2 aspecte de care să ții cont dacă vrei să devii nomad digital
Nomadul digital este acel profesionist care își desfășoară activitatea exclusiv în mediul online, fapt care îi permite să lucreze de la distanță și să călătorească. Dincolo de aspectul profesional, nomadismul digital a devenit, de fapt, un stil de viață. Un nomad digital poate lucra de oriunde dorește în lume, atât timp cât are o conexiune stabilă la internet, care îi permite să răspundă nevoilor unei activități profesionale. Dacă începutul acestui nou an este sinonim pentru tine cu o schimbare pe plan profesional, iată mai jos două aspecte pe care să le iei în considerare privind nomadismul digital.
Perioade scurte – organizare pe termen lung
Indiferent unde vrei să te stabilești pe termen mai lung sau mai scurt, trebuie să ai în vedere un plan de organizare de bază. Astfel, este recomandat să găsești un loc prietenos, cu o infrastructură care să îndeplinească anumite condiții, cele mai importante fiind:
- un acces bun la internet
- o locație care să nu fie prea departe de principalele facilități (magazine, mijloace de transport, clinici, locuri de divertisment, etc.)
De asemenea, este recomandat ca, înainte de a face acest pas, să studiezi piața imobiliară locală, pentru a găsi o locuință cu o chirie rezonabilă. Indiferent că te interesează oferte imobiliare Constanta sau Madrid, alocă-ți timp pentru a compara prețurile și a face cea mai bună alegere pentru tine. Este frumos să călătorești, dar, în același timp, trebuie să ai în vedere bugetul personal real pentru a-ți îndeplini acest vis.
Nu în ultimul rând, pentru a menține ritmul de nomad digital, este necesar ca, la fiecare contract/ proiect, să îți aloci o sumă de bani pentru lunile mai lente din punctul de vedere al activității. De altfel, este indicat ca, înainte de a te lansa ca nomad digital, să economisești o anumită sumă de bani. Este posibil să-ți găsești de muncă imediat, dar este la fel de posibil să existe decalaje în ceea ce privește plățile, care, uneori, pot dura chiar și două luni. Pe de altă parte, este posibil să nu-ți găsești un proiect imediat, iar, în acest caz, vei avea nevoie de o anumită sumă de bani până te vei pune pe picioare.
Meserii potrivite pentru nomadismul digital
Dacă ai ajuns la concluzia că modul tău clasic de viață nu mai este potrivit și îți dorești să muncești de la distanță, în aceeași țară sau în străinătate, trebuie să știi că nu orice meserie este potrivită pentru nomadismul digital. Cel mai simplu mod de a deveni nomad digital este să activezi ca freelancer sau consultant, pentru una sau mai multe companii. Îți poți pune astfel la dispoziția altora pregătirea și cunoștințele într-un anumit domeniu, pentru o companie care nu are posibilitatea de a găsi resursele interne pentru a-și desfășura munca sau care caută colaboratori pentru proiecte pe termen scurt. Astfel de meserii pot varia de la expert în publicitate la web developer, consultant SEO, community manager, fotograf, formator online, traducător, etc.
De asemenea, antreprenoriatul este un domeniu care îți poate permite să fii nomad digital, urmând să-ți construiești proiectul în timp ce călătorești. O afacere în domeniul comerțului electronic poate fi, de exemplu, o modalitate bună de a genera profituri doar prin puterea internetului. Crearea unei companii în care cultura se bazează pe telemuncă îți poate permite să-ți desfășori activitatea explorând lumea și dezvoltându-ți afacerea în același timp.
Nu în ultimul rând, telemunca este o opțiune pentru nomadismul digital, cu condiția să-ți placă foarte mult produsul și valorile companiei pentru care lucrezi.
Nomadul digital este o persoană liberă să-și impună propriul program și tot ce trebuie să facă este să îl găsească pe cel care se potrivește cel mai bine propriei personalități și domeniului în care activează. Nomadismul digital poate să devină o adevărată carieră, cu condiția să găsești un echilibru între muncă și călătorii și să nu pierzi din vedere obiectivele tale de viață.
Sursa foto: Pexels