3 riscuri pe care trebuie să și le asume orice tânăr antreprenor
Iată care sunt 3 dintre aceste riscuri și provocările care vin la pachet cu ele:
-
Renunțarea la un venit stabil
Înainte să faci pasul spre lumea antreprenoriatului, va trebuie să-ți dai demisia și să renunți, cel mai probabil, la carieră. Unii își permit luxul unui plan B – adică posibilitatea de a relua cariera în caz de eșec al afacerii. Însă, pentru cei mai mulți antreprenori, riscul este unul total. Nu au un plan de rezerva, vor trebui să facă totul pentru a reuși pe drumul pe care au pornit.
Ia în considerare și că în primele luni sau chiar ani, în unele cazuri, un venit lunar stabil este un vis frumos. Și cel mai probabil vei fi mult prea ocupat ca să te implici măcar într-o activitate part time.
-
Sacrificarea economiilor
Unii antreprenori au norocul să pună pe picioare o afacere bazându-se strict pe finanțări externe. Asta înseamnă inclusiv ajutoare guvernamentale – atunci când acestea sunt oferite, împrumuturi la bănci sau sume de bani care vin din campanii de tip crowdfunding. Cei mai mulți însă vor fi nevoiți să vină cu bani de acasă. Însă, cu puțină răbdare și cu o strategie bine pusă la punct, rezultatele pot fi de-a dreptul spectaculoase.
Este și cazul lui Cezar Rapotan, CEO-ul celei mai mari companii de distribuție de materiale de construcții din România. De formaţie inginer mecanic, Rapotan şi-a început afacerile în Galaţi, cu un mic depozit de materiale de construcţii. Voia de fapt să construiască o hală mică pentru o activitate productivă, când a constatat că era o lipsă acută de materiale de construcţii. Rapotan a deschis în anii '98-'99 primele filiale în ţară, în magazine închiriate, cu finanţare din surse proprii şi cu credite bancare. Efortul a meritat însă. Compania Arabesque s-a extins de atunci pe piața din Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ucraina.
-
Sacrificarea timpului liber sau a… stării de sănătate
Antreprenoriatul este o activitate nu tocmai ușoara. Trebuie sa sacrifici economii personale, timp, dar și să te supui stresului major. Așadar, dacă vrei să pornești pe acest drum, recomandarea noastră este să te înveți să îți organizezi foarte bine timpul și să nu amâni niciodată concediile. Este suficient că probabil vei pierde momente importante alături de cei dragi, nu trebuie să renunți și la concediile petrecute împreună. În plus, găsirea unor modalități prin care să eliberezi tensiunea și stresul acumulate peste zi trebuie să fie pe lista ta de priorități. Altfel, riști grave probleme de sănătate.
Ai adăuga și alte lucruri la aceasta lista de riscuri? Care sunt acestea?
Sursă foto: Shutterstock.com