5 greșeli de iluminare care îți strică puterea de concentrare și starea de spirit
Iluminarea inteligentă a locuinței începe să câștige tot mai mult teren, pe măsură ce proprietarii înțeleg cât de importantă este aceasta și ce efecte poate avea asupra lor. Însă, cu toate acestea, încă mai rămân unele greșeli pe care mulți dintre noi le comitem atunci când decidem asupra corpurilor de iluminat, tipului de bec sau a investiției pe care suntem dispuși să o facem.
Ignori „stratificarea” luminilor
Este ușor să pui câteva becuri în casă și să îți iei grija, dar această strategie va avea efecte dezamăgitoare. „Proprietarii de locuințe au adeseori tendința de a ilumina încăperile de parcă ar urma să găzduiască o convenție: prea multă lumină deasupra capului. Aceasta nu adaugă nici căldură, nici personalitate unei încăperi”, spune arhitectul Robert Gross, pentru Good House Keeping.
Corpurile de iluminat din tavan sunt esențiale în fiecare locuință, dar ele nu sunt suficiente pentru a crea un ambient plăcut și confortabil. Dacă omiți corpurile de iluminat destinate unor activități precum cititul sau scrisul, adică lămpile de birou sau lămpile de înălțime medie, te poți confrunta de multe ori cu senzația de ochi obosiți sau iritați.
Pe lângă acestea, mai există și lumina de ambient, care conferă mai multă flexibilitate atmosferei dintr-o încăpere și îți permite să personalizezi și mai mult spațiul, în funcție de nevoile tale, în fiecare moment al zilei. Un asemenea exemplu este sistemul wireless de iluminat ambiental, care îți permite să controlezi de pe telefon intensitatea sau culoarea luminii, pentru a crea atmosfera pe care ți-o dorești.
Nu alegi becurile potrivite
În alegerea becurilor potrivite trebuie să ții cont de trei aspecte: durabilitatea acestora, consumul de energie și tipul de lumină pe care acestea îl emană. Aceste becuri fluorescente compacte, pe care probabil le știi deja sub denumirea de „becuri CFL” sunt ideale pentru cei care vor să facă economie la factura de energie electrică, întrucât consumă cu 75% mai puțin, dar și economii pe termen lung, deoarece au o durată de viață foarte mare, de până la 15.000 de ore. Și becurile cu LED sunt o opțiune eco-friendly și economică pentru proprietarii de locuințe care s-au săturat să li se ardă becurile obișnuite sau să nu aibă suficientă lumină în casă.
În ceea ce privește tipul de lumină, cel mai bun este acela care imită lumina naturală și nu îți obosește ochii. Evită în schimb lumina albă, rece, foarte intensă, sau luminile colorate, dacă nu este vorba despre luminile de accent.
Nu poziționezi corpurile de iluminat la înălțimea corectă
„Aceasta este o greșeală frecventă pe care o văd la proprietarii de locuințe”, spune Abbe Fenimore, designer de interior. O lampă suspendată de bucătărie ar trebui să atârne până la 70-90 de centimetri deasupra insulei de bucătărie, în timp ce o lampă de birou trebuie să îți ajungă până la înălțimea umărului, pentru a evita să fii orbit de lumina care nu bate potrivit.
Nu iei în calcul intensitatea luminoasă
Întrerupătoarele cu ajutorul cărora poți controla intensitatea luminii sunt o metodă eficientă care îți permite să schimbi instantaneu atmosfera unei încăperi. Acestea sunt perfecte și atunci când pregătești o cină în doi cu partenerul de cuplu, și când te întorci cu ochii obosiți de la serviciu, dar și când îți chemi prietenii la o petrecere ad-hoc la tine acasă. Flexibilitatea pe care ți-o oferă reglarea intensității luminii este un aspect pe care fiecare proprietar ar trebui să îl ia în calcul.
Nu alegi dimensiunea corectă a corpurilor de iluminat
Un candelabru prea mic amplasat deasupra unei mese mari în living poate face spațiul să pară prost proporționat. Același efect îl are și o lampă supradimensionată lângă o canapea de dimensiuni mai mici.
Atunci când alegi dimensiunea corpurilor de iluminat trebuie să respecți regulile de proporționalitate și să te gândești și la cum vor arăta corpurile respective integrate în designul locuinței tale.
Tu ai comis vreuna dintre aceste greșeli în amenajarea locuinței tale? Pe care dintre ele le-ai evita de acum încolo?
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: BonnieBC