8 sfaturi despre cum să alegi un coach bun. Te ajută să previi pierderea timpului, a banilor și a energiei
De exemplu, ce credeți despre următoarea situație? Am întâlnit o femeie care avusese o sesiune de coaching cu un “executive coach”. Era în lacrimi. Mi-a spus că a avut o sesiune proastă cu acel expert, întrucât îi indica ce să facă pentru a avea succes. Și coach-ul i-a spus: “Mă poți lua pe mine ca exemplu. Pot să fac ce vreau. Îmi cumpăr haine scumpe, îmi pot lua vacanță când vreau și sunt o femeie cu succes în afaceri”. Ea (coach-ul respectiv) a continuat: “Și am succes deoarece eu bravez tot timpul. Când oamenii mă întreabă dacă pot susține un anumit training sau workshop, spun întotdeauna DA, chiar dacă nu știu nimic despre subiect. Mă informez eu mai târziu despre acea temă “.
Când am auzit toate astea, am fost șocat. În câteva fraze, ea a încălcat destul de multe reguli nescrise pe care le ai în calitate de coach. Prietena mea a decis să oprească imediat, ceea ce era, în ochii ei, un umilitor proces de coaching. Din păcate, acest lucru nu este un singur caz. Oricine se poate numi coach, dar asta nu înseamnă că ești unul bun. Însă, dacă vrei un coach bun, îți dau câteva sfaturi.
1. Un coach bun este un profesionist instruit care are pregătire și deține experiență
Coach-ul primește instrumente pentru a prezenta o sesiune calitativă de coaching. Și asta nu este atât de simplu, pentru că există destul de multe condiții impuse de susținerea unei sesiuni bune. Când aveți o întâlnire preliminară cu un potențial coach, îl puteți întreba ce instrumente utilizează, ce experiență și formare are.
Întrebați, de asemenea, dacă respectivul are un supervizor, ce discută cu el și cât de des. De asemenea, îl puteți întreba dacă lucrează cu normă întreagă ca și coach, dar și câți clienți a avut și are în prezent.
2. Un coach bun are 100% atenție pentru tine
El nu este ocupat cu propriile probleme sau provocări. Un coach nu vorbește despre propriile experiențe și despre ceea ce îl preocupă. Unii începători sunt încă foarte preocupați de propria lor dezvoltare și de problemele lor și le iau cu ei la sesiunile de coaching.
Un coach neexperimentat și proiectează propriile experiențe și puncte de evoluție asupra unui client. Prin urmare, este important ca acel coach să reflecteze asupra lui în permanență și să aibă, după cum s-a spus anterior, un supervizor. Și chiar într-o întâlnire preliminară, coach-ul are nevoie să arate o atenție totală asupra ta. Verifică dacă acel coach este interesat și curios la modul cel mai sincer cu privire la persoana ta.
3. Un coach bun nu judecă
Nu există bine sau rău. Singurul lucru care contează este: ce anume ajută clientul. Un coach bun nu va spune niciodată: “Nu face asta”. El sau ea va întreba: “Ce crezi despre asta? sau “Asta îți dorești”? Ceea ce înseamnă și că un bun coach dă un sfat doar atunci când acesta este solicitat de client.
Cea mai bună abordare este atunci când clientul vine cu propria soluție. Deoarece un bun coach nu te judecă, ci întotdeauna te susține în mod pozitiv și te ajută să găsești o soluție care funcționează pentru tine. O sesiune de coaching are întotdeauna un accent pozitiv și subliniază lucrurile bune dintr-o situație sau dintr-un plan.
4. Un coach bun îți pune întrebări care te fac să gândești
La prima vedere pare ușor să pui întrebări, dar nu este. O întrebare bună vine la momentul potrivit și te ajută mai târziu. Întrebarea trebuie să te facă să reflectezi. Este o întrebare la care nu te-ai gândit niciodată sau pe care nimeni nu ți-a pus-o în acest mod și care ajunge direct în centrul problemei. Numai cu întrebări bune vei găsi soluții bune.
5. Un coach bun are multă experiență de viață și știe să relativizeze
Nu este necesar ca un coach să fie experimentat în ceea ce ai făcut tu. Dar ajută. O experiență viață vastă la nivel de provocări, atingerea obiectivelor, auto-motivație, relații și pierderi oferă coach-ului posibilitatea să te înțeleagă cu adevărat. Și cu această experiență coach-ul te poate ajuta să relativizezi faptele, astfel încât să le poți vedea în perspectiva corectă. În acest caz, nu te sufoci în detalii, ci poți vedea în continuare imaginea de ansamblu.
6. Un coach bun păstrează focusul și dă structură întâlnirii
Trebuie să existe o structură în sesiuni, altfel nu se obțin soluțiile dorite. Sarcina de a păstra structura și concentrarea îi revine coach-ului. Uneori sesiunea nu pare atât de structurată, dar un coach experimentat păstrează o privire clară asupra obiectivelor pe care le-ați stabilit împreună. Întrebările pe care trebuie să ți le pui sunt: un coach stabilește clar un scop la începutul întâlnirii? face un rezumat la final? Un coach competent le face.
7. Un coach bun nu va da niciodată informații altora
Coaching-ul este extrem de confidențial. Confidențialitatea este baza coaching-ului. Contractul pe care tu sau angajatorul tău îl semnați trebuie să includă confidențialitatea sesiunilor.
8. Un coach bun lucrează pe baza respectului reciproc
Respectul este cuvântul cheie! Trebuie să existe o echivalență între coach și client. Coach-ul trebuie să aibă mult respect față de client și să se preocupe într-un mod sincer de emoțiile clienților. Coach-ul nu ”împinge” clientul într-o anumită zonă pe care clientul nu vrea să o discute. Iar un coach nu este un psihoterapeut. Coach-ul trebuie să se concentreze asupra prezentului și să ofere feedback asupra comportamentului perceptibil concret. Săpatul în trecutul clientului nu este sarcina unui coach și nu este etic.
Aceste 8 sfaturi te ajută să previi pierderea timpului, a banilor și a energiei. Și cel mai important, te ajută să nu pierzi șansa de a identifica soluţia potrivită.
Despre Toine Kets: Toine Kets este născut în Olanda. A studiat chimia și stiințele sociale (specializarea Managementul Resurselor umane și Psihologie) și a lucrat timp de 12 ani în cadrul companiei Royal Philips Electronics. A urmat cursuri în domeniul terapiei comportamentale rațional-emotive (REBT, la Institutul Albert Ellis din New York), studiile de masterat în cadrul Universității de Afaceri Nyenrode din Olanda și a devenit trainer certificat MBTI (Myers Briggs Type Indicator). În 2007, Toine a fondat în România compania Actinote International, specializată în leadership și dezvoltarea echipei, coaching, programe de vânzări. Toine folosește și crede în metoda ”vezi – simți – schimbi”. Este fondatorul proiectului Horse Connection, alături de Helga Meurs, instructor de cai, cei doi aducând în România un concept mai puțin întâlnit: programe de coaching cu cai dedicate liderilor. Este trainer internațional și călătorește frecvent în Polonia, Rusia, Ucraina, Serbia, Germania, Balcani.