5 minute până la Piața Productivității: 3 bulevarde și o vreme cam incertă
Setezi destinația și aplicația îți arată ruta cea mai potrivită și durata până la destinație. Pornești și o voce calmă te ghidează prin aglomerație, pe bulevarde sau străzi ce ocolesc traficul. E drumul tău spre serviciu sau poate la vreun magazin nou de care ai aflat.
Drumul către productivitate are și el câteva puncte similare cu o călătorie cu mașina. Putem face o serie de analogii cu GPS-ul sau călătoria propriu zisă. Însă, astăzi te invit să discutăm despre 3 bulevarde care sunt între noi și productivitate.
Lucrezi de acasă? Mergi la serviciu? O perioadă plină de incertitudine precum cea pe care o trăim cu toții ne provoacă, ne sperie și ne readuce din când în când resursa de generare a optimismului.
În drumul tău spre regăsirea productivității într-o perioadă de incertitudine precum cea pe care o traversăm, te invit să parcurgem împreună o rută ce te va duce la productivitate. Pare cam ciudat să mai vorbim astăzi de productivitate, eficiență când știrile ne aduc în prim-plan provocări pe care nu ni le-am fi imaginat anul trecut, într-o zi de noiembrie când produsele de Crăciun, cam devreme puse în magazine, ne făceau să ne gândim dacă nu cumva ar trebui să ne cumpărăm bradul și să-l împodobim. Aveam cu totul alte incertitudini, unele ce par acum chiar comice.
Dar iată că, până una alta, joburile continuă, target-urile se readaptează, treabă e mai multă, call-urile sunt atent programate în ultimul loc rămas liber în calendar.
Te invit într-o scurtă călătorie. De doar 5 minute. Pornim către destinația noastră numită Piața Productivității. E un loc la care vrem să ajungem pentru că acolo e energia noastră, starea de flux așa cum frumos spune Mihaly Csikszentmihalyi, sau creativitatea exprimată în rezultate. E spațiul unde ne regăsim rezultatele mai bune dar și timpul liber pentru noi, prietenii și familia noastră.
Așadar să pornim.
Suntem deja pe Bulevardul Timpului foarte ușor recunoscut pentru că este un bulevard scurt. Unii spun că ar avea 24 de ore, alții că ar avea 1440 de minute iar alții se aventurează să spună că e lung cât 86400 de secunde. Indiferent de cine are dreptate, e cam limitat și ne provoacă cu puține lucruri pe care le putem include pe un astfel de bulevard. Îl echilibrăm cu activități profesionale uneori cam numeroase, și cu mereu spațiul pentru familie și pentru noi înșine, atunci când mai rămâne timp. Bulevardul Timpului, mai ales acum, e reconfigurat pentru că, pe de-o parte, s-a eliberat pentru cei ce lucrează de acasă de timpul pierdut în trafic sau în metrou, iar pe de altă parte s-a aglomerat cu mai multe meeting-uri. Bulevardul Timpului poate fi reconfigurat astfel încât să-ți prezinte mai clar prioritățile, și cum linia de demarcare între job și viața personală este și mai fină acum când se lucrează de acasă, cu atât mai mult e nevoie de reconfigurarea priorităților. De la foarte multe lucruri de făcut într-o zi, poate la un singur obiectiv sau task propus pentru o zi. De la certitudine la acceptarea incertitudinii și implicit al modului ciudat în care se desfășoară ziua. Un prim pas pentru înțelegerea acestui bulevard este o scurtă analiză a modului în care este configurat.
Cum arată o zi obișnuită de lucru pentru tine?
Poți schimba, prioritiza, și reconfigura ziua?
Cum arată o zi de lucru acum pentru tine față de acum 1 an?
Pare la prima vedere un bulevard cam aglomerat, cel puțin pe parcursul zilei, întrebarea este cum arată el la extremități, atunci când nu mai este corelat cu activitatea profesională? Oferă timpul liber repausul și relaxarea necesară pentru noile provocări profesionale, sau este tot o perioadă de oboseală și activități care nu-ți încarcă bateriile?
Mergem mai departe pe Bulevardul Atenției. Este un bulevard cam dificil de urmărit pentru că are din ce în ce mai multă informație. Este, de altfel, un bulevard foarte aglomerat. Aglomerația aceasta are nevoie de puțină organizare. Ai nevoie de un semafor mai performant. Unul care să oprească din prima informația care nu te ajută în anumite momente ale zilei. Poate e vorba de știri, poate e vorba de informație din social media, poate de verificarea constantă a emailului. Utilizarea eficientă a atenție presupune să te ocupi de acele lucruri ce-ți stârnesc un nivel ridicat de concentrare. Acolo e de altfel, așa cum spune Cal Netwport în cartea Deep Work, spațiul pentru munca profundă, aceea care-ți aduce cele mai bune rezultate.
În final, ne apropiem de destinația noastră, și parcurgem Bulevardul Energiei. Este un bulevard puțin cam neglijat în această perioadă. Pandemia a limitat sau a blocat o serie dintre activitățile care ne încărcau cu energie. E ca și cum pe acest bulevard, regulat era un serviciu de salubrizare ce făcea curățenie și dintr-o dată nu mai trece. Ce putem face? Să regândim modul în care ne reîncărcăm cu energie. De la recunoștința pentru momentele de relaxare de seara în familie, la o carte bună sau un serial preferat, toate acestea contribuie la energia noastră.
Putem parcurge cele trei bulevarde posomorâți, cu energie scăzută sau cu așteptări ridicate. Sau, putem sa reconfigurăm momentul în care ne gestionăm timpul, adaptându-ne la noile condiții. Putem să avem grijă la lucrurile pe care ne focusăm atenția, pentru ca cu atât mai mult acum, să reușim să ne redresăm concentrarea. Și în final, putem să reconfigurăm modul în care ne încărcăm cu energie.
Și în drumul spre destinația pe care ți-o dorești, redevii arhitectul celor 3 bulevarde și poți să-i sprijini și pe cei din jurul tău.