5 detalii esențiale la care este atent orice angajator când te intervievează
Pe lângă cunoștințele care te califică pentru ocuparea unui post, intervievatorii știu cât de important este să își dea seama din timp ce fel de persoană ești și cum te vei integra în mediul de lucru. De aceea, ei sunt atenți la câteva detalii legate atât de felul cum te prezinți la interviu, cât și de ce și cum spui. Iată ce ar trebui să știi înainte:
Să fii prezentabil și îmbrăcat adecvat jobului pentru care aplici
Prima impresie contează enorm și ține, în mare parte, și de aspectul tău fizic. Oricine ar trebui să aibă în garderobă cel puțin o ținută potrivită pentru un interviu. Aceasta trebuie să fie decentă, elegantă și în concordanță cu jobul pentru care ai aplicat. Astfel, dacă postul presupune să interacționezi cu clienți zilnic, va trebui să te îmbraci la costum sau într-o ținută office stilată, pentru a arăta că înțelegi cerințele legate de dress code-ul companiei. Chiar și atunci când tot biroul adoptă un stil casual, este indicat să te îmbraci bine la interviu, indiferent de cum vei veni apoi.
În al doilea rând, o manichiură curată și îngrijită este esențială, indiferent de sex. Ne folosim mâinile pentru a gesticula, așa că ele sunt puse în prim-plan și vor fi printre primele detalii pe care le observa angajatorul. Iar o tunsoare fresh și îngrijită este obligatorie, mai ales pentru bărbați, care nu vor avea cum să dea greș nici dacă își amintesc pe ultima sută de metri că trebuie să se tundă. Este suficient să ai un astfel de aparat inovator și vei arăta ca și cum abia ai ieșit de la cel mai bun frizer din oraș. După cum vezi, este o modalitate simplă și practică de a arăta bine întotdeauna.
Să nu-ți vorbești de rău fostul angajator
Indiferent cât de neplăcute ar fi fost motivele pentru care ți-ai părăsit fostul job, aceste lucruri este mai bine să le ții doar pentru tine sau să le „împachetezi” într-o formulă diplomatică. Orice angajator va fi curios să afle de ce ai demisionat și nu este recomandat să începi să expui toate lucrurile care nu mergeau bine în compania în care ai lucrat. Vorbește mai degrabă despre planurile tale de carieră pentru viitor și pune accentul pe dezvoltarea ta profesională, decât pe neînțelegerile pe care le-ai avut cu fostul tău șef sau cât de neplăcuți erau colegii tăi. Niciun intervievator nu se gândește că ai plecat dintr-un loc de prea mult bine, dar va aprecia diplomația și îi vei confirma că nu îi vei face o reputație proastă, dacă te decizi să pleci și din acest loc, după un timp.
Să ai grijă la limbajul non-verbal folosit
Limbajul non-verbal spune mai multe, uneori, decât cuvintele. O postură cu mâinile încrucișate arată că ești defensiv și necooperant, dacă te foiești prea mult pe scaun dai impresia că te grăbești sau că ai emoții prea mari, în timp ce lipsa contactului vizual cu intervievatorul te face să pari plictisit și neinteresat de conversația voastră.
Înainte să mergi la interviu, exersează-ți postura în fața oglinzii. Ar trebui să stai cu spatele drept, umerii trași ușor înapoi, dar relaxat, în același timp. Îți poți pune mâinile pe birou, însă fără să-ți sprijini chipul sau să îți treci degetele prin păr sau să le ții sub masă. Este bine să îți susții vorbele gesticulând, însă ai grijă să nu o faci prea des; este un semn de nesiguranță. Și nu uita să zâmbești și să ai o atitudine pozitivă. Dacă vei reuși să îi transmiți intervievatorului tău o dispoziție bună și proactivă, jobul este pe jumătate al tău.
Să știi de ce vrei să lucrezi pentru compania respectivă
Când cauți un job, există tentația de a aplica pentru cât mai multe posturi a căror descriere îți sună bine. De aceea, mulți candidați se prezintă la interviu fără să știe prea multe detalii despre compania pentru care vor să lucreze și chiar și despre ce presupune jobul pentru care au aplicat. Înainte de interviu, ia-ți câteva minute pentru a face o mică muncă de documentare despre companie și chiar despre intervievator, dacă știi deja cine va fi. S-ar putea să afli lucruri prețioase despre ce calități caută la un angajat și cum să te prezinți astfel încât să-ți crești șansele de a primi o ofertă.
Ține cont că una dintre întrebările preferate ale intervievatorilor este „Ce știi despre compania noastră”, întrebare care nu încearcă să testeze cât de impresionat ești de realizările lor, ci mai degrabă dacă îți dorești cu adevărat jobul și nu este doar un altul pentru care ți-ai depus CV-ul.
Cine ești, cum ești și cât de bine te vei potrivi în companie
Mulți angajatori încep interviul cu o cerință simplă: „Povestește-mi puțin despre tine”. Aici, mulți candidați fac greșeala de a-și rezuma CV-ul: unde au lucrat, de când până când, ce atributii au avut etc. Avantajul acestei cerințe deschise este că îți permite să îți expui realizările pe care nu ai mai avut loc să le explici detaliat în CV. Pune accentul pe succesele pe care le-ai avut, scoate-ți în evidență contribuția, însă recunoaște și meritele echipei sau a managerului cu care ai lucrat.
De asemenea, mulți angajatori vor să afle ce temperament ai: nimeni nu își dorește o persoană colerică în echipă sau una cu o atitudine conflictuală și negativă. Să te potrivești în mediul de lucru și să fii capabil să lucrezi bine cu ceilalți sunt calități care pot face diferența.
Dacă ții cont de aceste sfaturi, îți vei mări șansele de a face o impresie bună la interviu și de a fi mai aproape de jobul pe care ți-l dorești.
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Pressmaster