Ce este leadershipul autentic
Leadership Autentic – un concept relativ nou de leadership. Chiar? Oare nu cumva descrierea acestui mod de a conduce o organizație este chiar definiția corectă a conceptului general de Leadership? Hai să vedem.
Am avut Liderul Autocratic (dacă ăsta se poate numi leadership), cel Carismatic, Liderul Erou (sau transformațional), Liderul Servant și poate altele pe care le-am uitat.
Ceea ce unește toate aceste stiluri este performanța, orientarea către înalta performanță realizată împreună cu echipa, chiar și cel Autocratic. Ce le diferențiază însă este modalitatea aleasă de a atinge performanța. Asistăm de fapt la o tranziție destul de greoaie până acum vreo 10-15 ani către lucrul cu oamenii ca ființe cu trecut și viitor, cu pasiuni și tragedii, cu aspirații și frici, cu alte cuvinte, cu tot ce aduce omul odată cu el în mediul profesional.
Greoaie până de curând pentru că odată cu Millennials și GenZ nevoia de schimbare e mult accelerată. Adică nu prea mai merge altfel decât așa cum am descris mai sus. Deci, contextul face loc acelor comportamente cam dintotdeauna asociate cu Leadershipul real.
Însă credința mea este că totuși acest stil are 2 diferențe notabile:
1. Prima este mult mai provocatoare decât toate celelalte caracteristici și atribute ale Leadershipului și nu are legătură cu businessul deloc. Este alegerea Liderului de așezare interioară, de capacitate, de introspecție și conștientizare a propriei persoane în context. E s te demersu l de căutare a răspunsului la poate cea mai dificilă întrebare: Cine sunt eu? Și cât de mult și cât de real îmi dau voie să exprim ceea ce sunt eu în viața mea profesională, în acțiunea mea de Leadership.
2. Următoarea este poate ceva mai prezentă și în alte stiluri de leadership: definirea unui „De ce?” , a unui scop al companiei mai presus de nevoia de profit și alinierea strategiei, a acțiunilor și comportamentelor la acesta. Diferența în cazul acestui stil este autenticitatea alinierii și trăirii cu adevărat a acestui scop, cu impact real în lumea noastră.
Să ne imaginăm o zi în viața unui asemenea Om. Acela care reușește să trăiască autentic valorilor sale și în același timp direct conectat cu „The Purpose”. Cred că devine mult mai mul despre ceilalți decât despre sine. Orgoliul se disipă, atenția devine flow și totul curge firesc, indiferent de dificultăți.
Este ora 8.50 AM și oamenii sunt deja la o cafea alături de Liderul lor, zâmbind și bucurându-se de conexiunea reală, umană autentică dintre ei. Energia este de vibrație înaltă datorită încrederii în capacitatea lor comună de a schimba lumea în direcția Scopului. Știu clar ce au de făcut și cum împreună creează impact.
Liderul ascultă și învață, facilitează un schimb aprig de idei care se termină cu fețe bucuroase și insighturi valoroase. Undeva după prânz se alătură unei echipe care tocmai a pierdut un coleg din cauza unei boli incurabile cu un mesaj de alinare și încurajare. Într-un alt meeting ascultă cu curiozitate prezentarea unor colegi din call center care prezintă o idee nouă de optimizare. La finalul zilei a plănuit o mică petrecere de celebrare a succesului unei etape dintr-un mare proiect. Și așa mai departe…
Contextul cu toate provocările este mai degrabă favorabil liderului autentic. Pentru că azi, mai mult decât oricând, oamenii răspund la autenticitate, la respect și empatie, la alinierea cu un Scop important. În același timp e important cum anume ne raportăm la acest concept, ca să fim siguri că nu avem o viziune limitativă. De foarte multe ori luăm drept autenticitate comportamente rigide pentru că înțelegerea noastră culturală e mai mult în sfera lui „acționez mereu în concordanță cu principiile și valorile pe care mi le-am cultivat”. Trebuie să ne amintim constant că dezvoltarea și creșterea vin ca urmare a experimentării, iar provocările sistemice din ultimii 3 ani au reprezentat o oportunitate de învățare și de adaptare pentru fiecare din noi, nu doar pentru cei aflați în poziții de leadership. Cercetătoarea în comportament organizațional, Herminia Ibarra, un pionier al conceptualizării a ceea ce înseamnă „leadership autentic” argumenta deja de acum 8 ani că rolul de lider presupune mai multe tranziții concomitente: de la specialist la generalist, de la analist la integrator, de la zidar la arhitect, de la tactician la strategist, de la cel de rezolvă tot la cel ce stabilește agenda și de la luptător la diplomat. Ținând cont de toate aceste transformări și aplicând lupa situației economice și sociale globale, putem vorbi despre Liderul Autentic ca despre acel om ce încearcă diverse abordări până o găsește pe care se potrivește contextului organizațional în care se află, echipei cu care lucrează, situației macro-economice în care se află, trendurilor globale și care își amintește permanent că toți cei cu care lucrează trec prin același context.
Astfel, un Lider Autentic nu mai vede armonizarea triadei gândesc-spun-fac în termeni de ușor sau dificil pentru că ea însăși izvorăște dintr-o căutare. O căutare în care știe să îi implice pe toți din jur.
Pornind de la ideea că oamenii nu mai vin la muncă doar pentru salariu ci și pentru Scop, Comuniune, Conexiune, o idee pe care angajații din GenZ și Millennials o au ca fundament al existenței, unul din rolurile leadershipului în toate formele sale este să construiască puntea prin care toate aceste nevoi umane își găsesc realizare și în timpul programului de lucru.
Liderul Autentic depune efortul de a cunoaște în timp, ascultă și înțelege fiecare om din echipă din perspectiva motivațiilor, abilităților și așteptărilor pentru a ști cum să îl sprijine în dezvoltarea sa pentru ca în schimb, această creștere și devenire să alimenteze atingerea obiectivelor de business ale întregii companii.
Cred că o astfel de aliniere între Lider și echipă, fundamentată pe autenticitate, pe transparență și dialog constant, ușurează mult și discuțiile neplăcute și momentele tensionate, pentru că toată lumea știe de la început și primește mesaje clare, constante și constructive despre ce înseamnă performanța, ce comportamente o susțin și o cresc, ce acțiuni o diminuează sau împiedică obținerea ei.
Autenticitatea manifestată în leadership, ca un cumul de respect, empatie, acționare din „împreună”, conectare la Scopul businessului reușește să integreze cu mai mult succes interesele organizației cu interesele echipei decât alte modele de leadership pe care le-am cunoscut până acum.
Întorcându-mă la ceea ce spuneam la început, autenticitatea pornește din practica de introspecție și analizare a sinelui în context, un sine care evoluează o dată cu provocările de business, cu provocările echipei, cu provocările globale. Este o practică ce lucrează intensiv cu abilitatea de a îți recunoaște propriile greșeli, de a le accepta și de a le folosi ca resursă pentru dezvoltare. A ta și a celor din jur.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 284
Pentru abonare, click aici