Bunătatea e bună în afaceri. Tu ce vei face pentru bunătate?
Diversitatea naște bunătate și crește performanța. Ne face curioși, bine informați, creativi și inovatori. Este bogată și îmbogățește. Așa a fost și conversația mea cu Marianne Roling și Florin Roșie. Am discutat despre diversitate și incluziune, despre empatie, parteneriate durabile, învățare, mentalitate de creștere, conștiință de sine, identitate, autenticitate și valori solide. De ce sunt toate acestea bune pentru afaceri? Să aflăm împreună.
MARIANNE, CE ÎȚI AMINTEȘTI DESPRE PRIMA TA VIZITĂ ÎN ROMÂNIA?
Aveam 11 ani când am venit în România prima dată, într-o vacanță la schi. Mama mea, o fire aventuroasă, a spus: Hai să mergem la schi în România. Era în vremea comunismului. A fost plăcut – în sensul că a fost o foarte interesantă experiență de învățare, din punct de vedere al culturii. Pe vremea aceea, turiștilor nu prea le era permis accesul în România. În plus, erau transportați în autobuze separate, erau cazați separat, schiau separat. Noi eram din Olanda, nu prea știam la ce să ne așteptăm, dar acea vizită a avut un impact semnificativ asupra noastră. Și a făcut o mare impresie asupra mea.
Astăzi, atâția ani mai târziu, lucrez în Europa Centrală și de Est de mai bine de 8 ani, așa că vin în România de 4-5 ori pe an. Ce îmi place foarte mult – și nu mi-am dat seama de asta până când nu am ajuns să lucrez în Europa de Est – este cât de diferite sunt țările, una de alta. Dacă încerci să compari România cu Croația, cu Bulgaria, cu Republica Cehă, cu Ungaria – sunt extrem de diferite.
Iar dacă tot vorbim despre diversitate și despre cât de mult ne îmbogățește diversitatea, ți-l prezint pe Florin, care este adevăratul erou aici, când e vorba despre diversitate și incluziune
FLORIN, SPUNE-NE MAI MULTE DESPRE ASTA!
Marianne m-a invitat să particip la acest interviu, alături de ea, pentru că eu am avut acest vis, i-aș spune nebunesc, și le-am propus colegilor mei: Haideți să susținem Pride. A fost o inițiativă la nivel de angajați, prin urmare a fost extracuriculară. E nevoie de multă energie pentru a construi o echipă și a duce la bun sfârșit un astfel de proiect. Dar acum sunt eu copleșit de energia colegilor mei și de implicarea lor și a liderilor noștri. Când am invitat-o în România, ca să participe la Pride, Marianne mi-a răspuns imediat: Bineînțeles că vin! Așa că nivelul de adrenalină și de serotonină e mare – iar eu nu sunt sportiv, de felul meu (zâmbește).
DE CE SUNTEȚI VOI MÂNDRI?
Marianne Roling
Săptămâna trecută am deschis cartea scrisă de Michelle Obama, Povestea mea (Becoming). Michelle spune că i-a cunoscut pe cei mai bogați și mai importanți oameni din lume, dar se miră de superficialitatea și de egoismul lor. Pe de altă parte, cunoaște mulți profesori sau militari care au o înțelegere profundă a impactului pe care îl au asupra celorlalți oameni. Citind aceste lucruri, i-am spus soției mele: Dacă mă gândesc la cei 8 ani pe care i-am petrecut în Europa de Est, cel mai interesant pentru mine este că am avut onoarea de a-i învăța pe alții.
Europa de Est este interesantă pentru că include 33 de țări și o mare diversitate – nu poți compara Kazahstan / Mongolia / Rusia / Estonia / Polonia / Slovenia / Malta. E un ansamblu complet de rase, etnii, religii etc. Și e foarte interesant faptul că sunt foarte mulți oameni tineri și foarte bine pregătiți, care sunt foarte inteligenți și care învață mereu – iar a-i vedea cum cresc și cum se dezvoltă e o mândrie pentru mine.
Florin Roșie
Eu sunt un om fericit, sunt mândru de multe lucruri (zâmbește). Dar, ca să rămân în cadrul discuției, sunt foarte mândru de două lucruri:
Sunt mândru de comunitatea mea, de felul în care societatea românească evoluează și îmbrățișează diversitatea, de felul în care comunitatea LGBT este îmbrățișată, astăzi, de societatea românească. Sunt mândru de realizarea pe care ACCEPT a avut-o anul trecut, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Când am venit la Microsoft, am primit un e-mail de la Marianne, intitulat: Câte ceva despre mine (A personal note). Marianne ne informa că tocmai fusese nominalizată de Financial Times în Top 100 LGBT Executives. Iar când am văzut toate mesajele de felicitări pe care i le trimiteau colegii mei, mi-am spus: Chiar se întâmplă asta!
Așa că pot să spun că sunt mândru că lucrez la Microsoft. Chiar simt că aduc o contribuție pentru a face lumea mai bună – prin tot ceea ce facem: tehnologie, AI, protejarea mediului, a oamenilor cu dizabilități, a celor care suferă de Parkinson etc. – precum și susținând misiuni ca aceasta, aleasă de comunitatea LGBT, prin care transmitem un mesaj de iubire în societate.
MARIANNE, CUM A FOST PENTRU TINE ACEASTĂ EXPERIENȚĂ?
Marianne Roling
Voi spune câte ceva despre implicarea mea în comunitatea LGBT. Eu locuiesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord de 16 ani și sunt din Olanda. În RU sunt implicată în multe activități LGBT – atât în cadrul Microsoft, cât și în conferințe și evenimente separate. În Marea Britanie există o rețea a femeilor gay, din care fac parte numeroase femei de carieră gay, din numeroase companii – pentru că, în calitate de membru al comunității LGBT, dacă lucrezi în companii în care femeile sunt în minoritate, atunci numărul de femei lesbiene, transsexuale sau bisexuale este cu atât mai mic. Ce face rețeaua femeilor gay este să aducă împreună femei de carieră din mai multe companii pentru a oferi servicii de dezvoltare profesională, pentru a discuta despre carieră, a oferi mentorat, pentru a discuta planificarea investițiilor și a pensiei.
Și atunci m-am gândit că și mulți oameni din Europa de Est au nevoie de un astfel de cadru, dar nu dispun de un mediu propice și de facilitățile necesare în acest sens. Și m-am întrebat: Ce pot să fac eu? Foarte multe nu poți să faci. De exemplu, într-una din marile noastre sucursale din ECE, unde avem câteva mii de angajați, oficial nici un angajat nu este gay. Este o identitate complet ascunsă. Sigur, trebuie să respecți alegerea omului, nu poți să declari tu care este identitatea sexuală a cuiva, nu-l poți face pe acel om să se simtă stânjenit.
Dar ce pot face eu este să devin eu mai vizibilă și să fiu un model pentru ceilalți. Așa că port curcubeul la gât și le răspund oamenilor la întrebările pe care mi le pun. De asemenea, vorbesc deschis despre soția mea, Lorraine – vorbesc deschis despre căsnicia mea, fac din asta un subiect normal de conversație.
În Statele Unite există grupul intern al angajaților LGBT, GLEAM – Gay and Lesbian Employees at Microsoft – unul dintre primele de acest fel din lume. Când am început eu să lucrez la Microsoft, în Europa de Est, exista un singur astfel de grup GLEAM, în Republica Cehă, care participa la Pride și era foarte activ. Acum există șase GLEAM și se formează al șaptelea.
Recent, într-una din sucursalele noastre, un angajat m-a rugat să avem o discuție confidențială – era un bărbat gay care avea câteva întrebări legate de carieră. Eu eram în drum spre întâlnire cu Jean-Philippe Courtois, membru în Consiliul de Administrație, și am întârziat la acea întâlnire pentru că am considerat că, în acel moment, era bine să dau prioritate întâlnirii mele cu un tânăr gay, căruia îi fusese foarte greu până și să vină să-mi vorbească. Când am ajuns la întâlnire, Jean-Philippe ne-a întrebat despre cultura organizațională, în ce stadiu ne aflam, iar noi am discutat despre cum se schimbase cultura, despre impactul filosofiei lui Satya Nadella. Am vorbit și despre cât eram de mândri de activitatea noastră în ceea ce privește comunitatea LGBT – pentru că acest subiect încă este tabu, intoleranța este încă ridicată în unele zone. Acela a fost momentul în care le-am spus tuturor de ce întârziasem la întâlnire.
Nu e suficient să vorbim, trebuie să trecem la fapte.
CUM ARATĂ O BUNĂ STRATEGIE DE PROMOVARE A VALORILOR ÎNDRĂZNEȚE?
Florin Roșie
Satya a creat la Microsoft o cultură a curajului, în care să poți să spui ce gândești și să fii tu însuți. Încă mai lucrăm la asta, desigur. De exemplu, când am întâlnit-o pe Marianne, am văzut că toți colegii mei o tratau normal, nu era nimic ieșit din comun. Prin urmare, la un moment dat se ajunge la această stare de normalitate, în care a fi îndrăzneț, a fi curajos este ceva normal. Așa că eu nu mă mai simt curajos, în acest moment. Simt că sunt, pur și simplu, eu însumi, mă simt răsplătit de o cultură minunată și consider că am obligația să contribui și eu, la rândul meu. Colegii noștri din Statele Unite au făcut niște insigne, pe care scrie: Fii conștient de privilegiul tău. Privilegiul meu este că mă aflu în Microsoft, că fac parte din această cultură, că mă simt binevenit, acceptat de colegii mei. Dar toți oamenii din România se simt așa? Prin urmare, este de datoria mea să fiu conștient de privilegiul meu și să-mi aduc propria contribuție în cadrul comunității.
Marianne Roling
Nici nu ai idee cât de mult stres dispare atunci când nu mai trebuie să minți în legătură cu cine ești. Este foarte stresant să minți. Dar nu e ușor să spui adevărul despre tine – pentru că, după ce scapi de stresul neadevărului, primul lucru care îți vine în minte este dacă oamenii te vor respinge, dacă nu vor mai vorbi cu tine, dacă nu te vor mai include, dacă te vor percepe diferit. Mie îmi este ușor să fiu eu însămi, pentru că plec după câteva zile. Așa că Florin este curajos pentru că este el însuși și pentru că a decis să-i organizeze pe oameni pentru proiectul Pride.
ADESEORI SE CREDE CĂ DIVERSITATEA ȘI INCLUZIUNEA SUNT ACELAȘI LUCRU. DAR NU ESTE AȘA. ÎN MEDIUL DE LUCRU, DIVERSITATEA ÎNSEAMNĂ REPREZENTARE. FĂRĂ INCLUZIUNE, ÎNSĂ, NU SE REALIZEAZĂ LEGĂTURILE CRUCIALE CARE CONDUC LA ATRAGEREA DE TALENTE DIVERSE, CARE ÎNCURAJEAZĂ PARTICIPAREA ACESTORA, CARE SUSȚIN INOVAȚIA ȘI DETERMINĂ CREȘTEREA ECONOMICĂ. SĂ DISCUTĂM DESPRE CE ÎNSEAMNĂ INCLUZIUNEA ȘI CUM SE REALIZEAZĂ INCLUZIUNEA.
Marianne Roling
Diversitatea este foarte importantă. Dar, fără incluziune, diversitatea nu se realizează cu adevărat, ci rămâne doar o chestiune de statistică. Statisticile care sunt importante pentru mine sunt: reprezentarea femeilor (femeile nu sunt suficient reprezentate în domeniul tehnologic), reprezentarea vârstelor (aici mă refer în special la tineri, care sunt mult mai buni la tehnologie și au o gândire foarte proaspătă în acest domeniu) și diversitatea în cadrul echipei de leadership. La început, echipa de leadership din ECE era formată aproape în totalitate din americani și vest-europeni. Iar în echipa mea, o singură persoană din opt era din ECE. Am decis că acest lucru trebuie schimbat, întrucât consider că cel puțin 50% din echipa de conducere trebuie să fie formată din oameni din ECE, pentru că o regiune trebuie să fie condusă de oameni care îi cunosc și îi înțeleg cultura. Așa că am făcut schimbările aferente. Subiectivism există mereu – apare când trebuie să alegi între un candidat cu mai multă experiență și unul cu mai puțină experiență sau când trebuie să alegi între un om care își exprimă foarte ușor ideile în limba engleză și cineva care nu vorbește engleza la fel de bine. Trebuie să fii conștient de subiectivism și să faci în așa fel încât să evalueazi corect talentul.
Cum asigurăm incluziunea la locul de muncă? Poate să pară ciudat, dar ține de comportamentul nostru de fiecare zi. E mai ușor să-i asculți pe oamenii cu care te identifici și să-i treci cu vederea pe ceilalți – fără ca măcar să-ți dai seama de asta. De exemplu, atunci când vorbește cineva cu care nu te identifici e posibil să te uiți la telefon sau s-o întrerupi pe acea persoană. Asta se întâmplă pentru că avem tendința de a acorda mai multă atenție oamenilor care sunt ca noi – pentru că avem aceleași preocupări, aceeași specialitate, aceleași talente sau pentru că suntem de același gen sau avem aceeași orientare sexuală etc. Incluziunea nu vine natural, neapărat – prin urmare facem training pentru a recunoaște comportamentele non-incluzive și pentru a înțelege și a practica comportamentele incluzive. De exemplu, dacă este vorba despre o întâlnire, ne vom asigura că fiecare va avea ocazia să-și exprime punctul de vedere, săși aducă contribuția etc. Prin astfel de comportamente se asigură incluziunea.
CE ROL ARE CONȘTIINȚA DE SINE ÎN ACEST SENS? CE ROL ARE ÎN FELUL ÎN CARE NE TRATĂM PE NOI ÎNȘINE ȘI ÎN FELUL ÎN CARE ÎI TRATĂM PE CEILALȚI?
Marianne Roling
Când e vorba de conștiința de sine, cred că fiecare are o călătorie mare de făcut. Nu cred că ajungem vreodată la această destinație. Cred că doar cine nu este conștient de sine poate crede că este total conștient de sine.
La Microsoft, însă, noi abordăm conștiința de sine prin mentalitatea de creștere (growth mindset). Ca să-l citez pe Satya Nadella, asta înseamnă „Trebuie să treci de la mentalitatea de tipul știu‑tot la mentalitatea am totul de învățat”. În acest sens, feedback-ul este un foarte important instrument de învățare. La Microsoft, noi dorim ca tu să crești și să înveți. Te vom întreba dacă ești deschis să accepți feedback. Dacă ești deschis la feedback, ai parcurs deja jumătate din drumul spre succes. Dacă nu accepți feedback, dacă nu cauți să înveți și să te adaptezi, atunci nu ai o mentalitate de creștere, iar asta îți va opri dezvoltarea.
Așadar, prin mentalitatea de creștere, înțelegând de ce feedback-ul este important și relevant și făcând uz de feedback, oamenii încep, sistematic, să-și dezvolte conștiința de sine.
Florin Roșie
Suntem cu toții oameni bine educați și cu studii și, de obicei, suntem curioși și interesați unii de alții și de societate. Dar nu întotdeauna suntem empatici, iar uneori ne pierdem legătura cu noi înșine. Pentru a-l cunoaște pe omul de lângă tine este nevoie să faci o comparație între tine și el și să vezi în ce fel sunteți diferiți. Simțind care sunt diferențele dintre voi și discutând despre ele deschis și liber – cum suntem încurajați să o facem aici, la Microsoft – vom pune o primă piatră de temelie la relația dintre noi. Sinceritatea și bunătatea construiesc relațiile dintre oameni. Așadar, înțelegerea diferențelor dintre oameni este o componentă importantă a conștiinței de sine.
Fiecare dintre noi se află la intersecția dintre mai multe identități – rasă, orientare sexuală, identitatate de gen, familie, valori, principii, opțiuni politice. Dacă nu te cunoști pe tine însuți și dacă nu ești curios cu privire la oamenii din jurul tău, lucrurile nu vor merge bine.
SĂ VORBIM DESPRE IMPACTUL PE CARE-L ARE BUNĂTATEA – ASUPRA CULTURII ORGANIZAȚIONALE, ÎN AFACERI, ÎN LEADERSHIP, ASUPRA COMUNITĂȚII LGBT.
Marianne Roling
Bunătatea are impact peste tot. La Microsoft, noi traducem bunătatea prin empatie. Satya vorbește mereu despre empatie și o pune în practică tot timpul. Satya s-a confruntat cu multe dificultăți în viață, iar asta l-a învățat că tristețea te poate face egoist și că e important să începi să te gândești la ceilalți. În afaceri, Satya manifestă empatia prin formarea de parteneriate cu competitorii.
Trăim și muncim într-un mediu foarte competitiv. Abordând afacerile din pespectivă empatică, Satya a spus: clienții și partenerii noștri trebuie să se descurce și cu noi, și cu competitorii noștri – de exemplu, poate folosesc un telefon Apple și produse Microsoft, în același timp. Prin urmare, dacă vrei să ieși pe piață, tu și competitorii tăi trebuie să găsiți o modalitate de a crea un spațiu comun.
Așa că am început prin a dezvolta aplicații de tip Office pe toate sistemele de operare Apple. Acum, Oracle adaptează produse cloud ale Microsoft – avem produse care sunt în concurență directă, dar lucrăm împreună. De exemplu, folosim Linux în centrele de date pentru platforma publică cloud și lucrurile merg foarte bine. Nu e ușor. E greu pentru un om de marketing să urce pe scenă și să le vorbească iubitorilor de Apple despre produsele Microsoft. Te lupți cu un subiectivism foarte mare, pentru că atâția ani de zile ai fost condiționat să gândești altfel. E nevoie de curaj ca să faci asta.
Dar ce a început de la empatie a sfârșit prin a le aduce foarte mulți bani tuturor.
Florin Roșie
Fiecare dintre noi poate avea opinii diferite și fiecare dintre noi poate avea dreptate, din perspectiva sa. Prin urmare, prin empatie, dialog, ascultându-ne unii pe alții, examinându-ne ipotezele și presupunerile pe care le facem, punând întrebări, se creează această cultură a incluziunii, pe care eu o simt aici, la Microsoft. Nu ține de rasă, de gen, de orientare sexuală. Ține de a fi om.
AȘADAR, CUM PROMOVĂM VALORI ÎNDRĂZNEȚE? DACĂ AU FOST MOMENTE ÎN CARE V-A FOST GREU, CUM LE-AȚI DEPĂȘIT? CE VĂ ȚINE FERMI PE POZIȚIE, CUM FACEȚI SĂ MERGEȚI ÎNAINTE, CUM VĂ PĂSTRAȚI ÎNCREDEREA?
Marianne Roling
Cred că fiecare om trebuie să decidă: Care sunt valorile mele de bază, în legătură cu care nu voi face compromisuri?, indiferent dacă asta îl ajută să avanseze în carieră sau nu. Până la urmă, important este ca tu să te simți bine cu tine. Peste ani, îți vei aduce aminte nu ce ținte ai atins și ce rezultate financiare ai obținut, ci îți vei aminti de activitatea de reorganizare pe care o faci acum și care va avea un impact pozitiv asupra oamenilor mulți ani de acum înainte. Despre asta le vei povesti nepoților. Astfel, cred că totul începe cu un sistem solid de valori personale. Este important să te identifici cu valorile companiei – altfel fie vei compromite direcția în care merge compania, fie îți vei pierde propria identitate. Și probabil că te vei și îmbolnăvi, pentru că vei fi sfâșiat în interior.
La începutul carierei credem că cifrele, rezultatele numerice sunt cele mai importante. Dar cred că oamenii ca Chuck Edward – Head of Global Talent Acquisition la Microsoft – ne ajută să înțelegem că o cultură organizațională bună generează rezultate bune în afaceri.
Florin Roșie
Când eram tânăr am hotărât să nu fac niciodată ceva ce nu-mi place – nici profesional, nici în plan personal. Microsoft s-a schimbat mult în ultimii ani – dintr-o companie de software am devenit o companie de servicii. Clienții noștri erau obișnuiți să cumpere de la noi Windows, apoi am început să vindem cloud. A fost o shimbare greu de înțeles pentru oamenii din Microsoft, pentru partenerii noștri și pentru clienți. S-a ajuns chiar și la schimbarea modelelor de afaceri. A fost greu. Unii oameni au încercat, dau nu au crezut în această schimbare, în aceste produse. Dar eu chiar cred în ele. Când am descoperit primul serviciu cloud de la Microsoft, BPOS, am știut că aceasta este schimbarea, acesta este viitorul. Așa că, dacă pentru alții aceasta a fost o temă de discuție dificilă, pentru mine este ușor, pentru că eu cred în asta. La fel se întâmplă și în viața personală, și în activism, și când vrei să contribui la o lume mai bună: când crezi în ceva, e ușor – nimic nu-ți stă în cale, nu îți este teamă. Vei găsi sprijin, vei găsi soluții.
De asemenea, eu nu merg la luptă fără sentimentul victoriei. Dacă cred că nu pot să fac un lucru, mai bine mă ocup de altceva. Așa că le-am spus managerilor mei: Dacă nu cred în ceva, spun asta cinstit.
CE LUCRURI SUNT MEREU ACELEAȘI PENTRU VOI, CE NU SE SCHIMBĂ NICIODATĂ?
Marianne Roling
În ce mă privește, e vorba de rădăcinile mele. M-am născut într-un sat din sudul Olandei. Părinții mei aveau un hotel. Era un hotel mic, dar chiar și așa, am crescut cu mulți străini în jurul meu și un stil de viață destul de agitat. Pe vremuri, îi spuneam mamei mele: Mami, voi face carieră, voi călători în toată lumea, voi vedea lumea. Așa a fost și este minunat. Acum, îi spun mamei: Mamă, dacă se întâmplă ceva ce nu-mi place, demisionez și vin să stăm de vorbă aici, la bar, bem o cafea, citim ziarul împreună. Asta este mereu la fel pentru mine – confortul și siguranța satului în care am crescut, confortul acelei vieți fericite, la care s-a adăugat și ambiția de a face mai mult. Așa că, înțelege-ți rădăcinile. Eu sunt foarte fericită și foarte mândră să vorbesc despre rădăcinile mele, oriunde m-aș afla. Datorită acestor rădăcini sunt autentică în tot ceea ce fac.
Florin Roșie Eu am crescut într-o familie numeroasă și săracă, pe vremea comunismului, și ne-am confruntat cu multe lipsuri – ne-au lipsit mâncarea, jucăriile, dulciurile. Așa că am învățat de la început că e important să fii fericit cu ce ai, în loc să plângi după ce nu ai. De la o vârstă fragedă am descoperit că florile, acvariile și animalele îmi aduc multă bucurie. Așa că acum, la 40 de ani, cultiv plante de 30 de ani, balconul meu este o grădină și acolo merg ca să mă deconectez și ca să mă reconectez la mine însumi.
CUM VĂ PĂSTRAȚI CALMUL, ELEGANȚA, BUNĂVOINȚA ÎN CONDIȚII DE STRES?
Marianne Roling
Când presiunea e mare, e greu să nu aibă impact asupra stării tale emoționale. Eu caut să mă asigur că închei fiecare interacțiune și fiecare conversație recunoscând și confirmând importanța celuilalt și a trăirilor sale. În ce mă privește, acesta este cel mai bun mod de a conduce cu calm, eleganță și bunăvoință.
Florin Roșie
Când ai deschidere către dialog și înțelegi faptul că diferențele de perspective de fapt contribuie la un rezultat mai bun, presiunea dispare. Este o alergere importantă, atât la nivel de cultură organizațională, cât și la nivel personal, pentru fiecare dintre noi, să îmbrățișăm pluralismul ideilor și dialogul.
CARE ESTE SECRETUL CONSTRUIRII DE PARTENERIATE SOLIDE, PE TERMEN LUNG, ÎN VREMURI ATÂT DE PERTURBATOARE?
Marianne Roling
Secretul este să ai mereu în vedere perspectiva pe termen lung. Fiecare parteneriat va trebui să dureze măcar 5-10 ani, prin urmare ÎNCREDEREA este important de construit.
Florin Roșie
Nicio relație nu poate funcționa fără valori sau obiective comune. Accentuez, de asemenea, că încrederea este crucială. Se construiește greu, dar se poate dărâma într-o clipă. Dar când te angajezi autentic, onest și empatic într-o relație, lucrurile devin mult mai simple.
SĂ ÎNCHEIEM CU CÂTEVA GÂNDURI DESPRE BENEFICIILE CULTURII ȘI ALE INCLUZIUNII.
Marianne Roling
Prin diversitate și incluziune, echipele sunt mai bune. Echipele bune iau decizii bune. Asta crește productivitatea și creativitatea (prin idei noi, noi descoperiri). Incluziunea înseamnă să-l faci pe fiecare om să se simtă valorizat și apreciat – iar pentru asta este nevoie de semnale mici, atât verbale, cât și nonverbale (mai ales atunci când, ca urmare a unui subiectivism de care nu ești conștient, tinzi să te comporți părtinitor cu unii sau cu alții).
Florin Roșie
Cum spuneam mai devreme, diversitatea perspectivelor contribuie la un rezultat mai bun. Dar este esențial să fii pregătit pentru a accepta această diversitate. A fi incluziv este un comportament asumat, conștient și este o călătorie continuă. Sunt atâtea identități care se îngemănează pentru a crea un om, iar să fii curios și să vrei să privești acest buchet, să îl înțelegi și să îl îmbrățișezi este o experiență care ne îmbogățește nu doar cultural, ci și emoțional.
La conference call-ul organizat de Florin Roșie cu tema Diversity & Inclusion – What actions will you take? au participat 300 de oameni. Acum, după ce am discutat atât de mult despre empatie, identitate, incluziune și diversitate, tu ce vei face pentru bunătate?
Microsoft a fost mereu în prima linie în ceea ce privește incluziunea – introducând orientarea sexuală în politicile de nediscriminare la nivel global, în 1989. În 1993, Microsoft a devenit prima companie Fortune 500 care a oferit beneficii pentru parteneriatul civil între persoanele de același sex. În 2015, Microsoft s-a angajat public să sprijine egalitatea de căsătorie în fiecare loc din lume în care operează. În 2018, Microsoft a susținut și a participat la Pride în 40 de orașe din întreaga lume. În 2019, susține și participă la Pride în mai mult de 60 de orașe din întreaga lume.
Articol preluat din numărul 259 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.