7 idei simple despre cum îți poți îmbunătăți stima de sine
1. Încrederea în sine se construiește cu pași mici.
Încercarea de a ajunge rapid la un rezultat nu va crea decât frustrare. Privește lucrurile așa: nu există prea multe diferențe între antrenamentul la sală, care nu dă rezultate peste noapte, și antrenarea stimei de sine.
2. Spune-i nu criticului interior.
Va fi greu să-i “închizi gura” – chiar și cei mai încrezători oameni au momente când sunt critici față de propria persoană – dar îl poți contrazice hotărât de fiecare dată când exagerează. Obișnuiești să te autoevaluezi doar în termeni negativi? Este imposibil să faci totul greșit. Iată un moment când criticul interior exagerează.
3. Oferă-ți câteva complimente.
Odată vocea critică potolită, dă-i o replică pe măsură: ia-ți câteva minute ca să îți amintești care sunt punctele tale tari. Trece pe o foaie reușitele la examene, interviul care ți-a adus primul job, momentul în care ai primit mulțumiri din partea unui străin pe care l-ai ajutat și așa mai departe.
4. Nu face comparații între tine și alții.
De niciun fel. Fiecare persoană are un alt drum și un alt timing. Caută, însă, inspirație în poveștile altora, fără a te gândi că trebuie să le urmezi traseul, pas cu pas.
5. Înnoiește-ți garderoba.
Oricât de superficial ar părea acest sfat, el are efect garantat. Nu doar hainele, dar și sportul sau o simplă baie cu săruri ne face să ne simțim mai bine în pielea noastră și să transmitem asta lumii.
6. Ține pasul cu tot ce este nou.
Trăim într-o lume unde ce era valabil ieri nu mai este valabil și astăzi, așa că a fi deschis spre nou nu mai este optional. În plus, a fi la curent cu noutățile este și un mod de a câștiga încredere: ești prezent, conectat, tânăr. Ai putea înlocui, de exemplu, unele obiceiuri vechi cu altele pe care ni le-a adus tehnologia: un fumător poate înlocui țigările clasice cu IQOS, dispozitivul care încălzește tutunul, fără să îl ardă, și face astfel uitate fumul, scrumul și mirosul neplăcut.
7. Înconjoară-te de oameni care te susțin.
Vor exista întotdeauna critici, hateri, colegul care nu te place, șeful care pare că are ceva cu tine. Criticii vor conta mai puțin, dacă între apropiații tăi se află oameni care te susțin atunci când ai cu adevărat nevoie și dacă privești către alții care au trecut prin aceleași situații ca și tine și au ieșit învingători.
Sursa foto: Shutterstock.com