Carina Bejan: Un lider de succes este 100% autentic, transparent și pune preț pe opiniile oamenilor alături de care lucrează
Viziunea este primul pas din lungul drum spre excelență. Pentru că un lider vizionar este asemenea unui magnet care atrage spre el oameni la fel de valoroși, idei, concepte ori inovații și cimentează relații orizontale și verticale bazate pe meritocrație, performanță și diplomație.
A fi liderul unei echipe este o adevărată provocare, în special atunci când tu însuți ai făcut parte la un moment dat din acea echipă (așa cum e și cazul ei), consideră Carina Bejan, Manager Sales Support REHAU Window Solutions România.
Carina face parte din echipa REHAU de 15 ani și crede că până acum a avut timp să învețe cum funcționează compania. Pentru că, susține ea, este foarte important ca un lider să aibă o viziune clară asupra viitorului organizației din care face parte, iar aici ne putem referi cu ușurință la evoluții în conformitate cu noile tendințe de piață – inovație, adaptabilitate. ”Cel mai important este ca tu să privești spre viitor și să decizi în ce direcție trebuie să se îndrepte lucrurile în viitorul apropiat. Fără o viziune clară, la care să adere din convingere echipa, nu poți garanta sau măsura succesul”, afirmă Carina.
Mai mult, din punctul ei de vedere, cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă un lider este să își formuleze viziunea într-o asemenea manieră în care ea să devină atât o forță motrice, cât și liantul între toți membrii echipei: ”Atunci când toată echipa rezonează cu ideile tale, lucrurile devin mult mai ușoare, iar rezultatul este unul desăvârșit”.
Spune-mi cum conduci, ca să-ți spun ce fel de lider ești!
Am lansat o provocare Carinei – am rugat-o să își facă o evaluare la 360 de grade și să îmi răspundă sincer la câteva întrebări:
Carina, tu ce fel de lider crezi că ești?
Personal, îmi doresc să fiu un lider inspirațional și un exemplu de urmat, dar sunt conștientă că nu este un lucru ușor. Îmi doresc și sper să reușesc să am constant o influență pozitivă asupra relațiilor și spiritului de echipă, întrucât un mediu de lucru plăcut motivează echipa să ofere maximum de potențial și stă la baza unei bune relații între membrii ei. Consider că sunt vigilentă și caut în permanență modalități de îmbunătățire a proceselor de relaționare între oamenii cu care lucrez. Dacă apar probleme în interior, acest lucru se observă cu ușurință și în exterior, iar asta nu aduce nimănui vreun beneficiu.
Ce înseamnă pentru tine performanța?
Performanța este cheia succesului și la baza acesteia este o echipă plină de oameni talentați care muncesc cu spor și pasiune pentru rezultatele la care toți aspirăm. Sunt mândră să spun că sunt liderul unei echipe minunate, dedicată unui serviciu de suport vânzări de înaltă clasă.
Dar prin „ochii” echipei tale cum te vezi?
Cele mai echilibrate și mai productive echipe sunt cele în care oamenii comunică eficient și primesc feedback permanent. Orice angajat își dorește să știe cum performează și cum este percepută activitatea de către superiori, colegi sau clienți. Sunt de părere că fără o privire de ansamblu asupra muncii depuse nu poți excela, pentru că nu realizezi ce greșești sau unde poți îmbunătăți.
Cât de important este pentru tine feedback-ul echipei?
Pentru mine feedbackul este un instrument util care are rolul de a menține stabilitatea și echilibrul echipei, dar în același timp este și un factor motivațional care poate scoate la iveală tot ce este mai bun dintr-un individ sau îl poate reașeza pe o traiectorie așteptată. Îmbrățișez de fiecare dată cu drag feedbackul primit din partea echipei, căci acesta este o componentă esențială a muncii în echipă și mă ajută și pe mine să îmi îndrept greșelile sau să-mi lărgesc orizonturile.
Cine îți scoate în evidență cele mai bune calități? Dar defecte?
Caracterul unui om se construiește și întărește de-a lungul vieții, dar bazele lui solide își au originea în mediul familial în care a crescut și, mai târziu, în cel pe care și-l formează ca persoană adultă. Familia este așadar locul în care Sinele se autodezvăluie în plinătatea lui, cu bune și cu rele.
Încă din copilărie am fost învățată că toată lumea are dreptul la opinie și că este bine să ținem cont și de părerile celorlalți de cele mai multe ori, pentru că din asta putem învăța cel mai mult. Probabil că nu conștientizam pe atunci cât de important este acest lucru, dar acum pot spune cu sinceritate că sunt un bun ascultător și mă adaptez cu ușurință cerințelor care vin din exterior, incluzând aici și feedbackul menționat anterior.
Cât despre defecte, probabil că eu sunt singurul factor care le scoate la iveală. Pun foarte mult accent pe calitate și performanță. Pot spune că sunt o fire perfecționistă și mă deranjează adesea când rezultatul final nu este în conformitate cu cerințele pe care mi le impun.
Cum te asiguri că intențiile din spatele acțiunilor și deciziilor tale sunt corect înțelese?
Pentru a te asigura că totul decurge conform așteptărilor tale, este nevoie de o bună comunicare între membrii echipei. Comunicarea și transparența joacă un rol major în dinamica echipei – este o stradă cu dublu sens. Este foarte important să îți exprimi așteptările, dar trebuie să fii dispus să asculți și părerile și ideile celorlalți, pentru că de multe ori poate nu ai cea mai bună soluție. Un lider de succes este 100% autentic și transparent și pune preț pe opiniile oamenilor alături de care lucrează. Integritatea dovedită atât în plan personal cât și profesional va face ca echipa ta să te urmeze tot timpul și să aibă încredere în tine și în alegerile pe care le faci în numele companiei.
Cum reușești să armonizezi viziunea ta cu cea a oamenilor cu care lucrezi și, mai mult, cum reușești să-i provoci, să-i motivezi și implici astfel ca, împreună, să transformați viziunea în realitate?
În opinia mea, armonizarea viziunii personale cu cea a oamenilor cu care lucrez nu este un lucru complicat, chiar dacă poate părea. Sunt de părere că totul ține de compatibilitatea oamenilor din interiorul echipei, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Cu siguranță că o echipă puternică are nevoie de caractere diferite, cu idei și viziuni diferite, dar la sfârșitul zilei toți urmăresc un scop comun.
Într-o echipă echilibrată, dacă viziunea ta este destul de îndrăzneață se vor găsi poate zeci de persoane care să îti spună „Nu poate fi făcut”, dar prin optimism, răbdare, perseverență și pasiune în tot ceea ce faci, reușești să inspiri membrii echipei și astfel să-i convingi să urce în barcă cu tine. Când ți se citește determinarea și încrederea în privire atunci când îți expui punctul de vedere, lumea vede ideile tale cu alți ochi și mai departe totul este posibil.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 277
Pentru abonare, click aici