Ce îți place cel mai mult să faci, ca lider? Inspirație de la Barack Obama
Ce îți place cel mai mult să faci, ca lider? Lui Barack Obama îi place ca în fiecare țară în care se află să organizeze o întâlnire cu tinerii ca să vadă „la ce se gândesc tinerii din lume, ce au în minte, ce îi preocupă”, aflăm din documentarul The Final Year. E un demers responsabil, cu atât mai mult cu cât e făcut conștient și cu intenție. Este un binevenit schimb de inspirație între minți din vremuri diferite și între perspective care e important să se informeze reciproc.
În cadrul unui astfel de forum, tinerii l-au rugat pe Obama să îi învețe să fie lideri la fel de buni ca el.
„Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat, ca lider, le-a spus Obama, este că oamenii sunt inspirați de povești. Merită să îi asculți și să le pui întrebări despre poveștile care sunt importante pentru ei.”
De ce este povestea unul dintre cele mai eficiente instrumente de cunoaștere, de transmitere de informații, de soluționare a problemelor, de inspirație, de înțelegere și de apropiere între oameni? Pentru că asigură conexiune umană – una dintre cele mai importante surse de resurse pentru noi, pentru că transmite emoții care dau sens și valoare informațiilor, pentru că generează o perspectivă mai amplă asupra situației.
Samantha Powers, Ambasadoare a SUA la ONU în perioada 2013-2017, declară în The Final Year că ce i-a captat foarte tare atenția, la începutul mandatului său, a fost că discuțiile despre marile probleme ale omenirii se țineau la mare distanță de problemele în cauză, iar oamenii care le purtau erau foarte detașați și străini de acestea. Instinctul ei a fost să-și ia echipa și să meargă pe teren, ca să stea de vorbă cu oamenii direct afectați, să le afle povestea la fața locului. „Să fii prezent și să depui mărturie despre realitățile la care asiști este o responsabilitate și este, în același timp, cea mai bună modalitate de persuasiune pe care o cunosc”, declară Samantha.
Barack Obama spune că „politica, guvernele, diplomația trebuie să-și aibă rădăcinile în umanitatea noastră comună, care ne leagă și ne unește”. Iar în cartea sa, The Education of an Idealist: A Memoir, Samantha Powers scrie că „prin povești ne înțelegem viața. Oricare ne-ar fi trecutul, credințele sau opiniile, poveștile construiesc puntea de legătură dintre noi”. La oameni și la umanitate se ajunge prin poveste.
Samantha povestește cum, corespondent de război fiind, povestea era cel mai eficient instrument prin care putea să aducă suferințele celor afectați de război pe tărâmuri îndepărtate mai aproape de publicul american; ca diplomat, atunci când oficialii deveneau inflexibili în negocieri, Samantha însuflețea dezbaterile ajunse în impas împărtășindu-le acestora povești autentice despre oamenii care urmau să fie afectați de deciziile lor; ca femeie, ca profesionistă și ca mamă, prin poveste a făcut ca viața ei și a celor dragi să fie mai suportabilă, mai ușor de înțeles și mai frumos de trăit.
Samantha Powers povestește că „atenția pe care mama o acorda oamenilor pe care îi întâlnea era de o calitate pe care am întâlnit-o ulterior numai la cei mai înzestrați politicieni”. „Își apleca capul într-o parte și îl privea pe om deschis și sincer, cerea detalii și făcea legături în spațiu și în timp. Râdea cu tot corpul sau, dacă i se spunea o poveste tristă, era apăsată de parcă ar fi purtat și ea durerea acelui om. Mama nu a avut niciodată vreun motiv ascuns pentru a asculta pe cineva. Era cu adevărat curioasă și foarte empatică. N-avea ifose și se ținea departe de sentimentalisme, împărtășindu-și iubirea nu atât prin cuvinte, cât printr-o concentrare intensă și afectuoasă”.
Așadar, fii interesat de oameni. Urmează-ți curiozitatea, întreabă-i care e povestea lor pentru a-i cunoaște și a-i înțelege, pentru a le înțelege viața, țara, cultura, nevoile, aspirațiile, speranțele. Deschide-ți inima, ca să-ți deschizi mintea. Povestea nu este doar informație, ci și inspirație – te vei inspira din experiențele oamenilor, din soluțiile lor, din speranțele lor, din viziunea lor. Vei învăța să accepți, să înțelegi și să pui preț pe ce este omenesc. Vei învăța compasiunea, vei deveni mai smerit, mai conștient, mai prezent, mai implicat. Toate acestea sunt surse de înțelepciune și te mențin realist, inspirat, constructiv, optimist. Așadar, spune povești, cere povești și ai grijă ce poveste îți spui despre tine.
„Mă gândesc la toți tinerii pe care i-am întâlnit, din toată lumea, fiecare o viață întreagă de potențial, care se va împlini în feluri pe care noi nici nu le putem bănui acum. Imaginați-vă numai câte revoluții către mai bine vor inspira acești tineri, ce discursuri vor ține, ce politici vor implementa, ce legi vor da”, spune Barack Obama.
Ție ce îți place cel mai mult să faci, ca lider? Ai putea să faci acel lucru mai inspirat și mai bine?
Tu cu cine faci schimb de inspirație? Îți asiguri suficientă diversitate de povești și de informație?
Citește și: Cum e să-l ai șef pe Barack Obama?
Traducerea și adaptarea: Felicia Luca