Când și cum vine acea zi de succes din 2017 la care lucrezi din 2016. De la obiective la rezultate
ÎNAINTE DE TOATE, DE CE ESTE UTIL SĂ ÎȚI SETEZI OBIECTIVELE?
Un obiectiv scris are mai multe șanse să fie realizat, pentru că atenția noastră poate fi ușor redirecționată către alte activități. Cu cât un țel este mai specific, cu atât vom elimina obstacolele care stau în calea realizării lui. Stew Friedman, autor și profesor la Wharton School din cadrul Universității din Pennsylvania, susține în cartea sa, „Total Leadership“, că trebuie să ne setăm obiective în patru arii-cheie ale vieții noastre: familia, propria persoană, cariera și implicarea în comunitate. Cu cât un obiectiv poate fi legat de două sau mai multe arii, cu atât are șanse mai mari de realizare. De exemplu, participarea la un maraton cu strângere de fonduri poate fi atât un obiectiv personal, cât și unul pentru implicarea în comunitate.
CÂTEVA IDEI PENTRU A AJUNGE DE LA OBIECTIVE LA REZULTATE ÎN 2017:
Conștientizează motivele pentru care nu ai realizat aceleași obiective în anul care s-a încheiat! Conștientizarea este primul pas către schimbare. Orice obiectiv trebuie însă să se lege de acel „De ce?” sau scop al vieții tale. Renunță la acele lucruri care nu sunt în legătură strânsă cu ceea ce-ți dorești sau la acele obiective care sunt susținute de prieteni sau familie! Caută împlinirea personală dincolo de succesul public, care poate aduce cu el și dezamăgirea renunțării la propriile visuri!
Notează-ți și citește regulat țelurile tale, structurându-le pe cele patru arii: familie, propria persoană, carieră și implicarea în comunitate! Nu îți seta mai mult de două–trei obiective pentru fiecare arie și concentrează-te pe fiecare dintre etape!
După ce ți-ai setat obiectivele, corelează-le cu proiectele în care ești deja implicat sau cu cele pe care le vei începe! Spune „Nu”, pe cât posibil, la proiectele care nu au legătură cu obiectivele tale și încearcă să le închei pe cele în care ești implicat deja! Eliberându-ți concentrarea pentru proiectele aflate în ton cu obiectivele tale, vei câștiga impulsul necesar și timpul pentru a ajunge la rezultatele dorite.
Stabilește-ți un plan clar pentru proiectele în care ești implicat, setând puncte intermediare de evaluare! Transformă rezultatul final în mici pași săptămânali! Îți vei redirecționa atenția de la rezultatul final, îndepărtat și poate greu de obținut, în pași realizabili. Vei începe să apreciezi mai mult „călătoria” în sine, versus destinația. Cheia pentru a ajunge la rezultate este să apreciezi etapa în care ești acum, altfel vei fi într-o continuă nevoie de a-ți seta un alt obiectiv, nefiind recunoscător pentru ceea ce ai realizat deja.
Vizualizează-te îndeplinind obiectivul! Cum va fi ziua respectivă? Cum te vei simți? Ce va aduce în plus acel obiectiv dezvoltării tale și cum va contribui acesta la atingerea scopului vieții tale? Tu ești primul care trebuie să vadă și să creadă în atingerea obiectivului.
Când vei vizualiza îndeplinirea obiectivului, vei redescoperi importanța primului pas. Primul pas va conduce la următorii. Suma acestora este, în final, atingerea rezultatului. Și, pentru că suntem deja în februarie, analizează-ți obiectivele setate la început de an și stadiul realizării lor! Ești pe drumul dorit pentru atingerea rezultatelor mai bune, atât pentru propria persoană, familie, carieră și implicarea în comunitate?
Costin Ciora este Consultant în productivitate,lector-doctor Academia de Studii Economice București, Departamentul de Analiză și Evaluare Economico-Financiară.
Articol preluat din numărul 234/februarie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici