4 semne care îți spun că ar fi timpul să iei în calcul o schimbare în carieră
O schimbare în carieră va fi mereu o decizie foarte dificilă. Va veni la pachet cu multe semne de întrebare, incertitudini, un colectiv nou, capcane de adaptare și pretenții în fața cărora nu ai mai fost testat până acum.
Însă un loc de muncă nu înseamnă numai salariul lunar și beneficiile ocazionale. Înseamnă oportunități de a învăța, de a te dezvolta și de a aprofunda într-un ritm susținut domeniul tău de activitate.
La polul opus, plafonarea este una din cele mai mari capcane de evitat într-o carieră, iar imposibilitatea de a te mai motiva la locul de muncă îți va afecta nu numai actualul job, dar și direcția pe care o poți lua în viitor.
Un an sau doi de stagnare ar putea reprezenta ruperea ta din punct de vedere profesional de noi trenduri pe care cei din domeniul tău le-au înțeles, adoptat și dezvoltat deja. Pentru a evita plafonarea, trebuie să fii atent mereu la câteva semnale pe care mediul profesional din jurul tău ți le va da. Dacă le ignori, există riscul real de a rămâne prea mult în urmă.
4 semne care îți spun că ar fi timpul să iei în calcul o schimbare în carieră:
- Nu mai înveți de multă vreme nimic nou
Este important să fii mereu sigur pe propriile calități profesionale și să știi cum să ți le pui în valoare pentru a produce rezultate. Un loc de muncă sănătos pentru cariera ta profesională trebuie să te și provoace, nu să reprezinte doar un exercițiu de memorie, pentru că există riscul să rămâi în urmă, iar ceea ce știi să faci atât de bine astăzi să nu mai conteze atât de mult în viitor.
- Sesizezi că dezvoltarea companiei este doar pe hârtie
Multe companii arată extrem de bine din exterior pentru un angajat aflat în căutarea unui job, însă realitatea arată complet diferit atunci când ești de partea cealaltă a baricadei. Liviu Tudor, antreprenorul român care controlează parcurile de afaceri West Gate și Novo Park avertizează în privința modului în care unele companii din domeniul de imobiliare consideră că ar trebui să arate dezvoltarea sustenabilă. „Nu putem numi dezvoltare sustenabilă mutarea acelorași chiriași dintr-o clădire în alta, alese din aceleași imobile existente”, explică acesta. Ca angajat, atunci când sesizezi că evoluția internă a companiei pe care o reprezinți nu este conformă cu cea prezentată în exterior, motivația ta ar putea scădea semnificativ.
- Mulți dintre colegii performanți încep să plece
Una dintre cele mai vechi dictoane de pe piața muncii spune că „niciun om nu e de neînlocuit”, iar până la un punct acest lucru este valabil. Echipa va avea mereu prioritate în strategia unei companii, însă atunci când oamenii cu adevărat valoroși și performanți încep să plece, apare un dezechilibru. Puține bussinessuri au capacitatea de a pregăti și înlocui angajați capabili să preia un rol mai important în companie, pe măsură ce talentul începe să plece. Astfel, funcții cheie pot ajunge în mâinile unor persoane nepregătite sau nepotrivite, ceea ce ți-ar putea afecta și ție activitatea mai departe.
- Salariile sunt depășite de piață
Banii nu sunt totul, dar asta nu înseamnă că trebuie să ignori complet aspectul financiar. Iar una dintre problemele cu care te poți confrunta la locul de muncă este echilibrul din punct de vedere al venitului în raport cu piața concurențială. Atunci când salariile generale din firmă se află în mod constant sub cele de pe piață, este puțin probabil ca situația să se schimbe, iar o schimbare de decor ar fi indicată pentru cariera ta și situația financiară personală.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: fizkes