4 strategii ca să ții angajații mulțumiți, fără să dai peste cap bugetul de salarii
Care este primul lucru care menține fericirea angajaților într-o firmă? Desigur, cel mai simplu răspuns va fi „salariul”. Nu este niciun secret pentru niciun antreprenor, manager sau patron de firmă că banii reprezintă principala motivație pentru orice angajat. Însă nu mereu soluția unei măriri este disponibilă. Există însă și situații în care bugetul de salarii este limitat, astfel că angajatorii trebuie să regândească strategia pachetelor de beneficii, pentru a nu se trezi că cei mai buni angajați din firmă încep căutările pentru un loc de muncă mai bun.
4 strategii ca să ții angajații mulțumiți, fără să dai peste cap bugetul de salarii
- Pachetele extinse de beneficii
Cum spuneam, salariul rămâne cel mai important aspect pentru un angajat, dar banii nu reprezintă singura formă prin care acesta poate să-și rezolve problemele lunare cu cheltuielile. Aici poate interveni firma la care lucrează, printr-un pachet extins de beneficii care vin întocmai în ajutorul direct al angajatului. Un abonament la sală redus sau chiar acoperit de locul de muncă, un abonament și un telefon de firmă, cupoane pentru benzină, toate acestea pot reprezenta un bonus substanțial. Și pentru că una dintre cele mai mari cheltuieli lunare făcute de către un angajat este mâncarea, aceste tichete Gusto Pass reprezintă o soluție excelentă pentru orice business de a oferi angajaților posibilitatea de a-și rotunji veniturile lunare. Pentru firmă, astfel de tichete de masă sunt un mare avantaj datorită taxelor mai mici la stat.
- O direcție clară în carieră
Posibilitatea de avansare în funcție și în carieră poate fi un factor motivațional foarte important pentru un angajat. Acest subiect de discuție poate chiar compensa în anumite situații diferențele de opinie în privința salariului lunar. Atunci când un angajat actual sau potențial știe că are în fața oportunitatea de a avansa pentru un post pe care și l-a dorit mult timp, va fi mai motivat și mai concentrat asupra activității sale. În mod firesc, odată cu avansarea, va ajunge și la un salariu pe măsură.
- Pregătirea angajaților
Multe cursuri de specializare, training-uri și workshop-uri costă destul de mult, dacă un angajat chiar ar încerca să se înscrie la ele. Oferite printr-un pachet de beneficii de la locul de muncă, firma poate obține un discount substanțial, în funcție de numărul de participanți, angajații câștigă experiență și cunoaștere, lucruri care se vor întoarce în cele din urmă în firmă.
- Bonusuri de performanță
O altă cale prin care un angajat poate fi motivat și mulțumit în același timp este dacă știe că în urma unui rezultat pozitiv la locul de muncă va fi recompensat pe măsură. Bonusurile de performanță pot asigura atât implicarea continuă a angajaților, dar și un echilibru din punctul de vedere al salariilor, bugetul fiind astfel protejat la un nivel suportabil de către firmă. Pentru ca acest sistem de bonusuri să funcționeze corect, este obligatoriu să stabilești cu fiecare angajat un set de obiective și modul în care îndeplinirea acestora va fi calculat. În acest fel, va ști care sunt criteriile și principiile în urma cărora poate fi răsplătit pentru munca depusă.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: fizkes