Ce fel de lider este Clint Eastwood? Iată ce ne spune echipa lui
Liderul este recunoscut, nu numit. Oamenii sunt cei care îl recunosc și îl urmează, datorită capacității sale de a-i inspira, de a-i uni, de a-i înțelege și de a-i reprezenta pe cei pe care îi conduce.
Gianpiero Petriglieri – Profesor Asociat în departamentul de Comportament Organizaţional al şcolii de business INSEAD – ne-a spus că rădăcina tuturor crizelor de leadership este, întotdeauna, pierderea conexiunii dintre preocupările, aspirațiile, experiențele și destinele celor care revendică statutul de lider și preocupările, aspirațiile, experiențele și destinele celor care ar trebui să-i urmeze.
Dacă nu înțelegi ce mă preocupă și care-mi sunt speranțele, dacă nu ai prea multe în comun cu mine, iar succesul tău nu este și al meu, atunci nu ești doar un lider slab. Nu ești lider deloc. Criza poate fi depășită prin refacerea acelor conexiuni sau prin găsirea unui lider care să le poată revendica în mod credibil.
În egală măsură, a fi un lider legitim înseamnă același lucru azi ca întotdeauna: să poți spune adevărul – chiar și adevărurile dificile – într-un fel în care oamenii să nu-și piardă speranța; să le înțelegi preocupările și aspirațiile; să prezinți o viziune credibilă a unui viitor mai bun; să deții abilitățile și competențele necesare nu numai pentru a vorbi despre felul în care putem scăpa de griji și ne putem împlini speranțele, ci și pentru a face ca acea viziune să devină realitate.
Să pășim în spatele scenei filmului Podurile din Madison County, ca să aflăm despre stilul de leadership al lui Clint Eastwood chiar de la oamenii din echipa sa.
RELAȚIA CU ECHIPA
Meryl Streep
„Marii regizori te inspiră, nu-ți dau indicații. Nici nu te simți „regizat”, simți că faci ceea ce ție îți vine să faci, ce faci este ceea ce vrei tu să faci.”
Liderul adevărat înțelege cine ești, știe să activeze și să inspire ce este mai bun în tine, în așa fel încât să performezi la potențialul tău real, pentru binele tău, al proiectului și al echipei. Un bun lider știe să creeze condițiile necesare pentru performanță, pentru că performanța se poate întâmpla numai natural, nu forțat.
Jack N. Green, Cinematografie, spune: „Clint se pricepe de minune să găsească actorul cel mai potrivit pentru un rol, chiar dacă nu este foarte cunoscut.” Jim Haynie, Actor, spune: „Într-o seară am mers împreună la un club de jazz din partea locului – iar acolo Clint a descoperit un om care cânta atât de bine la trompetă încât l-a distribuit în film. De altfel, și fiul lui a cântat în orchestra de jazz din film.”
Talentele se află peste tot, totul este să ai flerul, talentul, conștiința de sine, prezența de spirit, smerenia, generozitatea și responsabilitatea de a le recunoaște.
Jack N. Green, Cinematografie, spune „Clint nu strigă „Acțiune” sau „Oprim filmarea”, ci spune „Ok, să începem” sau „Când ești pregătit, putem începe”. Îi comunică actorului că trebuie să trecem la treabă, dar o face în așa fel încât să nu-i întrerupă gândurile, să nu-l scoată din stare.”
Respectul pentru munca și modul de lucru al oamenilor tăi este esențial pentru a avea rezultate bune și o relație bună cu ei. Demonstrațiile de forță sunt dăunătoare și sunt dovada unui leadership ineficient. Pentru a avea parte de forță creatoare, creează-i condițiile necesare de manifestare.
Joel Cox, Editor de film, spune: „Clint întotdeauna își ține echipa aproape, unită, iar pe platoul de filmare este o atmosferă de familiaritate. Clint își cunoaște oamenii, știe la ce să se aștepte de la ei. E multă liniște și calm, pe platoul lui Clint, este un platou foarte relaxat. Mai apoi toți vor să copieze asta de la el.” Iar Victor Slezak, Actor, spune: „Clint este singurul regizor cu care am lucrat, pe al cărui platou, când te cheamă la filmare, este liniște deplină, toate lumea se concentreză asupra actului artistic, iar Clint te întreabă: „Ei, tu ce crezi despre scena asta?” Te face să te simți complet în largul tău.”
Liderul bun este cel care știe să se apropie de oameni și să-i apropie pe oameni între ei. Atmosfera relaxată, în care oamenii se cunosc, se înțeleg, știu la ce e bun fiecare, știu cum să colaboreze între ei și au încredere să o facă este, în egală măsură, o condiție și un indicator al performanței echipei și al performanței de leadership.
Jeannine Oppewall – Designer de producție
„M-a pupat pe obraz și mi-a spus: “Sper că nivelul jocului actoricesc se va ridica la nivelul platoului de filmare”. Capacitatea de a-ți respecta echipa, de a recunoaște talentul oamenilor tăi și de a-ți arăta aprecierea și recunoașterea pentru munca lor sunt o dovadă de putere și echilibru, de conștiință de sine și de înțelepciune.
„E foarte plăcut să lucrezi cu cineva care ia deciziile calm, rațional, fără să agonizeze asupra unei decizii. Agonia e molipsitoare și nu e plăcut să te molipsești de ea.” Adeseori, a nu lua nicio decizie este mai dăunător decât a lua o decizie nepotrivită. Așa că e important să știi să iei decizii – chiar dacă nu întotdeauna sunt perfecte. Iar dacă iei deciziile calm, vei instaura o atmosferă calmă și îi vei inspira pe ceilalți să-și asume propriile decizii.
Jim Haynie, Actor
„Clint preferă să dai tot ce-i mai bun din tine și are încredere că se va întâmpla așa. Odată ce te-a angajat, crede în tine.”
Binele și funcționalitatea se inspiră, se asigură și se creează, nu se forțează. Iar încrederea inspiră siguranță și încredere.
Clint Eastwood
„E foarte greu să i te opui lui Meryl Streep pentru că este o actriță foarte bună, foarte versatilă”.
Liderul bun știe să respecte inteligența și talentul fiecăruia dintre oamenii săi. Astfel, le va oferi libertatea de a-și aduce contribuția personală, în mod autentic, arătând încredere în judecata lor și respectându-le deciziile, chiar dacă nu coincid cu ale sale. Pentru a performa, a fi creativi, inovatori și echilibrați, oamenii au nevoie să fie stăpâni pe ce fac.
„Joel editează pentru mine de atâta timp încât imediat înțelege încotro mergem și ce avem de făcut.”
Liderul bun știe să construiască o echipă stabilă, pentru că înțelege valoarea pe care un mecanism bine uns o are pentru funcționalitate și performanță. Sinergia dintre oameni, puterea creatoare a oamenilor care se cunosc și știu să interacționeze în zona lor de performanță, care deja se înțeleg și, împreună, dau ce-i mai bun din ei, creează valoare. Sigur, stabilitatea nu înseamnă stagnare, nemișcare, fixitate – acestea ar duce la declin și ar fi dăunătoare pentru forța creatoare a tuturor celor implicați. Stabilitatea nu se asigură prin nemișcare, echilibrul este dinamic – e nevoie de provocări, de evoluție, de dezvoltare, de nou, de schimbare, de creștere continuă.
IMPLICARE
Kathleen Kennedy, Producător, spune:„Clinton se implică foarte mult în tot ce face – că este actor, regizor sau scenarist.” Meryl Streep confirmă: „Clint nu se teme să se implice emoțional total în ceea ce face.”
Ca să faci lucrurile bine, trebuie să dai ce-i mai bun din tine. Iar pentru a da ce-i mai bun din tine, trebuie să-ți accesezi toate resursele, să mergi până la capăt, să te dăruiești, să te dedici. Liderul bun nu se teme de acest nivel de implicare, îi înțelege valoarea creatoare și știe că vulnerabilitatea este o condiție esențială a puterii.
AUTENTICITATE ȘI REALISM
Clinton Eastwood
„Când ai de-a face cu o carte ce le place oamenilor atât de tare, nu te poți abate prea mult de la carte, pentru că atunci îi pierzi pe oamenii cărora le place cartea ca să-i impresionezi pe cei cărora nu le place.”
„Am trecut direct la filmări, fără prea multe discuții, fără să teoretizăm prea mult. Am filmat scenele în ordinea firească, pentru că mi-am dorit ca în film să se vadă, în mod natural, toate stângăciile de la începutul unei relații în care oamenii abia se cunosc.”
„Se discuta că trebuie să construim poduri. I-am întrebat: „Păi, acolo nu sunt poduri deja construite?”
„Nu am vrut să creez impresia de romantism prin mijloace tehnice. Am vrut ca filmul să fie romantic în mod autentic, realist, nu prin iluzii care să distragă atenția privitorilor.”
„Prin realism lucrurile funcționează de la sine, nu trebuie să explici prea mult.”
Clint Eastwood înțelege valoarea autenticului, a realismului pentru orice act de creație și de construcție care se dorește inspirat, stabil, durabil, funcțional, atemporal, valoros. Există o rânduială a lucrurilor care se întâmplă spontan, firesc și cu rost. Este o rânduială înțeleaptă și funcțională, de care e bine să ținem seama, la care e eficient să ne aliniem și pe care e vital să o includem în fiecare realitate pe care o creăm. Astfel, lucrurile merg, în mare măsură, de la sine, iar energia oamenilor și celelalte resurse pot fi folosite mai eficient și mai inspirat – pentru inovație, pentru dezvoltare, pentru creație, pentru a construi mai mult și mai bine. În plus, o realitate funcțională este credibilă și inspiră deja, în mod natural – nu mai este nevoie să convingi, să influențezi, să direcționezi.
Joel Cox, Editor de film
„Jocul actoricesc al lui Clint se bazează pe un singur lucru: Clint chiar este acel personaj.”
A ști să faci munca ce te exprimă este un act inspirat, înțelept, care presupune conștiință de sine și curaj – pentru că te deschide, te exprimă, te expune și te vulnerabilizează.
Meryl Streep
„Clint știe foarte bine ce are povestea nevoie pentru a fi bine spusă și știe să facă dozajul necesar. Din scena de la final, în care cei doi se ceartă, Clint a tăiat secvențe foarte bune, care îi puneau în valoare jocul actoricesc și ar fi putut să-i aducă un Oscar. Dar el nu a trădat povestea.”
E important să înțelegi de unde vine valoarea, ce este important, care este ordinea priorităților și să înțelegi că binele tău, ca lider, nu poate fi separat de ceea ce este bine pentru echipă și pentru proiect.
Jack N. Green, Cinematografie
„Clint voia ca el și cu Meryl Streep să devină prieteni cu adevărat, pe platoul de filmare, pentru că știa că acea căldură dintre ei avea să transpară pe ecran. Așa că, pe platou, ei chiar s-au străduit să devină prieteni, și a fost plăcut și interesant, pentru noi toți, să vedem asta.”
Autenticitatea și căldura, buna înțelegere, prietenia, compasiunea, empatia – sunt elemente esențiale pentru binele oamenilor și al proiectului. Și pot fi doar naturale – pot fi inspirate și trăite, nu forțate, nu fabricate. Iar ca să le trezești în ceilalți, fii tu însuți un exemplu. Bunătatea și prietenia inspiră bunătate și prietenie.
Richard LaGravenese, Scenarist
„În scena de la final, în care a stat în ploaie, cu apa șiroind peste el, arătându-și toți anii și toată iubirea a fost foarte autentic și vulnerabil. A fost un act extrem de curajos, într-o carieră deja plină de acte de curaj.”
Adevărul este puternic, emoționant, exprimă, convinge și are forță creatoare.
„Lui Clint nu îi este teamă de momentele de tăcere și nu îi este teamă de momentele în care jocul actoricesc preia controlul asupra unei scene.”
Liderul bun știe să dozeze controlul și instinctul. Știe să intre în fluxul natural al lucrurilor și să-l respecte, pentru că oricât ar fi de necunoscute tărâmurile pe care va ajunge, acestea vor fi adevărate, funcționale și revelatoare.
De altfel, în cartea Wisdom, a fotografului Andrew Zuckerman, Clint Eastwood declară: Ia-ți profesia în serios. Nu te lua pe tine în serios. Dacă te iei pe tine în serios, nu vei putea să evoluezi pentru că îți vei ignora instinctul artistic, din cauză că vei fi mai preocupat să te uiți în oglindă și vei tot verifica dacă n-ai ceva în păr. Când omul crede în sine, în cine este, atât în artă, cât și în viață, lucrul acesta transpare – nu ai nimic de demonstrat. Poți să fii cine ești, pur și simplu.”