Activi, nu sedentari în izolare (video)
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
#StămAcasă de mai bine de o luna și e posibil ca mulți dintre noi să fi devenit mai sedentari decât eram înainte de această pandemie. Ne-am mutat birourile acasă, uităm să ne mai ridicam de la ele și șansele să apară dureri pe ici, pe colo sunt mari. Dacă până acum știam că trebuie să așezăm monitorul la o distanță corespunzătoare sau să ținem genunchii îndoiți în unghi de 90 de grade, este posibil să vă surprindă ce vă zic mai departe.
Uitați totul! 😊? Nu există postura ideală pentru atunci când stați la birou.
Ce înseamnă postura ideală? Noi încercăm întotdeauna să ne comparăm cu ce vedem în cărțile de anatomie și ne imaginăm că așa ar trebui să fim toți. Nimic mai greșit. Suntem diferiți și tot ce contează este să ne menținem funcționali.
Ne place sau nu, suntem creați să ne mișcăm. Corpul nostru este dependent de mișcare. Mușchii noștri au în permanență nevoie de mișcare. Articulațiile au nevoie de mișcare ca să nu se rigidizeze, nervii au nevoie de mișcare, discurile intervertebrale au nevoie de mișcare, oasele noastre au nevoie de mișcare ca să fie puternice, sistemul nostru digestiv are nevoie de mișcare pentru un tranzit mai bun, dar și creierul nostru are nevoie de mișcare. Acum sunt foarte multe studii care spun că 30 de minute de mișcare pe zi reduc stresul, anxietatea și te pot ajuta să te focusezi mai bine.
Deci, discuția nu este despre cum ar trebui să stau la birou acasă, ci despre cum fac să introduc mișcarea în viața mea.
Vă propun un ritual. În literatură există diverse formule. Unii vorbesc că la 40-50 de minute ar trebui să luăm o pauză de 5 minute, alții zic că la 90 de minute, să luăm o pauză de 20 de minute. Ideea este că mai mult de o ora și jumătate nu ar trebui să stăm într-o poziție. Am putea să ne ajutăm de tehnologie și să ne setăm alarme care să ne ridice de la birou la o oră, o oră și jumătate.
Ce poate fi de mare ajutor este că, după ce v-ați ridicat de pe scaun, să vă aplecați, să încercați să vă atingeți vârfurile de la picicoare, să faceți genuflexiuni, să săriți de 10 ori și să faceți două, trei respirații profunde.
Ce înseamnă respirații profunde? Adică să tragem cât aer putem și să îl dăm afară și poate nu ar fi rău să aerisim și camera atunci când facem asta. Fiecare ar trebuie să își creeze un working place și acolo să fie spațiul de lucru din care să puteți ieși atunci când faceți pauză de… mișcare. Doar așa evitați problemele care pot să apară.
Vă poate fi de folos și un program de zece exerciții pe care l-am conceput exact pentru perioada asta cât stăm acasă. Nu sunt exerciții recomandate pentru o afecțiune anume. Programul este menit să ne țină activi în această perioadă și să facă parte din to do-ul nostru zilnic.