Când mi-e greu, citesc o carte. Despre puterea cititului în găsirea soluțiilor pentru problemele tale
Pașii mă îndreaptă din nou spre același loc care mi-a fost alături de atâtea ori. E încă o zi în care îmi este greu cu emoțiile puternice: stres, anxietate, frică sau pură tristețe.
Cunosc drumul atât de bine încât am rute de eficientizare și de a ajunge mai rapid la librăria mea din mall-ul care este aproape de casă. Ajung în librărie și scanez rapid insula cărților noi și ajung la zidul cu bibliotecile de psihologie, dezvoltare personală și filozofie.
E o zi în care vreau să-mi cunosc mai bine emoțiile dar și perspectiva filozofică asupra stresului, așa că găsesc rapid o carte care abordează subiectul din perspectiva stoicismului. Citesc coperta spate și apoi cuprinsul. Încep să citesc introducerea și mă captează instant. O închid ca atunci când văd un trailer la un nou film și captându-mă îl opresc pentru a nu-mi da prea multe indicii despre film. Dar deja mă captează.
Merg la casă, plătesc și revin pe drumul cunoscut spre casă. Ajuns acasă rapid încep să o citesc. Grijile, emoțiie negative își găsesc o structură. Autorul care a cercetat peste 10 ani subiectul, vine cu idei, iar gândurile mele încep să capete o nouă lumină. Sunt mai bine. Încep să reflectez la propria problemă prin ideile autorului. Aplic câteva exerciții, teste și din nou reflectez. Și sunt și mai bine. Da, când mi-e greu citesc o carte.
În regulă. Posibil să-ți fie și ție greu chiar în timp ce „răsfoiești” acest articol, dacă te-a atras titlul. Și speri că vei găsi o soluție printre cărțile din librăria ta preferată. Oare vei găsi soluții în cărțile de dezvoltare personală? Desigur. Dar depinde de tine ce vei face cu ideile regăsite.
Dă-mi voie să mă prezint. Sunt un dependent de cărți de dezvoltare personală. N-am fost așa dintotdeauna, dar poate cu altă ocazie îți voi spune povestea mea. Dependența mea se consumă rapid. Apare o problemă la care convingerea mea este că voi găsi o soluție printr-o carte. Și cum să combat această concluzie? O simplă căutare la categoria self-help pe cel mai mare site de cărți din lume arată cifra 70.000. Iar o căutare pentru cărți de psihologie în limba română arată peste 1.000 de cărți disponibile.
Sute de cercetători aduc în fiecare an cărți în care sintetizează decenii de muncă pe subiecte de dezvoltare personală, aducând perspective, cercetări, soluții, pași testați și povești de succes.
Îmi propun să aduc în prim plan în acest articol, puterea cărților de dezvoltare personală în găsirea soluțiilor, dar și tehnica mea pentru a obține maximul din aceste cărți.
1. Analizarea problemei
Posibil să te confrunți în prezent cu o problemă. Orice problemă are o componentă emoțională atașată. Poate ai identificat problema ta, sau poate ai nevoie de ajutor. Dincolo de posibilitatea unui sprijin extern pentru problema ta (familie, prieteni, terapeuți, colegi) îți propun să te îndrepți și spre căutarea unei cărți ce pune în prim-plan problema cu care te confrunți. O simplă căutare în limba engleză sau română de tipul „cum să…” carte, posibil să-ți ofere nu doar o carte, ci o serie de cărți utile. Ia în calcul munca din spate pe care autorul sau autorii au făcut-o în a cerceta, a experimenta și a sintetiza ideile în câteva sute de pagini utile pe acel subiect.
Poți găsi chiar teste sau exerciții care să te ajute să înțelegi nu doar problema, cât și intensitatea sau nivelul problemei tale. Și uite așa, vei avea claritatea pentru pasul numărul 2.
2. Găsirea soluțiilor
Cărțile de dezvoltare personală sunt structurate de regulă în două părți: prima parte de dezvoltare a problemei prin povești, documentare, concepte prezentate și o a doua cu soluții. Primul pas este foarte util pentru înțelegerea problemei, însă de foarte multe ori îmi place să merg direct la partea a doua pentru soluții. În felul acesta se produc două efecte: în primul rând, liniștesc partea emoțională cu o soluție pe care o găsesc în carte, și în al doilea rând devin curios de cum s-a ajuns la soluții și care au fost experiențele prezentate.
3. Introspecția – pasul către acțiune
Orice carte cuprinde o dimensiune nevăzută. Este spațiul dintre carte și cititor. Unele cărți sunt utile pur și simplu pentru dezvoltarea conștientizării, altele pentru aplicare imediată. Te invit să nu te grăbești în citirea cărții și să o lași să lucreze în background. Citesc mai multe cărți în același timp. Mereu am o carte nefinalizată ce-și așteaptă rândul. În funcție de stare, de momentul zilei, de perioadă intensă, am mereu cărți la îndemână care să mă ajute. Iar un efect al cărților neterminate este acela de continuare a introspecției. Îți revin ideile din carte exact la momentul potrivit, și revin la carte atunci când simt că introspecția s-a finalizat și a apărut o nouă dimensiune de analizat.
Cărțile îmi dau accesul la universul incredibil pe care un scriitor l-a creat pentru cititor, nu doar pentru soluții, cât și pentru regăsirea acelui moment de relaxare, de pauză, cu un ceai sau cană de cafea la îndemână, seara înainte de culcare sau dimineața devreme.
Deseori, nu-mi mai este greu, după ce citesc o carte.