Bogdan Pismicenco: Un bun manager le acordă încredere celor cu care lucrează
Cu o ascensiune profesională impresionantă, Bogdan Pismicenco și-a început cariera în anul 2003, în cadrul companiei Xerox, la Departamentul de Vânzări. În anul 2013 s-a alăturat echipei Kaspersky Lab, pe poziția de Channel Manager, pentru România și Bulgaria, și s-a ocupat de segmentul de vânzări prin intermediul rețelei de parteneri. În 2016, odată cu extinderea activității companiei în Republica Moldova, a trecut și la coordonarea generală a unor activități multiple (marketing, business strategy, pre-sales). Din ianuarie 2018 a devenit Territory Sales Manager pentru România, Bulgaria și Republica Moldova și se ocupă de toate activitățile care țin de vânzări în aceste țări.
Am dorit să descoperim ce îl motivează pe Bogdan în viața profesională, dar și ce îl bucură în viața privată, așa că l-am provocat să ne răspundă la câteva întrebări.
Sunteți responsabil de coordonarea segmentului de business din trei țări din regiune: România, Bulgaria și Republica Moldova. Care este cea mai mare provocare din poziția pe care o aveți?
Prima provocare a fost chiar aceea de a coordona un teritoriu care depășește granițele țării. Acest lucru a însemnat numeroase călătorii și inițiative pentru a dezvolta relații de colaborare pe termen lung cu partenerii existenți și potențiali. A doua a fost că Bulgaria și Republica Moldova erau la început de drum, din punct de vedere al pieței soluțiilor de securitate, deci a fost nevoie de un efort susținut pentru a obține rezultate bune și a crește acest segment.
Surpriza plăcută a fost că ambele piețe s-au dovedit foarte receptive și am reușit să creștem mult într-un timp scurt. În Bulgaria, de exemplu, am lansat o soluție în parteneriat cu unul dintre cei mai mari operatori telecom încă de acum câțiva ani.
Cum simțiți că a fost drumul dvs profesional până în prezent? Ce anume v-a motivat pe acest drum?
Fiecare etapă din carieră mi-a permisă să învăț altceva, iar atunci când am simțit că e cazul, am făcut schimbări, ca să evit plafonarea.
Ca account manager, mi-am creat și perfecționat abilitățile de vânzări în domeniul hardware și software, apoi, ca sales manager m-am ocupat inclusiv de licitațiile pentru câștigarea unor clienți importanți și de strategia de business. Odată cu preluarea funcției de channel manager la Kaspersky, în 2013, am trecut de la vânzările directe, la cele indirecte, prin intermediul partenerilor, iar ulterior am început să coordonez și activități precum cea de marketing sau presales.
Cum descrieți stilul de leadership pe care îl aplicați?
Deschis la opiniile argumentate ale colegilor.
Care credeți că sunt competenţele cheie ale unui manager?
În primul rând, cred că ar trebuie să-și cunoască foarte bine domeniul de activitate, pentru a putea câștiga respectul celor pe care îi coordonează. Apoi, ar trebui să aibă o abordare creativă, să vină cu noi perspective și să își inspire echipa. Nu în ultimul rând, cred că un bun manager ar trebui să le acorde încredere celor cu care lucrează și să le recunoască meritele de fiecare dată când este cazul.
Cum ar trebui un manager să-și motiveze eficient echipa pentru a atinge performanță?
Dacă își cunoaște echipa foarte bine, cred că poate încuraja oamenii să facă mai ales lucrurile la care se pricep mai bine și care le plac mai mult, încurajând astfel performanța. De asemenea, o atitudine deschisă la noi propuneri și idei cred că ajută. La fel și recunoașterea meritelor oamenilor din echipă.
Ne puteți vorbi de un proiect în care v-ați condus echipa spre succes?
La Kaspersky am reușit să dezvolt foarte mult rețeaua de parteneri și să câștig contracte cu nume mari, pe care nu le pot dezvălui, din păcate.
Tânăra generație are nevoie de mentori, de lideri de succes. Ce i-ați spune unui tânăr pentru a reuși în profesia lui?
Să învețe mult, să aibă răbdare, pentru că nu poate avea totul din prima și să descopere ce îi place să facă. Cei care reușesc acest lucru sunt printre fericiții care pot spune că se bucură de succes, cu adevărat.
V-ați gândit vreodată să plecați din țară? Daca da, ce anume v-a oprit?
Nu m-am gândit niciodată serios, chiar dacă în anii tinereții era un trend între colegii/prietenii mei. A fi aproape de familie (părinți, frați, la acel moment) a contat mai mult decat orice. Oricum, tot plecat de acasă am fost, începând cu 19 ani, dar doar de la Tulcea, la București. Este o distanță mult mai ușor de gestionat.
Aveți familie și sunteți tată. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat din rolul de părinte?
Responsabilitatea, nu doar pentru tine, ci și pentru un copil, care se încrede în tine 100% și așteaptă de la tine protecție și dragoste. Plus faptul că trebuie să te adaptezi nevoilor și cerințelor lui, în ciuda faptului că ești o persoană matură.
Ce putere bună credeți că au oamenii și nu o folosesc?
Cred că rolul de părinte este o putere enormă de care nu suntem întotdeauna conștienți. Stă în puterea noastră să creștem un om care să aibă încredere în el și să fie fericit, doar iubindu-l și încurajându-l – câțiva ani, ce-i drept
Există ceva ce vreți să ne spuneți și nu v-am întrebat?
Prefer să mai păstrăm lucruri de zis cu următoarea ocazie.