Ai nevoie de ”Oxygen”? Șapte surse ca să poți respira mai bine în tranziție
Photo by Tom Paolini on Unsplash
Încă lucrăm de acasă și păstrăm distanțarea socială. Neobișnuitul tinde să devină obișnuit, tranzităm către o nouă normalitate în care trebuie să ajungem sănătoși. Sănătate înseamnă să avem un psihic mulțumit și un corp funcțional. Așa cum avem nevoie de oxigen în viața fizică, pentru a menține funcțiile vitale și a continua viața, tot așa viața psihică și mentală are nevoie de ’oxygen’ pentru a trăi și a menține funcțiile vitale în sfera aceasta (bucuria, dorința de a trăi, speranța în viitor, capacitatea de a face față cu succes provocărilor emoționale, intelectuale și chiar spirituale) și a continua să ’trăim’.
Sunt multe surse de ’oxygen’ pentru a susține aceste funcții vitale și fiecare dintre noi are acces la ele dacă se conectează la sine însuși pentru a-și descoperi ’puterile’ personale. Eu vă propun șapte (7) surse pe care le consider esențiale, funcționează pentru mine și am observat că și pentru alții.
Prima dată mă opresc la a trăi în prezent. A idealiza trecutul sau a trăi cu speranța de a fi avut un trecut mai bun ne ține conectați de legături emoționale care pun greutate pe umerii noștri. A ne bucura în prezent de soare, de oameni, de viață în general ne aduce energie, iar aceasta ne propulsează înainte dorind să trăim în continuare alături de aceste frumuseți. Un înțelept o dată a spus: ”Universul are pregătite pentru noi multe și minunate experiențe de viață, însă nu ajungem la toate pentru că noi vrem să trăim și să retrăim continuu experiențe din trecut”.
Creați spațiu în mintea și inimile voastre pentru noi experiențe care așteaptă să vă descopere noi valențe ale ființei voastre! Și da, știu, interiorul ființei noastre este vulnerabil și fragil. De unde atâta putere să trăim iar și iar experiențe noi pentru care ne trebuie disponibilitate și putere? Ființa umană este aproape infinită în interior, dacă o conectăm la ființa universală de unde vin toate, iar resursele personale încărcate continuu de această legătură sunt la un ’apel’ distanță de noi.
Grijă față de noi înșine, din toate punctele de vedere, este esențială pentru a ne susține pe termen lung eforturile de a tranzita perioadele dificile. Ansamblul fizic, emoțional, mental și spiritual care formează întreaga noastră ființă este unul complex și am putea, din diferite motive, să nu putem oferi aceeași atenție tuturor celor patru componente. Din experiența mea și a altora vă pot spune că este bine să începem de undeva, de unde ne place mai mult sau de unde putem. Dacă sportul ne place, începem cu activitatea fizică și astfel tonicitatea va întreține optimismul și bucuria de a trăi.
Dacă artele ne plac (muzica, filmul, poezia, desenul), atunci acestea ne vor face viața respirabilă și deci să stăm aproape de ele. Dacă științele, gândirea critică și cifrele sunt puncte forte pentru noi, să fim în contact cu informații locale și internaționale despre descoperiri mai noi sau mai vechi. De la Leonardo Da Vinci încoace sunt multe inovații despre care nu știm, însă ne putem documenta în diverse surse și astfel ne păstrăm mintea în mișcare și inovație pentru planul nostru concret și actual. Sau să rezolvăm probleme matematice (cine își mai aduce aminte de Gazeta Matematică?), să rezolvăm Rebus sau Sudoku.
Iar dacă aspectele spirituale ne vitalizează, să stăm uniți cu credințele noastre despre lume, viață, creație și Spirit. Să ne uităm la noi înșine, descoperind și re-descoperind cine suntem și care este misiunea noastră de viață. Fiecare dintre aceste patru componente, o dată hrănite, își vor aduce contribuția la vitalitatea noastră de ansamblu și ne vor trage înainte.
Să liniștim vocea fricii și să hrănim speranța prin gândire pozitivă și urmărirea viziunii personale pentru viitor. Astfel vom întări dorința de a trăi, perseverența de a depăși greutățile și bucuria pentru rezultat. Cu toții știm din experiența noastră de viață, dar și din istorie, că dificultățile sunt temporare și că după ploaie vine soare și vom zâmbi din nou. În perioadele dificile, mulți oameni își caută sensul și rolul în viață pentru perioda următoare. Chiar și eu, acum.
De aceea, să ne desprindem de ce nu este posibil și să îmbrățișăm ce este posibil pentru noi. Descărcăm astfel frustarea pentru ce nu este în puterea noastră și încărcăm optimismul și motivația. Viața are multe oportunități, însă nu toate sunt pentru fiecare dintre noi iar acceptarea acestei realități ne face munca mai ușoară. ”Omul potrivit la locul potrivit” spune un proverb românesc și acum această vorba poate capăta noi aplicabilități. Avem nevoie să traversăm și o vom face fiecare cu ce știe mai bine să fie și să facă, folosindu-ne în mod înțelept și fără să risipim darurile naturale.
Împărtășirea cu ceilalți și co-crearea, completarea unuia cu celălalt și nu competiția între noi ne fac să ne simțim în siguranță, iar această stare are acum nevoie să izvorască din interior. În jurul nostru multe se schimbă, primim mesaje care uneori ne sporesc temerile, așadar calibrarea în noi înșine și cu cei în care avem încredere este esențială pentru a ne întări și a putea continua să fim ce este necesar pentru noi și pentru ceilalți. Așadar, căutați oamenii în care aveți încredere, conectați-vă cu ei, schimbați idei și creați rezultate.
În această perioadă eu însă am lăsat ’ușa deschisă’ și unui necunoscut (o necunoscută, de fapt) în viața mea profesioanală și am construit încrederea puțin câte puțin, lucrând împreună. Rezultatele sunt foarte bune, am creat împreună din solidaritate un produs foarte apreciat de piață. Și continuăm să învățăm împreună, co-creând împreună cu ea și învățare pentru fiecare dintre noi și nu doar învățare pentru ceilalți.
Astfel, din lucrul bine intenționat poate apărea o nouă viziune personală, pentru viață și profesie. Această viziune este, de fapt, și ceea ce ne scoate din procesul de tranziție și ne duce în noua realitate a vieții noastre. Urmărirea cu hotărâre dar și cu flexibilitate a viziunii sunt importante pentru a ne permite să o ajustăm pe parcurs în funcție de evoluția contextului, dar și a noastră personal.
În perioadele de tranziție în care există neclaritate și confuzie, energia mentală nu are neapărat cel mai bun focus, așadar produsele minții pot să nu fie foarte coerente. Pe măsură ce ne stabilizăm emoțional vom stabiliza și mintea și aceasta va da o formă finală viziunii.
Este momentul în care a sărbători ieșirea din tranziție devine ceva aproape vital. Progresele de etapă sunt la fel de importante ca și atingerea obiectivului. Din aceste momente luăm energie pentru a continua drumul, conștientizăm lecții și tragem concluzii.
Concluzie. Fără oxigen nu putem continua viața, iar fără ’oxygen’ putem rămâne nesănătos de mult în perioade de tranziție. Urmăriți să fiți atenți în interior, dar și în exterior, pentru orice sursă care poate fi explorată și exploatată etic pentru progres. Efortul de a tranzita va fi răsplătit de menținerea sănătății fizice, emoționale, mentale și spirituale. Doresc tutoror sănătate pe toate nivelurule și o traversare cu succes!
Disclaimer: Ideea acestui articol mi-a venit urmărind un webinar în care #MadiRădulescu a vorbit despre schimbarea de paradigmă ca și stimul pentru ieșirea din criză.
Mulțumesc, Madi. Îți doresc și ție oxygenul necesar traversării către sensul noii realități a vieții noastre.