America pentru a înțelege care este modelul lor organizațional, care sunt procesele prin care au trecut și de ce bariere s-au lovit. Prin februarie 2016 deja avea o idee destul de conturată despre ce voia să facă și a venit prima oară să prezinte ideea în România, unde mai cunoștea foarte puțini oameni. "După multiple întâlniri, din om în om, mi s-a confirmat că nevoia există și că un ONG precum Code4Romania ar putea funcționa. Dovada a fost că s-a extins aproape instantaneu. După trei luni, eram 50 de oameni și lucram la primele proiecte", spune Bogdan.
Totuşi, a luat decizia de a nu lansa oficial Code4Romania până nu era gata cel puțin un proiect, pentru a demonstra că sunt gata să facă treabă și să construiască produse durabile și sustenabile.
"Lumea e sătulă de idei și de promisiuni, așa că am zis 'hai să facem'. După ce am dat drumul primului proiect, Vot Diaspora, am avut un eveniment de lansare, în septembrie anul trecut, la care ne așteptam să participe moderat de multă lume, dar am fost suprinși să vedem că sala a fost ticsită de oameni dispuși să pună pe masă toate abilitățile lor și să aloce timp pentru a lucra pentru ceva durabil.
Am fost uimit de rapiditatea cu care lucrurile s-au petrecut, am fost și sunt în continuare copleşit și îmi plec capul în fața acestor sute de oameni care acum fac parte din Code4Romania și care zi de zi acordă de la câteva minute la câteva ore pentru a contribui complet voluntar la a crea soluții pentru societate", mai povestește Bogdan.
Comunitatea Code4Romania a fost acceptată și ca membru oficial al Code for All, cea mai mare organizație de civic tech din lume.
"Cred că dacă am reușit ceva cu adevărat important, la nivel de imagine, am pus România pe harta internațională a tehnologiei dezvoltate în scop civic. Stăm la aceeași masă și avem un cuvânt de spus alături de organizații mamut precum Code for America sau Code for Africa", subliniază Bogdan.
Comunitatea crește într-o zi cât alții într-un an
În prezent, Code4Romania numără peste 500 de membri, aflați în opt orașe din ţară și în diaspora. Sunt oameni cu background-uri foarte variate. Cei mai mulți sunt developeri, urmați de UX designeri, oameni de comunicare, data analysts, oameni din mediul universitar, specialiști în resurse umane. Media de vârstă este în jur de 30-32 de ani, sunt oameni care deja lucrează de câțiva ani buni, mulți sunt antreprenori, freelanceri sau angajați în companii private.
"Cel mai important moment pentru noi până acum a fost lansarea aplicației Monitorizare Vot, un instrument care a permis observatorilor acreditați să transmită informații din secţiile de votare în timp real. A fost o premieră pentru România și este și una dintre puținele aplicații de acest tip din lume. Proiectul a primit premiul pentru implicare civică la Gala Societății Civile de anul acesta, iar acum ne pregătim să lansăm varianta 2.0 a proiectului, și să îl reimplementăm în mai multe state, începând cu Republica Moldova, apoi în 2018 în Pakistan și alte câteva state africane", spune Bogdan.
Un alt proiect interesant este CentruCivic, o platformă în care au centralizat toate aplicațiile open source devoltate în și pentru România, iar acum se lucrează la a două componentă a centrului, o platformă de centralizare de Open Data, un proiect foarte important pentru comunitatea Code, fiind un promotor al transparenţiei și datelor deschise.
Cat despre Vot Diaspora, acesta a fost un portal de informare pentru înscrierea la vot și el va fi redeschis și reutilizat la fiecare rundă de alegeri.
De asemenea, pe 16 noiembrie s-a lansat la Berlin primul lor proiect internațional: INLAR, o platformă care mapează toate ONG-urile din Europa și nu numai care oferă consultanță gratuită și servicii de traducere și translatori pentru refugiați. Comunitatea se mai pregăteşte să lanseze și primul proiect în colaborare cu Ministerul Justiției – portalul care prezintă Strategia Națională Anticorupție, dar și un instrument de anonimizare a surselor pentru jurnaliști și ONG-uri.
Proiecte în dezvoltare sunt 20 la număr și acoperă domenii precum: educație, accesibilitate, legislație deschisă, cultură, transparență și digitalizare a serviciilor publice.
Finanţare
În momentul acesta, finanțarea Code4Romania este aproape inexistentă. Toți cei care se ocupă de managementul și de procesele operaționale ale organizației sunt voluntari, la fel ca restul membrilor acestui ONG. Focusul lor în primul an a fost să demareze cât mai multe proiecte, iar abia apoi să se gândească la un plan de fundraising.
"Strategia noastră de strângere de fonduri, dacă îmi permiteți o glumă, este că vom avea o strategie de strângere de fonduri în curând. Toți banii care au ajuns până acum în Code4Romania au fost donații individuale de la cetățeni și ei au fost folosiți pentru a acoperi costuri operaționale și logistice", menționează Bogdan.
Sudoare și nopți nedormite
"Am trecut prin multe etape de burnout, am obosit, ne-am ridicat, am făcut cu schimbul, avem oameni care, după opt ore de serviciu, lucrează încă opt pentru Code4Romania, dar le mulțumim voluntarilor că sunt înțelegători și că ne ajută pe cât de mult posibil să facem față valului de taskuri, call-uri, întâlniri și munca de zi cu zi pe proiecte", spune Bogdan despre efortul uriaș depus de toți cei implicați în proiect.
Privire către viitor
Planurile de viitor sunt nenumărate. Pe plan local, vor încerca în 2018 să lansează cât mai multe proiecte care acum se află în etapa de dezvoltare și să construiască comunități locale puternice acolo unde ele deja sunt în formare – Iași, Cluj, Oradea, Timișoara, Brașov. Apoi, vor pregăti un eveniment masiv, în toamna anului viitor.
"Vom organiza primul summit independent Code for All în București și vom încerca, pe parcursul a cinci zile întregi, să aducem invitați de marcă și speakeri din cele mai importante organizații de civic tech din lume, să arătăm toate proiectele la care se lucrează în toate Code4-urile și să încurajăm oamenii să sprijine cea mai importantă mișcare civică a momentului, cea care pune tehnologia în slujba tuturor cetățenilor. Așa că țineți aproape, detaliile le vom lansa în curând", spune Bogdan.
Pe plan internațional, comunitatea mai are în lucru la acest moment două proiecte în colaborare cu Code for South Africa (Open UP) și cu Code for Poland, este un proiect imens pe legislație deschisă și un al doilea, o aplicaţie pentru jurnaliști în parteneriat cu Code for Pakistan. "Ne-am dori să ajungem mai eficienți că până acum și să livrăm cât mai multe instrumente utile tuturor", încheie Bogdan.