3 exerciții care te ajută să-ţi gestionezi emoțiile la job
De aceea, atunci când simți că emoțiile "îți scapă de sub control", în special în mediul de lucru: enervare, frustrare, ședințe interminabile, critici sau alte astfel de situații, iată ce e de făcut:
1. Oprește-te din orice faci și respiră adânc
Emoțiile sunt o parte firească din noi, de aceea a le controla nu este cea mai bună abordare. Însă, fiind vorba de reacții și substanțe chimice, le poți transforma. Prin respirația adâncă și, preferabil, ochii închiși, activăm hipotalamusul, care este conectat cu glanda pituitară situată în creier. Astfel, încurajăm secreția de neurohormoni care "luptă" împotriva stresului și anxietății.
Pentru a te asigura că respiri adânc și îți folosești plămânii la capacitate maximă, astfel încât să declanșezi tot acest proces, inspiră pe nas timp de 8-10 secunde și apoi expiră pe gură, tot pentru 8-10 secunde. Repetă exerciţiul de cel puțin 3 ori și vei observa cum calmul începe să își facă apariția.
2. Observă-ți sentimentele în fiecare zi!
Adesea, când oamenii exprimă emoții, se concentrează pe cel care este cel mai evident sau zgomotos. De exemplu, într-o ceartă este ușor să observi că ești furios. Dar aproape întotdeauna mai sunt și sentimente suplimentare legate de primul. Poate ești speriat, singur, drăgăstos, încrezător, încântat, poate câte puțin din toate, manifestându-se în același timp. Ele nu se anulează reciproc, ci există împreună ca un paradox, generând o bogată și confuză caracteristică a sentimentelor.
De aceea, în perioade de pauză sau în situații conflictuale, observă sentimentele și întreabă-te: "Ce altceva mai simt?" Încearcă să identifici toate sentimentele și cum se influențează unele pe altele. Pe măsură ce exersezi vei observa mixul de sentimente din ce în ce mai clar și asta te va ajuta să înțelegi de ce gândești și acționezi în modul în care o faci.
3. Schimbă perspectiva
Când te simți blocat, ceea ce poți face este să schimbi modul în care te raportezi la lucruri.
Dacă oamenii îi caracterizează pe ceilalți ca ”optimișți” sau ”pesimiști” ca și când acestea ar fi niște caracteristici fixe, adevărul este că optimismul este o abilitate care se învață și exersează apoi. Iar această abilitate presupune confruntarea cu realitatea, trăirea sentimentelor specifice (neajutorare, disperare, furie, deznădejde) și găsirea mai multor soluții, dincolo de ce apare ca prima "impresie".
Așadar, dacă te regăseșți într-o astfel de situație, ce poți face este să adaugi cuvântul "încă" în discuție: "Nu pot să fac asta, încă." / "Nu știu să rezolv problema asta, încă." Acest subterfugiu îți scoate creierul din blocaj și te ajută să privești mai detașat situația, astfel încât să începi să generezi soluții alternative.
Acestea sunt câteva dintre metodele simple, dar eficiente de a-ți exersa optimismul controlat și a-ți înțelege mai bine emoțiile și sentimentele. Pe termen lung, aceste exerciții te vor ajuta să îți folosești emoțiile într-un mod inteligent, pentru a comunica mai bine cu cei din jurul tău.