Ce înseamnă să investești în tine: povești reale de leadership în transformare | INTERVIU

Ce îi unește pe un director din domeniul de banking, un antreprenor în cybersecurity, un lider din zona digitală, o specialistă în politici europene sau un expert în cloud services? Poate părea începutul unui studiu de caz dar, de fapt, e începutul unui drum pe care acești profesioniști l-au ales conștient. Fiecare dintre ei a decis, la un moment dat, să se reîntoarcă în bancă, într-o sală de curs. Să învețe, să dezbată, să construiască proiecte și să regândească felul în care conduc echipe.
De la redirecționarea unei cariere internaționale spre sustenabilitate aplicată, la crearea unei platforme AI pentru orientare în carieră sau lansarea unui concept de franciză dulce cu ADN corporatist, experiențele sunt diverse, dar impulsul e comun: cu toții vor să înțeleagă mai bine leadership-ul și să construiască ceva relevant.
Revista CARIERE a stat de vorbă cu cinci dintre absolvenții WU Executive MBA Bucharest, ale căror povești le descoperim în cele ce urmează.
De la diplomație europeană la antreprenoriat
Eliza Gereanu, Ambasador Alumni Bucharest EMBA 2023-2025, spune că motivul principal pentru care și-a dorit să parcurgă programul este legat de nevoia ei, de înțelegere a direcției în care se îndreaptă economia, la nivel mondial. Aceasta a condus, timp de doi ani, secția economică a delegației UE în Republica Centrafricană și a reprezentat Comisia Europeană la OCDE și în grupul de lucru pe teme de infrastructură al G20. În prezent, este expert în cadrul Ministerului de Finanțe.
„Programul EMBA WU a fost pentru mine o experiență profundă de reconfigurare profesională și personală. Am intrat în acest program cu dorința de a înțelege mai bine noile direcții ale economiei globale și de a contribui concret la tranziția către un model de dezvoltare sustenabilă. (…) Recomand cu toată convingerea un program EMBA tuturor celor care simt nevoia de a se reinventa, de a se adapta la noile provocări economice, sociale sau climatice, și care caută un cadru solid în care să-și lărgească orizonturile. Indiferent că provin din sectorul privat, public sau non-profit, profesioniștii de astăzi au nevoie de instrumente strategice, de rețele autentice și de o înțelegere mai profundă a modului în care pot genera impact. Pentru mine, EMBA-ul WU a fost acel spațiu de redescoperire și accelerare – și îl recomand cu încredere tuturor celor care simt că e timpul pentru un nou capitol în carieră”, spune Eliza Gereanu.

Alături de colegii săi, Andra Nicu și Monica Cătană Petraru, Eliza Gereanu a pus bazele proiectului Click Sustain, o platformă dedicată raportării sustenabilității și ESG, gândită ca un one-stop shop care combină formare, consultanță și instrumente digitale pentru raportare.
„Proiectul vizează în special actorii mai puțin deserviți în acest proces: IMM-uri, ONG-uri și instituții publice, care adesea nu dispun de resursele necesare pentru a naviga cerințele de conformitate sau pentru a integra eficient principiile ESG în activitatea lor. Această experiență m-a ajutat nu doar să dezvolt o soluție practică, ci și să înțeleg mai bine cum pot crea punți între cunoștințele strategice și realitățile din teren. A fost o oportunitate de a-mi regândi rolul ca profesionist într-un context aflat într-o continuă transformare – în care sustenabilitatea, digitalizarea, leadershipul empatic și adaptabilitatea devin esențiale”, explică Eliza Gereanu.
Aceasta a fost nominalizată de către CEM al WU Executive Academy drept WUman Leader Hub Manager pentru România, „un rol care reflectă încrederea în potențialul meu de a susține, conecta și reprezenta comunitatea de alumni din România, în special din perspectiva leadershipului feminin.”
Construcție antreprenorială aplicată
Gabriel Cusu, Cubersecurity Manager, SLO Cybertech, spune că MBA-ul a fost un obiectiv pentru el de foarte mult timp și că programul l-a ajutat să înțeleagă mai bine arii diverse legate de un business.
„În primul rând te scoate puțin din aria ta de confort. Adică deja mă consider după mai mulți ani de experiență destul de cunoscător al domeniului în care lucrez, dar m-a ajutat mult să înțeleg partea de finance, partea de marketing, partea de innovation in entrepreneurship și mi-a oferit lucruri pe care nu le aveam înainte din job-urile pe care le-am avut sau din studiile pe care le-am făcut în România. Mi se pare foarte interesant că pot să folosesc în business-ul meu, dar și în mediul corporate ce am acumulat aici ca și cunoștințe, pentru că cursurile pe care le-am făcut erau oarecum scalate și la domeniul de micro-întreprindere, să zicem, și la domeniul de corporație care se întinde pe mai multe componente. Mi s-a părut foarte interesant că profesorii erau experți în domeniu, făcuseră chestia asta și aveau experiență și exemple clare prin care puteau să ne explice ce au făcut și puteam să învățăm foarte multe chestii de la ei, în primul și în primul rând”, povestește Gabriel Cusu.

Împreună cu colegii săi, Andreea Crăciun, Melis Emin și Andrei Tapi, a pus bazele unui proiect de business în care, spune el, a fost integrată experiența fiecărui membru din echipă.
„Ideea a fost să folosim câte puțin din cunoștințele fiecăruia, să folosim punctele foarte alea fiecăruia și ne-am gândit să facem un Swiss Roll Cakes Store. Meli’s Swiss Roll Cakes se cheamă conceptul de business, în care noi avem niște produse pe care le considerăm mai mult decât un desert. Și am implementat și cunoștințe de patisserie, colega mea, Melis, fiind cu studii în domeniu. Am folosit și partea de FMCG, cunoștințele celorlalt coleg și partea de HR și ESG care vine de la colega Andreea. Și în modul ăsta am creat un business în care putem să folosim toate punctele noastre foarte și să încercăm să creăm un concept care este modern, aplicabil actual, dar care poate fi și scalat în viitor la un model de franciză. Planul este în felul următor: inițial ne gândeam să facem un flagship store în care să implementăm toate componentele tehnologice pe care le-am definit în conceptul de proiect. În primul an acesta va fi focusul nostru de bază. În anul doi ne gândim să trecem și pe partea de e-commerce, corporate partnership și așa mai departe. Și ne gândim, oarecum, din anul cinci, șase, șapte să și scalăm business-ul la nivel de franciză. Dar în primul rând proiectul nostru, unul teoretic, de altfel, se bazează pe faptul că un brand se construiește în timp și vrem să stăm minim 7 ani pe un brand conceput oarecum pentru mediul corporate din București”, explică Gabriel Cusu, pentru Revista CARIERE.

Leadership într-un rol extins
Și pentru Mihail Mușat, Business Line Director of Cloud Services, Zitec, parcurgerea unui MBA a fost de mult timp un obiectiv.
„Îmi doream de câțiva ani să mă înscriu, deci am analizat mai mulți ani. Inițial mi se părea că din punct de vedere al bugetului este destul de greu de planificat și mi-am dat seama că cel mai ușor este să încep să pun bani deoparte. Astfel încât primul an de tuition aproape să-l am în momentul în care încep. Deci prima taxă eu o să o strâng într-un an, nu o să o scot atunci pe loc. Și lucrul acesta a luat destul de mult din presiune. (…) Faptul că WU are lectori din Germania, Austria, Spania și Statele Unite, pentru mine mi s-a părut un mix câștigător”, explică el.
Cu atât mai mult cu cât, recent, a preluat un rol cu mai multă responsabilitate în compania în care lucrează.
„În primul rând mi-am dorit rolul pe care îl am. Acest rol de Business Line Director înseamnă un fel de mini-CEO în organizația noastră. Sunt câteva business line-uri și fiecare este un fel de business în business. (…) Mi-am dorit în primul rând să pot să fac business-ul acesta mult mai bine și în contextul în care Zitec oricum are planuri ambițioase de expansiune internațională, am zis, cu atât mai mult se potrivește. Iar ca și ambiții pe termen lung, un rol de CEO. Ceea ce am câștigat prin program mă ajută în mod direct semnificativ să-mi fac treaba mult mai bine. Chiar pe final de an am făcut tranziția de la un rol tot de Business Line Director la alt rol de Business Line Director, în care am preluat un business line cam de șase ori mai mare decât cel de dinainte, mult mai complex. Iar în acest proces am observat cât de facil mi-a fost să înțeleg mult mai bine business-ul cu toate laturile lui și puteam să fac mult mai ușor zoom in, zoom out. Înainte m-aș fi piedut în micro-detalii. Aș fi făcut doar zoom in și m-aș fi pierdut acolo (…) Am alt grad de încredere în a-mi face treaba dintr-un rol care înseamnă creșterea unui business”, povestește Mihail Mușat.

Alături de Cătălin Ana și Elena Pioara, acesta a pus bazele unui concept propriu de business, o platformă menită să ajute tinerii să se orienteze în carieră.
„Proiectul nostru, GrowHub, care este, ca să păstrez în engleză, AI-powered career-guiding platform for Romanian youth, practic o platformă care îi asistă pe studenții din România, de fapt din anii de liceu, îi ajută să-și aleagă în primul rând o carieră care să rezoneze cu aspirațiile lor și apoi pornind de la ea să-și aleagă universitatea potrivită. Și pe parcurs să se apropie din ce în ce mai mult de toate capabilitățile și soft skills de care au nevoie pentru acest rol. A venit din mai multe direcții. Una dintre ele este pasiunea mea pentru zona de educație. Iar din punctul de vedere al colegilor, a venit foarte mult și din perspectiva de părinți. (…) Concret, pe baza unor teste de personalitate, putem să-i ajutăm să aibă un matching score cu carierele pe care ei și le doresc. Iar apoi, cu ajutorul AI-ului îi ajutăm să rămână conectați la platformă săptămână de săptămână, să vadă progres către acea carieră pe care o doresc ei”, a mai spus Mihail Mușat pentru Revista CARIERE.
Leadership în sectorul financiar
Pentru Daniel Nanu, director zonal, BCR, înscrierea în program a venit ca o modalitate prin care să își poată completa cunoștințele pe care considera că nu le deține.
„Mi-am dat seama că, în afară de faptul că sunt însetat de cunoaștere, există foarte, foarte multe lucruri pe care nu le știu încă. M-am decis să urmez un program amplu de educație, care, în primul rând, să mă îmbogățească pe mine și să mă ducă la un nivel mai ridicat din punctul de vedere al profesionalismului. Și nu regret niciun moment decizia pentru că mi se pare că a meritat fiecare picătură de efort”, spune Daniel Nanu.
Întrebat dacă investiția în program, din punctul de vedere al costurilor, a fost făcută doar de el sau cu ajutorul firmei, Nanu spune că „am făcut-o cu ajutorul companiei. Deci a fost o investiție care, să zicem, este reciproc avantajoasă”.

În opinia lui, participanții la acest MBA au trei mari avantaje.
„Sunt trei elemente foarte importante pe care le-am obținut în schimbul acestui MBA. Primul element, evident, este cel că îți oferă o imagine amplă. Oricât ai lucra într-o corporație sau într-o companie, este foarte greu să lucrezi în toate departamentele. Și mai ales în poziții de management în departamentele respective. Așa că un MBA îți oferă perspectiva 360, fără ca tu să lucrezi neapărat în subiectele respective. În al doilea rând, îți face efectul acesta al network-ului, al rețelei. Sunt oameni ca și tine, dar sunt din industrii diferite. Și faptul că petrecem mult timp împreună și ne uităm pe subiecte comune de învățământ sau de business ne leagă foarte mult. (…) Și în al treilea rând, cred că îți oferă o încredere în tine. Pentru că toți profesorii pe care i-am avut au o experiență practică, o experiență de business și o experiență academic. Și chiar dacă îți explică niște lucruri, întotdeauna facem și studiile de caz, care să confirme sau se infirme pașii de învățare”, susține el.
Proiectul conceput de Daniel Nanu, Irina Raluca Diana Voiculescu, Diana Iorga și Vicențiu Corbu se numește SustainFactor, o platformă digitală bazată pe inteligență artificială, care sprijină companiile prin transformarea rapidă a facturilor neplătite în lichidități.
„Am ajuns la idee pentru că lucrând în banking vezi și ce poate face o bancă și lucrurile pe care nu le poate face o bancă. Și evident, uitându-te în piață și activând de peste 18 ani în piața financiară din România, vezi și unde există loc și de ce au nevoie anumiți antreprenori. Și atunci, te gândești care ar putea să fie soluția. În plus față de asta, pentru că digitalizarea accelerează pe toate planurile, combini nevoia pe care o vezi în piață cu ce soluție ar putea să fie din punct de vedere digital. Așa a apărut ideea de business pe care o avem, care chiar cred că este foarte viabilă. Și, în general, cred că așa apar ideile foarte bune. Urmărind piața și anticipând ceea ce are nevoie sau studiind ceea ce lipsește în acest moment”, mai spune Daniel Nanu pentru Revista CARIERE.
Cybersecurity cu aplicare practică
Gabriel Avramescu, Chief Product and Technology Officer, susține că aceste cursuri îl ajută să înțeleagă mai bine cum funcționează afacerile, indiferent de mărimea lor.
„Am vrut și am început să lucrez împreună cu un partener la un start-up și mi-am dat seama de cât de multe informații și knowledge am nevoie ca să pot duce acel start-up într-o direcție potrivită. Acest MBA mi-a facilitate să înțeleg mai bine ce înseamnă un business mic, mare, mediu, cum lucrează o organizație și care sunt toate ariile de care ai nevoie ca să știi, ca să mergi mai departe. Am învățat foarte multe și am înțeles mult mai bine, mi se pare un must ca să poți face un business și să îl duci mai departe”, spune Gabriel Avramescu.

Awakeness AI, proiect propus în cadrul MBA-ului alături de Carmen Vitan, Ciprian Militaru și Andrei Condrea, este o platformă de conștientizare în cybersecurity bazată pe inteligență artificială, care ajută companiile să reducă riscurile în fața atacurilor cibernetice.
„Chiar este un start-up, care deja a fost lansat. Cybersecurity Awareness, Awakeness AI este numele start-up-ului. (…) Lucrez în zona de cyber, de asemenea, am experiență în zona de training, aproape 15 ani în zona de cyber-training vreo 7. Și atunci a venit un pic natural pentru mine să merg în zona asta. Plus, am observat o nevoie, chiar dacă există competitori pe piață și anumiți diferențiatori care lipseau. (…) Binevenit a fost și AI-ul, care ne ajută să putem să customizăm produsul, să facem ceva mai personalizat pentru fiecare individ și așa mai departe. Și atunci, ai o valoare adăugată”, explică Avramescu pentru Revista CARIERE.
CITEȘTE ȘI: DINCOLO DE FUNCȚIE: Drumul liderului care nu se oprește | În culisele WU Executive MBA Bucharest – VIDEO