Ce evită să spună oamenii inteligenţi emoţional
TalentSmart a testat nivelul de inteligenţă emoţională a mai mult de 1 milion de persoane şi a decoperit că ceea ce se numeşte conştientizare socială este o abilitate pe care nu mulţi o posedă.
Ne lipseşte conştientizarea socială pentru că suntem mereu concentraţi pe replica pe care trebuie s-o spunem în continuare într-o conversaţie şi uităm să fim atenţi la punctul de vedere al interlocutorului.
Nu poţi să ai pretenţia că înţelegi punctul de vedere al cuiva, dacă nu reuşeşti să-ţi concentrezi toată atenţia asupra conversaţiei pe care o porţi.
Totuşi, pentru a face lumină, există câteva expresii pe care persoanele inteligente emoţional le evită într-o conversaţie. Iată câteva sugestii:
1. Arăţi obosit.
Oamenii epuizaţi – cu cearcăne şi părul nearanjat, au probleme de concentrare şi sunt morocănoşi. Spunându-i cuiva că arată obosit nu faci decât să amplifici toate cele de mai sus.
În locul expresiei de mai sus poţi să spui: “Este totul ok?” Majoritatea întreabă dacă persoana din faţa lui este obosită cu intenţia de a-şi arăta, de fapt, preocuparea faţă de starea lor.
2. Ai pierdut foarte mult în greutate!
Încă o dată, un comentariu bine intenţionat creează impresia că eşti critic. Să-i spui cuiva că a pierdut în greutate sugerează de fapt că înainte persoana era grasă şi neatractivă.
În locul expresiei de mai sus poţi să spui: “Arăţi fantastic!” În loc să compari felul în care arată în prezent cu felul în care a arătat înainte, mai bine o complimentezi.
3. Tu întotdeauna… sau Tu niciodată.
Aceste expresii îi fac pe oameni defensivi şi închişi la mesajul tău, şi sunt exprimări nefericite când ai ceva important de transmis.
În locul expresiilor de mai sus poţi să spui pur şi simplu că ceea ce a făcut persoana pentru tine reprezintă o problemă. Rezumă-te doar la fapte. Poţi să foloseşti, în schimb: “Pare că faci acest lucru des.” sau “Observ că faci acest lucru suficient de des încât să-l observ.”
4. Arăţi bine pentru vârsta ta.
Această expresie este nepoliticoasă din start. În locul expresiei de mai sus poţi să spui: “Arăţi bine.” Complimentele autentice nu au nevoie de calificări.
5. Aşa cum am spus şi înainte.
Toţi uităm anumite lucruri din când în când. Această expresie sună uşor insultător şi arată că pari nesigur pe tine sau că te simţi superior.
Când repeţi ce vrei să spui, ai grijă să transmiţi mesajul într-un mod clar şi captivant. În acest fel, mesajul va fi mult mai bine înţeles.
6. Succes!
Este o expresie subtilă. Categoric că nu este sfârşitul lumii să-i urezi cuiva succes, dar poţi să transformi altfel urarea pentru că ea arată cumva că persoana respectivă are nevoie de succes pentru a reuşi.
În discuţiile de zi cu zi, lucrurile mici fac diferenţa. Încearcă sugestiile de mai sus şi vei fi uimit de reacţiile pozitive pe care le primeşti.