6 direcții de acțiune pentru liderii care dezvoltă echipe incluzive și performante
Una dintre lecțiile relevante de business pe care am învățat-o ca antreprenor este că, pentru buna funcționare a unei organizații, sunt importante atât rezultatele cât și oamenii: avem nevoie de performanță durabilă, dar și de un mediu de lucru sănătos, în care oamenii să vrea să se dezvolte și să contribuie cu competențele lor.
„Oamenii creează rezultatele” – este un principiu simplu, însă, în realitatea de zi cu zi, este complex, chiar complicat, în același timp. Din rolul de coach profesionist, sunt „pe teren” cu lideri și echipe, pentru a pune în practică acest principiu și am observat cel puțin 6 direcții relevante în care liderii își pot pune atenția atunci când vor o echipă performantă într-un mod sănătos, în care oamenii să simtă că au șanse egale să contribuie, să se dezvolte, fără marginalizare, dar și să fie apreciați și remunerați echitabil.
Atunci când contează rezultatele dar și modul în care acestea sunt atinse, am învățat că sunt 6 puncte/direcții de atenție și acțiune care pot crea un impact relevant:
- Disciplină în decizii– liderii pot crea un cadru de lucru în echipă în care este claritate în procesul decizional (ce decizii pot fi luate de echipă, ce decizii de lider, ce decizii nu pot fi negociate…) în care întreaga echipă participă la luarea deciziilor și la implementarea lor în mod transparent, fiind posibilă trasabilitatea acestora și împărtășirea lecțiilor învățate. Am întâlnit multe echipe în care deciziile sunt luate preponderent de lider și doar comunicate colegilor, echipe în care doar anumiți oameni participă la luarea deciziilor, poate cei mai vocali sau cei pe care liderul îi place sau echipe în care deciziile sunt luate reactiv, fără un proces sau roluri clare, decizii care apoi ajung într-un „cimitir al deciziilor” (sunt uitate pe drum, se diluează responsabilitatea, nu urmărește nimeni impactul lor).
- Leadership distribuit sau delegativ– întrega echipă este invitată să contribuie cu inițiative, idei, soluții, opțiuni, decizii și fiecare membru este încurajat să își asume acțiuni pentru progresul întregii echipe. Atunci cand oamenii au un cadru clar de acțiune, cu obiective setate și indicatori de performanță care sunt monitorizați periodic de întreaga echipă, transparent, este util ca liderul să fie mai degrabă o resursă pentru oameni – să adopte o poziționare mai joasă, care îi permite să contribuie doar acolo unde este nevoie, să păstreze viziunea de ansamblu, să ia măsuri și să încurajeze atunci cand este cazul.
- Provocare sănătoasă– setează și cultivă un mediu de lucru în care colegii se susțin reciproc, se ajută unul pe altul dar se și provoacă unul pe altul. Rutina de zi cu zi, laxitatea regulilor agreate de comun acord (frecvent am observat lipsa regulilor de lucru), dorința de a nu supăra/ a nu deranja atunci cand un coleg nu acționează așa cum și-a asumat creează un mediu steril, lipsit de energie, în care nu sunt depășite limite, oamenii nu își asumă riscuri sau nu au curajul să facă acțiuni îndrăznețe.
- Învățare în echipă– capabilitatea de a învăța împreună este relevantă în mediul actual: de la lecțiile învățate din implementarea proiectelor, a deciziilor până la timp alocat periodic pentru reflecție pe teme importante sau pentru a explora/testa competențe noi, modalități de lucru noi, practici diferite. Echipa este un sistem viu și ca orice ființă vie, atunci când nu învață și nu crește, după un anumit timp intră în descreștere, degradarea începe să fie vizibilă.
- Reziliență– încurajarea membrilor echipei să își seteze obiective ambițioase, să își asume riscuri, să exploreze practici noi, dar și să se susțină reciproc în implementarea acestora (de la împărtășire pană la gestionarea eșecului). Apartenența la echipă este consolidată atunci cand oamenii se susțin reciproc în depășirea obstacolelor, în ridicarea după eșecuri dar și în celebrarea reușitelor.
- Focus în direcția de business asumată– este rolul liderului să faciliteze setarea unui contract clar al echipei cu întreaga organizație și cu stakeholderii relevanți și împreună cu echipa să conecteze resursele din echipă cu oportunitățile care apar. Am cunoscut echipe care au făcut promisiuni concrete în organizație pentru a livra rezultate într-o anumită direcție, au cerut ajutor, din interior și din exterior, pentru a găsi resurse și soluții de a atinge promisiunile făcute și așteptările generate în acest context. Promisiunile făcute și focusul asumat au ajutat echipa să își crească capabilitățile dar și încrederea unii în alții și în echipă ca întreg.
În toți anii în care am antrenat echipe am observat schimbări vizibile, măsurabile, atunci când liderii și echipa au pus focus în aceste 6 direcții de acțiune. Din perspectiva mea de coach, aceste direcții sunt la baza performanței sustenabile și a unui mediu de lucru sănătos, incluziv, în care diversitatea oamenilor, a ideilor și opțiunilor creează valoare pentru toți cei implicați. Observ în mediul organizațional actual o preocupare pentru performanță sustenabilă dar și incluziunea unor oameni diverși, care pot contribui cu perspective și competențe noi și cred că o strategie eficientă este să susținem echipele să dezvolte capabilități și practici în acest sens.
Photo by No Revisions on Unsplash