Când mindset-ul ne blochează succesul
Te-ai gândit vreodată care este legătura dintre mindset-ul tău și succesul sau insuccesul tău în afaceri? De ce, oare, ai învățat atâtea tehnici de marketing, ai investit în cursuri de branding, ai un site impecabil și o carte de vizită strălucită, totuși, simți că nu legi relații durabile cu clienții tăi, aceștia nu te recomandă sau, pur și simplu, nu ai cifrele pe care ți le-ai fi dorit?
Sunt momente în care lupți cu toată puterea, investeșți timp și energie în businessul tău, însă rezultatele nu apar așa cum ți-ai dori. Simți că efortul tău nu este răsplătit. Ușor, ușor, entuziasmul dispare, iar peste inspirație se pune praful.
Este momentul în care simți că mergi pe pilot automat și simți că eșți mai mult pentru ceilalți decât pentru tine. Angajații să fie mulțumiți, clienții să fie mulțumiți, partenerii să te aprecieze. Parcă ai vrea să ripostezi și să le spui tot ce te nemulțumește, însă știi că poți să strici relațiile, iar de ele ai atâta nevoie!
Ceea ce simțim este sentimentul de vinovăție: “Nu pot să îi spun asta! Dacă se va supăra pe mine și apoi pleacă? Dacă eu greșesc și exagerez? Poate, doar mi s-a părut!”. Vinovăția apare alături de sentimentul de rușine: “Trebuie ca mailul să fie cât mai bun, altfel mă voi face de râs! Nu pot să apar oricum într-un live. Ce vor spune ceilalți? Îmi e teamă să nu râdă de mine! Eu nu postez zilnic pe Facebook , iar articolele le scriu destul de tehnic. Ce vor spune ceilalți specialișți din branșă? Să nu mă critice!”
Tăcerea te duce către anonimat și îți autosabotezi afacerea cu pași lenți. De asemenea, simți o mare presiune pe umerii tăi deoarece vrei să fie totul perfect sau cât mai bine posibil. Toată această presiune ajunge să se transforme tot mai des într-o oboseală continuă, iar când corpul nostru obosește, începe să se îmbolnăvească.
Cele mai comune simptome fizice sunt durerile de cap, durerile de spate, hipertensiunea arterială, sindromul colonului iritabil, ulcerul.
Deși avem așteptarea că achiziționăm un instrument de marketing, iar acesta să ne aducă succesul, vom constata că există diferențe de la individ la individ când vine vorba de modul în care implementăm strategiile. Unii vor fi mai dezinvolți și mai dezinhibați, pe când – alții pot avea temeri și rețineri. Pot apărea diverse gânduri, blocaje sau prejudecăți. Poți să fii instruit să oferi video-live-uri, dar tu să ai o dificultate în privința vorbitului în fața unei camere de filmat sau să accepți cu greu propria ta imagine de pe ecran.
Iată, mai jos, 5 idei prin care ne putem debloca propriul mind-set:
- Relaxare și meditație: Minim 10 minute pe zi, putem repeta de mai multe ori. Dimineața, într-o pauză și seara sau în orice moment prielnic găseșți. Meditația și starea profundă de relaxare ajută la alcalinizarea organismului. Astfel, scade aciditatea din corpul nostru, suntem mai sănătoși, ținem bolile la distanță și avem o gândire mult mai clară și echilibrată.
- Ține un jurnal: scrie zilnic ce ai făcut, cum te-ai simțit și ce gânduri ți-au trecut prin minte în raport cu o anumită situație. Te ajută să te conectezi cu tine și să fii mai aproape de nevoile tale, vei fi mai focusat, te vei înțelege mai bine pe tine și vei avea mai multă claritate în decizii și obiective.
- Timp liber pentru tine: dă-ți timp și fă-ți pauze. Dă liber copilului tău interior liber și fericit pentru a-ți păstra entuziasmul și optimismul. Poate fi vorba despre o întâlnire cu un prieten drag, o plimbare în parc, 10 minute de mers pe jos sau o sesiune de shopping.
- Cartonașul „My super powers”: Scrie-ți pe un cartonaș cele mai mari 10 puteri ale tale. Pot fi calități ale tale sau situații și experiențe fericite în care ai avut succes. Ține-l ca print screen în telefonul tău sau păstrează-l în geantă/portofel. Ori de câte ori simți că nu te-ai ridicat la nivelul așteptărilor tale sau simți că îți e greu, te rog, citește cartonașul și găsește resursele în tine pentru a persevera.
- Acceptă-ți imperfecțiunile: lucrează cu propriul tău nivel de critică pe care o întorci la adresa ta. Poartă un dialog intern cu tine și dă-ți voie să greșești, dă-ți voie să fii vulnerabil. Acceptă momentele în care ți se pare că „ești ridicol” și alege să nu te mai simți permanent vinovat pentru orice.
De asemenea, dacă simți că presiunea nu se reduce sau că apar anumite amintiri, gânduri și emoții pe care nu știi cum să le gestionezi, psihoterapia te poate ajuta să îți recapeți încrederea, energia, forța, vitalitatea și fericirea. O persoană puternică pe dinăuntru poate avea forță de a construi imperii durabile.
Imaginează-ți că tu eșți regele sau regina propriei tale afaceri. Mergi cu convingere, dinspre frică – spre curaj, dârzenie și perseverență.
Doar puterea minții tale te poate duce pe cele mai înalte culmi ale succesului sau te poate coborî în cele mai joase văi.
Suntem diamante cu toții. Uneori, avem nevoie de puțin ajutor, ștergem praful și strălucim.
Îți mulțumesc pentru că ai rămas cu mine până la finalul articolului, îți doresc gânduri bune, multă inspirație și entuziasm.
Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-i un share ca să îl împărtășești și cu prietenii tăi.
Diana Zanfir – psihoterapeut format în psihoterapie cognitiv-comportamentală, hipnoterapie și schema therapy – Evolution Center