Atitudinea contează!
Dragă femeie minunată,
Care este atitudinea ta față de tine? Observă-ți gândurile, emoțiile și acțiunile.
Atitudinea contează! Este o reflecție a imaginii de sine și o alegere.
“Indiferent că crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate oricum” așa cum spunea Henry Ford. Alegerea este la tine!
Fiecare putem alege dacă vrem să ne vedem și să ne prezentăm lumii într-o lumină pozitivă sau negativă.
Iar dacă tu nu ai paria pe tine în viață, de ce-ar face-o ceilalți? Atunci când consideri că valorezi puțin sunt șanse mari ca ceilalți să nu creadă că valorezi mai mult.
Ce legătură există între imaginea de sine și atitudine?
„Dacă simți că nu poți face față provocărilor, că nu meriți dragoste sau respect, că nu ai dreptul la fericire, că nu îți poți conștientiza gândurile, dorințele sau nevoile– dacă îți lipsesc o încredere elementară în propriile forțe și respectul de sine– atunci te vei simți limitat, indiferent ce alte atuuri ai.”– Nathaniel Branden
Oamenii, indiferent de atuurile pe care le au, nu reușesc să se ridice dincolo de imaginea pe care aleg să o aibă despre sine. Numai atunci când își schimbă modul de gândire lucrurile pot fi cu totul altfel în viața lor. Este important de reținut că responsabilitatea schimbării revine fiecăruia în parte, nu altora. O persoană nu poate schimba o altă persoană, ci doar inspira, susține.
5 moduri prin care îți poți îmbunătăți atitudinea
Iată cinci moduri legat de cum îți poți îmbunătăți imaginea de sine și implicit atitudinea:
- Ai grijă cum îți vorbești!
Știi care este persoana cu care vorbești cel mai mult? Tu. Astfel, este important ce-ți spui ție. Dacă obișnuiești să te judeci și să-ți zici lucruri de genul „Nu-mi place de mine”, „Nu pot reuși”, etc, adu-ți aminte că porți în permanență o conversație cu tine însăți și în plus, ții cont de părerea ta. Dacă vrei să-ți schimbi percepția pe care o ai despre tine, atunci este recomandat să modifici modul în care vorbești cu tine și să înveți să te încurajezi aclamându-te prin cuvinte de genul: “Sunt frumoasă”, “Sunt capabilă”, etc. De preferat să vezi valoare în tine ca să îți conferi valoare ție însăți. Așa vor ajunge să vadă și ceilalți din jur potențialul tău real.
- Nu te mai compara cu ceilalți!
Îți sună cunoscut? Copil fiind, vii acasă de la școală. Cum intri pe ușă părintele te întreabă: “Cât ai luat la lucrare?”. Răspunzi: „8”. Următoarea întrebare: „Și colegul/colega?”. Sunt mulți indivizi care au un deja-vu și se regăsesc în situația aceasta. Ține de felul cum amfost crescuți. Probabil că este o problemă națională să fim comparați cu ceilalți. Ceea ce este important să conștientizezi este că singura persoană cu care trebuie să te compari ești tu însăți. Dacă astăzi ești mai bună ca ieri și mâine vei fi mai bună ca azi, asta este tot ce contează. Avem cunoștințe și experiențe diferite. Ceea ce funcționează la un om este posibil să nu meargă la altul și viceversa. Astfel, evoluția care contează cu adevărat este doar a ta prin comparație cu tine.
- Sărbătorește reușitele!
Dacă nu te încurajezi tu atunci cine? Dacă nu te feliciți tu pentru reușitele tale s-ar putea să dureze prea mult ca să te menții motivată până ți le recunoaște și altcineva. Chiar dacă sunt victorii mici le poți puncta cu o încurajare verbală de genul: „Hai că pot!” sau o bătaie pe umăr, dansul victoriei (dacă nu-l ai poți să-ți creezi unul), un pahar de vin sau orice îți menține sau ridică buna dispoziție. Sărbătorirea te încurajează, te ajută să fii mai inspirată astfel încât să mergi mai departe.
- Conferă valoare celorlalți!
Indiferent cât de puține lucruri crezi că știi să faci cu siguranță știi ceva ce o altă persoana nu cunoaște încă. Uneori credem că mulți alții sunt mai inteligenți sau talentați ca noi. Cel mai probabil ține doar de curaj și încredere în sine pentru a avea un impact în viețile celorlalți. Putem adăuga valoare oamenilor sub diferite forme: ca voluntari, prin munca noastră, în familie, prietenilor etc. Este greu să ai o părere proastă despre tine atunci când știi că faci bine altora!
- Asumă-ți responsabilitatea pentru propria ta viață!
Să fii asumată și responsabilă pentru propria ta viață înseamnă să fii în controlul ei. Este mai ușor să dăm vina pe alții și altele pentru problemele noastre (partener de viață, vreme, pandemie, șef, etc.) însă asta înseamnă să lăsăm controlul în mâinile altora. Nimeni altcineva nu-ți trăiește viața în locul tău. Ia-ți viața în propriile mâini deoarece singurul lucru pe care îl poți controla ești tu, gândurile, emoțiile și acțiunile tale.
„Cea mai mare zi din viața ta și a mea este când ne asumăm responsabilitatea totală pentru atitudinile noastre. Aceasta este ziua în care creștem cu adevărat.”– John C. Maxwell.
Alege Atitudinea potrivită în viața ta!
sursa foto: Facebook