Audio/video PODCAST Irina Kuhlmann: Conectarea la sinele autentic este superputerea ta!
„The biggest stress of all is trying to be who you’re not”
Audio PODCAST
Hans Selye, biochimistul care a introdus în știință noțiunea de stres, spunea că cel mai mare stres este încercarea de a fi altcineva decât cine ești.
Cred că fiecare om a avut momente când a purtat o „mască” invizibilă pentru a obține ceva. Poate s-a gândit că trebuie să se comporte într-un anumit fel sau să spună anumite lucruri ca să fie acceptat, iubit, apreciat etc. În loc să fie el însuși, a preferat să joace un rol.
În esență, cu toții suntem autentici, însă nu suntem conectați la autenticitatea noastră. Am învățat de mici că trebuie să fim drăguți, ascultători, supuși… așadar, în loc să ne comportăm într-un mod autentic am încercat să compensăm prin comportamente care să placă și să mulțumească în jur.
Ne-am depărtat ușor de sinele nostru autentic, începând să credem că a fi autentic nu este bine. În plus, ne-am creat o identitate falsă pe care ne-am construit modul de a fi și acționa în viață.
Teama de a fi rejectat, de a pierde, de a fi înțeles greșit, determină mulți oameni să-și pună o mască socială deseori sau chiar să trăiască o viață paralelă cu cea pe care și-ar dori-o. Asta poate fi extrem de obositor și stă în calea folosirii potențialul pe care îl avem.
Ce este autenticitatea?
„Poate că, din afară, viața ta pare incredibilă, chiar și pentru cei ce te cunosc mai bine. Lucrezi la o companie plină de succes sau ești mare antreprenor, ești înconjurat de prieteni, mergi deseori în vacanțe … dar în ochii tăi viața ta este orice altceva decât una care să te împlinească. Simți că trăiești o viață dublă. Nu simți nicio împlinire. Ziua apari față de ceilalți ca un om realizat și fericit, o persoană socială, dar poate că în realitate apelezi la substanțe periculoase și relații ce îți dau satisfacție doar pe moment și care te distrag de la un sentiment constant că ceva este greșit, că viața pe care o trăiești nu te reprezintă pe tine, cel adevărat. Între TINE cel autentic și cum apari pentru ceilalți este un mare gol”.
Iată doar una dintre multitudinea de situații în care omul este inautentic.
Sunt multe definiții diferite pentru autenticitate, însă există și una comună și anume că a fi autentic înseamnă să-ți trăiești viața în acord cu propriile valori, visuri și obiective, nu cele ce aparțin altor oameni.
Cu alte cuvinte, autenticitatea înseamnă că ești credincios ție, valorilor tale și a spiritului tău, indiferent de presiunea care se pune pentru a te comporta altfel.
Valorile, idealurile și acțiunile tale sunt aliniate. Drept urmare, ești un om sincer și accepți consecințele faptului de a fi credincios la ceea ce consideri tu drept și corect pentru tine. Ești pregătit să faci adaptările necesare, folosind lucrul cu sine, acceptul și compasiunea când este cazul, în așa fel încât să nu mai ai nevoie de „mască”.
Visul de a fi sinele tău autentic
Te-ai întrebat vreodată cât de bine te cunoști?
Lucrez cu oamenii de mai bine de 12 ani și am întâlnit deseori persoane care, după ce au trecut printr-un proces de conștientizare de sine profundă și-au dat seama că foarte multe dintre valorile și credințele lor erau împrumutate, aș zice „programate” sub influența altor persoane, a experiențelor de viață și a canalelor media. Așadar, nu erau conectați la sinele lor autentic.
Pentru că, sinele autentic se află dincolo de perdeaua de frici, credințe limitatoare, percepții alterate de experiențe de viață plăcute și neplăcute.
Ne lăsăm prea ușor influențați și modificați de ceea ce se întâmplă în jur, de părerile altora, fără să avem puterea și abilitatea de a filtra ce este benefic pentru noi și în acord cu esența noastră. Tot felul de sisteme de reclame, create de unele dintre cele mai bune creiere ale lumii influențează omul să gândească și să dorească lucruri ce nu au nimic de-a face cu autenticitatea lui.
Când trăiești prin sinele tău autentic, te simți bine, te simți puternic și încrezător… ești în starea de flow. Totul se armonizează și se rezolvă cu ușurință, pentru că ești cel real, ești conectat la puterea ta interioară.
Autenticitatea ți-o păstrezi atunci când focalizezi asupra a ceea ce vrei tu cu adevărat și nu ce vor alții pentru tine. Asta te face mereu să găsești soluții care să-ți dea satisfacție și împlinire.
Dar oare știi ce vrei cu adevărat? Ți-ai dat vreodată voie să îți imaginezi asta fără ca gânduri de genul: “mie nu mi se poate întâmpla așa ceva” sau “e prea frumos să fie adevărat” să te oprească?
O modalitate de a afla ce vrei cu adevărat
Poți porni de la a crea o imagine mentală a ceea ce ar însemna o viață extraordinară pentru tine. Apoi definești acea variantă a ta, care te poate duce la îndeplinirea a ceea ce îți dorești în viață, ca în final să te întrebi ce trebuie să faci pentru a o avea. Poate că ai de făcut modificări în carieră, cerc de prieteni, familie. Poate că ai nevoie de alte schimbări, însă în cele mai dese cazuri este fundamentală transformarea la nivel de sine. Când simți că trăiești o viață de care te bucuri cu adevărat, înseamnă că ești aliniat cu autenticitatea ta.
Atunci simți o coerență între minte și inimă, o armonie în interiorul tău care duce la armonie și în viața ta exterioară.
Doar atunci poți să spui că ți-ai regăsit autenticitatea adevărată. Altfel, chiar și ceea ce crezi că este acum autenticitate este o mască de care poate nici nu-ți dai seama. Trebuie să ții cont de faptul că poate există un gol între autenticitatea ta prezentă și sinele tău autentic.
Să fii sinele tău autentic necesită în cele mai dese cazuri să schimbi modul în care gândești despre tine și să-ți expandezi identitatea.
Nu este totdeauna ușor să trăiești în mod autentic. Uneori poate fi chiar dificil, în sensul că poți fi eliminat din mulțime. Poți părea neconvențional și unii oameni te vor răni pentru asta. Alegând această cale, vei pierde de multe ori oportunități. Așadar, a fi autentic are un preț anume, însă acest lucru te face să-ți fii credincios principiilor tale de viață, valorilor tale și asta îți va aduce pacea sufletească ce te va ajuta să obții mult mai mult decât pierzi. În plus, doar așa îți vei găsi scopul și menirea în viață.
Câteva practici ce te ajută să fii sinele tău autentic
1. Ține un jurnal personal
Scrie zilnic în jurnal, pentru că te ajută să-ți organizezi gândurile și să conștientizezi și mai bine cine ești și ce vrei, fără să te lași influențat din exterior. Chiar dacă uneori te depărtezi ușor de tine și viziunea ta de viață, asta te va ajuta să te recalibrezi la sinele tău autentic. Reflectând asupra modului în care experiențele de orice fel te fac să te simți, te va ajuta să știi când trăiești în acord cu sinele tău autentic.
2. Meditează
Studiile arată cât de mult ajută meditația și ce beneficii grozave are, printre care: reduce stresul și reglează starea emoțională. Așadar, poți practica meditația – ghidată sau nu – cu scopul de a-ți dezvălui gândurile și emoțiile profunde care îți vor arăta cum să fii sinele tău autentic.
3. Vizualizează
Dă-ți voie să visezi… Cum ar arata viața ta ideală? Jobul tău ideal? Partenerul ideal? Cum te-ar face asta să te simți? În starea de autenticitate te simți bine, echilibrat, în stare de flow. Vizualizarea este o metodă extraordinară pentru succes. Ea te reașează în starea de echilibru interior și te ajută să te reconectezi la puterea ta interioară.
4. Examinează-ți credințele
Credințele ne creează identitatea noastră și lumea noastră exterioară. Unele dintre ele sunt bune, altele ne sabotează. De aceea ai nevoie să le recunoști și să le înlocuiești pe cele care te limitează cu altele care îți dau putere și te ajută să descoperi cum este să fii tu cel autentic. Fiecare decizie din viața noastră este controlată de credințele și valorile pe care le avem.
5. Practică onestitatea
Cu toții vrem să fim sinceri și vrem, de asemenea, să ne încadrăm în contextul în care ne aflăm. A practica onestitatea în mod consecvent poate fi provocator, dar când refuzi să-ți ascunzi părerile și nevoile reale vei fi sinele tău autentic în fiecare zi. Îmi place să spun că sunt nenumărate moduri prin care poți spune și face lucrurile. Alege-l pe cel mai bun, în așa fel încât să fii sincer cu tine și cu ceilalți.
6. Îmbunătățește-ți conștientizarea de sine și practica de a fi autentic
Prietenii apropiați și familia te știu mai bine ca ceilalți și țin la tine, așadar poți să fii mai vulnerabil și să vorbești cu ei. Asta te va ajuta să realizezi cum te simți când spui adevărul sau când te prefaci. Este un antrenament foarte bun.
7. Lucrează la reactualizarea ta
Pentru asta ai nevoie să începi prin a te cunoaște foarte bine – cine ești – pornind de la identificarea propriilor valori și credințe, obiceiuri și comportamente. Apoi să aduci modificările de care ai nevoie pentru a fi varianta ta cea mai bună. Așadar fii cât mai sincer cu tine. Pune-ți întrebări relevante și/sau apelează la un specialist care să te ajute.
Brene Brown, spunea cu multă înțelepciune: „Autenticitatea este practica zilnică de a renunța la cine credem că ar trebui să fim și de a îmbrățișa cine suntem”.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 284
Pentru abonare, click aici