5 idei practice pentru relații sănătoase și durabile
Ți s-a întâmplat vreodată să intri într-un grup nou de persoane și să nu știi cum să intri în dialog cu acestea? Să te simți în plus, să ai senzația că tot ce spui e forțat sau pur și simplu să nu știi ce subiect ar fi mai bine să abordezi? E ok, tuturor ni s-a întâmplat, măcar de câteva ori. Nu e vorba de abilități speciale de comunicare, ci de identificarea răspunsului potrivit la următoarele trei întrebări. Și da, toți ni le punem, inconștient, atunci când intrăm pentru prima dată în contact cu cineva:
- „Îi pasă de mine?”
- „Mă poate ajuta?”
- „Pot avea încredere în el/ea?”
Așa cum tu îți pui aceste întrebări, și cei cu care interacționezi și le pun în legătură cu tine. Cu cât reușești să oferi mai repede răspunsul la aceste întrebări persoanei pe care tocmai ai cunoscut-o, cu atât mai ușor va fi să construiești o relație de durată cu ea.
Următoarele idei practice pe care le vei gasi în acest articol, te ajută să dai feedback potrivit pentru fiecare dintre cele 3 întrebări:
1. Reține numele celui/ celei cu care comunici, menționează-l în timpul dicuției și la final
Imediat după ce v-ați prezentat, asigură-te că ai înțeles corect numele persoanei din fața ta. Dacă ai îndoieli, este mai sănătos să întrebi de la început: „Îmi poți spune, te rog, încă o dată numele tău?” decât să te preocupi în timpul discuției cum se pronunța numele persoanei sau să te străduiești să ți-l reamintești. Riști să nu mai fi atent la subiectul conversației, iar relaționarea dintre voi are de suferit.
De îndată ce ești sigur că ai reținut correct numele persoanei din fața ta, mentionează-l în cadrul dicuției, de fiecare dată când te referi la ea. Desigur, fără a deveni redundant. În momentul în care încheiați discuția, introdu încă o dată numele în fraza ta de final (de exemplu „Și eu mă bucur că ne-am cunoscut, Andrei”).
2. Ai 2 urechi si 1 singură gură! Ascultă de două ori mai mult decât vorbești
Fii cât mai generos cu ascultarea. Oricui îi place să fie ascultat, așa că folosește-ți ambele urechi ca să asculți de două ori mai mult decât vorbești. Ascultarea activă, intenționată și interesată este instrumentul prin care afli de la celălalt care sunt aspectele importante din viața lui, ce anume valorizează, ce apreciază, ce preocupări are. Sau ce anume îl frământă, ce îl nemulțumește sau ce planuri are în diferite aspecte ale vieții lui.
Nu este nevoie să vii cu sfaturi sau păreri personale. Dar povestindu-i, să zicem, o situație similară cu final constructiv, îi poți fi de ajutor partenerului tău de discuție care se va simți astfel înțeles, acceptat și sprijinit.
3. Caută activ și găsește lucruri pe care le ai în comun cu celălalt
Ca să găsești lucruri în comun, tot ascultarea este cea care te sprijină și îți „livrează” cele mai valoroase informații.
Poți începe chiar de la contextul în care vă aflati, fiind primul și cel mai evident lucru în comun: dacă vă cunoașteți la o conferință, faptul că sunteți acolo spune deja că vă interesează același subiect. Motivele pentru care ați ajuns acolo este posibil să difere, dar tocmai de aici poți începe conectarea cu acea persoană.
În această fază a conexiunii, este esențial să pui întrebări celeilalte persoane, câte una pe rând, cat mai concretă cu putință, astfel încât ea să înceapă să se deschidă și să povestească. Nu o întrerupe pe măsură ce vorbește. Ai răbdare să termine ideea până la capăt! În felul acesta îi arăți din nou că este important pentru tine ceea ce spune și că respecți ideile pe care le aduce în discuție.
Îți mai amintești de cele 3 întrebări despre care vorbeam la începutul articolului? Iată din nou o ocazie în care persoana din fața ta poate răspunde afirmativ la întrebarea „Îi pasă de mine?”. Apoi, pe măsură ce găsiți idei comune, valori, interese și aspirații pe care le împărtășiți, întrebarea „Pot să am încredere în el/ea?” își primește răspunsul afirmativ.
4. Respectă timpul celuilalt – fii punctual sau anunță din timp amânările
Timpul este cea mai valoroasă resursă. Așadar, atunci când stabilești o întalnire cu cineva, respectă ora agreată și intervalul de timp stabilit. Ca să îți fie cât mai ușor să ajungi la timp, fii atent la programul tău și ia-ți o marjă generoasă de timp, atât pentru trafic cat si pentru „surprize”. Dacă îți dai seama că vei întârzia sau nu mai poți onora întâlnirea cu întreaga ta atenție, este mult mai bine să propui amânarea ei și să găsiți împreună un moment mai potrivit.
Așa arăți că îți pasă de timpul celuilalt și că îl respecți. În felul acesta câștigi la rândul tău încrederea și respectul celeilalte persoane. După cum spuneam, orice relație presupune întotdeauna o doză de energie. Dacă tu nu ești dispus să o investești, atunci de ce ar fi celalalt dispus să o facă?
5. Ține evidența zilelor de naștere
O tehnică foarte utilă ca să nu ratezi nici o zi de naștere a persoanelor importante pentru tine este ca la începutul anului să îți notezi în agenda de lucru sau în calendar toate zilele de naștere pe care le știi, din fiecare lună a anului. Pe tot parcursul anului, completează calendarul cu zile noi de naștere, pe măsură ce le afli.
Alice Cornea, lector în cadrul Fundației Calea Victoriei. Aceasta va susține cursul de Networking în perioada 23-27 iulie, la sediul fundației.