Ce poţi învăţa despre leadership din cărţile SF
SF-ul nu e util pentru că prezice viitorul. E util pentru că ne ajustează percepţia pe care o avem asupra lumii ne face să ne punem întrebări despre actuala stare de fapt şi ne deschide mintea către noi posibilităţi.
Tocmai de aceea acest gen de literatură este nepreţuit pentru oamenii ambiţioşi. Aşa că nu e de mirare că giganţi precum Google, Microsoft şi Apple colaborează cu scriitori de SF, care le oferă consultanţă în diverse proiecte.
Mai mult, Elon Musk – un lider de business foarte apreciat de tineri (şi nu numai), perceput ca un vizionar – este un fan înfocat al science-fiction.
Şeful Tesla şi SpaceX susţine că volumul "The Hitcher's Guide to the Galaxy" scris de Douglas Adams a avut un impact important în viaţa sa. De fapt, el chiar s-a gândit să-şi boteze o rachetă după una prezentă în carte – "Heart of Gold".
Musk susţine că literatură SF l-a determinat să îşi pună întrebări dificile despre subiecte care îl interesau, cum ar fi spaţiul, dar şi despre impactul pe care o persoană îl poate avea asupra lumii, tehnologie şi viitorul omenirii.
"A fost un lucru pozitiv în viaţa mea, căci m-a ajutat să realizez un lucru important: uneori, să pui întrebarea corectă e mai dificil decât aflarea răspunsului", mărturiseşte antreprenorul într-un interviu.
Dar ce pot învăţa liderii din cărţile science-fiction?
Adevărul este ca literatura SF nu reprezintă doar un exerciţiu complex de imaginaţie, ci conţine şi unele lecţii importante pentru lideri.
Scriitoarea Doina Roman a precizat pentru Revista CARIERE că, citind astfel de cărţi, oamenii de afaceri şi managerii devin în general mai conștienți că fără pași majori în modernizarea afacerilor lor, fără investiții în tehnologie nu pot face față unei concurențe din ce în ce mai mari, foarte greu predictibile. Ideea este că SF-ul ne învață că viitorul nu este numai planificare, ci și intuiție, viziune, capacitate de adaptare.
„Ne învață că trebuie să calculăm mai bine riscul unei afaceri și că trebuie să cunoaștem foarte bine oamenii, mediul, influențele politice, mișcările sociale și că trebuie să ne imaginăm un altfel de viitor pentru care, uneori, nu avem pregătire și în care reușește doar cine a putut vedea mai departe de timpul său", spune Doina Roman.
Vedem acum că tehnologia se dezvoltă cu o viteză uimitoare, aşa că se naşte următoarea întrebare: scriitorii mai apucă să ţină pasul cu invențiile deja aflate pe piață, care par că au luat-o înaintea creației artistice?
"Câteodată este adevărat, câteodată nu. Oricum, orice carte citită îți deschide ferestre și perspective noi. Fără să citești ești ca o gospodină care stă închisă în casă și nu vede decât cei patru pereți și face aceeași ciorbă în fiecare zi. Cum să faci ceva nou, dacă nu deschizi ușa către alte lumi?! Dacă ești receptiv la prospecție sau predicție, poți să gândești pe termen lung și foarte lung. Nu o dată un scenariu descris într-o carte s-a petrecut întocmai, așa că o poți lua înaintea celorlalți și te poți orienta, sacrificând, evident, metodele clasice de producție, de comunicare, de reclamă, pentru metodele care se conturează în viitor sau cel puțin să fii pregătit pentru acelea", spune scriitoarea.
Dacă o minte omenească și-a imaginat ceva și a descris ceva funcțional, fii sigur că undeva, cândva, cineva va realiza acel lucru.
"Genul acesta de literatură te pregătește pentru orice, și când spun orice, chiar asta vreau să se înțeleagă. Așa că nu vei mai fi surprins, vei învăța să gândești altfel, în alte dimensiuni, în alt timp și spațiu, vei putea să faci conexiuni pe care nu ți le-ai imaginat înainte. Cu timpul vei putea trece de aparențele realității, dar păstrând pragmatismul, adică vei avea ceea ce se cheamă viziune”, punctează Doina Roman (FOTO).
SF-ul, o sursă de idei noi şi un imbold pentru productivitate
Genul acesta de literatură e ca un izvor nesecat de resurse importante. Astfel, cel care lecturează SF poate descoperi lucruri noi despre sine însuşi şi societate, ori chiar îi poate veni idei noi pe care le poate aplica în business-ul său.
"Este posibil orice", subliniază Doina Roman. „Depinde evident de carte, de autor și de cititor. Sunt scriitori cu har, oameni de știință, care scriu SF și care au în paginile lor mai multe idei de investiții decât s-au născut vreodată în mediul de afaceri. Poți avea o sclipire citind o știre, uitându-te la o coală de hârtie albă sau lipind timbre pe plicuri. În cazul nostru, repet, doza de predictibilitate este născătoare de idei noi", adaugă scriitoarea.
Prin faptul că SF-ul îți oferă o altă realitate posibilă și te pregătește, dacă nu să trăiești acolo, cel puțin să poți gândi cum să o faci, consideră Doina Roman. Astfel, ne dă un boost în ceea ce priveşte productivitatea. „E un exercițiu de supraviețuire într-un mediu total diferit și, ca orice exercițiu deosebit, te supune la eforturi de gândire, te testează, ieși mai bun și mai puternic din paginile cărții. Ieși fericit că a fost doar o poveste", spune scriitoarea.
Viitorul alternativ şi trecutul prezent
Să nu uităm că există ideea preconcepută că acest gen de romane are ca temă viitorul. Doar că, în multe dintre cazuri, situațiile descrise se pot aplica și în prezent. De exemplu, distopia din „1984" al lui Orwell e mai actuală ca oricând.
Doina Roman ţine să sublinieze că SF-ul poate avea ca timp de desfășurare trecutul, prezentul și viitorul. De asemenea, poate imaginea o societate mai bună sau deosebit de rea, din cauza regimului politic, ca în „1984”. Apoi, poate să combine toate aceste puncte de pornire și să dea utopii/distopii sau ucronii.
"Orwell de exemplu a scris cu har deosebit anticipând mult peste timpul său, dar a avut experiența vizitării Uniunii Sovietice aflate sub jugul lui Stalin. A fost profetul și reporterul culturii supravegherii într-o societate sumbră, totalitară care acum ni se pare firească, fiindcă am trăit-o sub comunism și fiindcă ne-am obișnuit cu Big Brother, după comunism", spune scriitoarea.
Doina Roman il menţionează şi pe Emil Cioran, care spunea că ,,utopia, fantezia este un principiu de regenerare a popoarelor și a instituțiilor”.
SF-ul, un gen cu "încărcătură"
"Fără SF&F, literatura care transcende realitatea și rupe legăturile existente, mergând către o experiență mentală paralelă cu realitatea, cred că pe mine m-ar paște scleroza! Mai mult, genul aparține speranței ca act de orientare, și creează viitorul ca posibilitate reală. Genul are o încărcătură ideologică care atârnă mult mai greu decât alte structuri literare și te face să privești realitatea cu alți ochi", mai spune Doina Roman.
În cartea pe care tocmai a terminat-o, Prea mulți zei pentru un deșert, și care va apare sub egida editurii Paralela 45, scriitoarea susţine că încărcătura emoțională este "aceea de protejare a umanității, de întoarcere în leagănul nostru și de reconstruire a celei mai bune dintre lumile posibile, cunoscute de noi, a noastră".
Dincolo de toate, "atunci când citești acest gen de literatură devii mai bun și înveți să apreciezi viața reală, ce ai lângă tine: familia, prietenii, dragostea, casa, șansa. Privești animalele și toate creaturile de parcă le-ai vedea pentru prima dată. Ești conștient că viitorul se poate schimba într-o secundă", încheie scriitoarea.