Ce au în comun vara, leadershipul, reziliența și creativitatea
Ce-ar fi dacă am folosi ritmul lent al zilelor de vară pentru a dezvolta reziliența, a stimula creativitatea și motivația, în timp ce tonul în jur este unul de vacanță și relaxare?
Dacă în prima parte a anului ne găsim motivația și energia în planurile făcute la început de an, în rezoluțiile setate, în obiectivele propuse, când se apropie vara, mintea fuge tot mai des la șezlonguri pe plaje cu limonade delicioase, plimbări cu barca sau la trasee de munte răcoroase. Dacă te întreb ce faci în vacanță, probabil primul gând care apare va fi legat de vacanța de vară, poate cea mai asociată perioadă din an cu vacanța. Și una dintre explicațiile la care mă pot gândi este că în perioada noastră de dezvoltare – copilăria, adică acei ani în care ne formăm tiparele, obiceiurile, modelele și convingerile – am petrecut mult timp în școală, iar vacanța cea mai lungă era cea de vară.
Dar, pe lângă această condiționare cu care ajungem adulții care așteaptă vacanța de vară sau “vacanța mare”, specificul și caracteristicile anotimpului ne pun în fața unui ritm mai lent, cu modificări ale funcționării noastre inclusiv în plan fiziologic. Studii recente ne arată că în perioadele cu căldură mare creierul nostru este afectat și apar modificări ale productivității și performanței cognitive, pot apărea tulburări de somn și tulburări de stare emoțională, devenind fie mai anxioși, fie mai agresivi.
Toate aceste aspecte pot genera efecte atât pentru companii – apar provocări noi sau scăderi ale performanței – cât mai ales în plan personal, când, în afara săptămânilor de vacanță, ritmul și felul în care muncim sunt afectate.
Și cum liderii sunt cei către care ne uităm mai întâi atunci când apar modificări ale performanței sau provocări la muncă, ce ar fi dacă ne-am propune ca vara să fie o ocazie specială dedicată dezvoltării rezilienței, stimulării creativității și motivației? O perioadă în care focusul să fie pe cum putem cel mai bine să avem grijă de noi înșine, pe a ne identifica nevoile și cum avem grijă de aceste nevoi, astfel încât o perioadă care pare mai lentă ca ritm și mai puțin productivă să fie, de fapt, una care să ne aducă multă energie și stare de bine.
Iar vara este o ocazie foarte bună pentru a dezvolta și construi reziliența și pentru a cultiva ceea ce eu numesc „armonie între muncă și viață”, ambele cruciale pentru bunăstarea noastră.
Cum ar fi ca această armonie interioară și bunăstare personală să le resimțim apoi pe tot parcursul anului?
Ce s-ar întâmpla dacă ai transforma tentația de a te lasă furat de energia scăzută, într-o intenție mai conștientă, sau mai bine zis chiar un plan de a-ți îmbunătăți rutina de grijă față de propria persoană?
Dacă ai folosi aceste luni de vară ca să construiești rutine de grijă față de tine și de stimulare a creativității? Și apoi să folosim aceste rutine pe toată durata anului, ca să ne menținem nivelul de energie, angajament și implicare?
Recomandări care au o forță uluitoare în a construi reziliența și a stimula creativitatea
Desigur, nu există o singură “rețetă” valabilă pentru toată lumea, suntem unici și diferiți, situațiile fiecăruia dintre noi sunt diferite, suntem în etape de viață diferite, cu contexte de muncă variate, și este important să ținem seama de toate aceste aspecte individuale. Însă, atunci când vorbim de grijă față de propria persoană, sunt câteva aspecte pe care toți trebuie să le considerăm, oricât de diferiți și unici suntem.
Și am să vă las mai jos câteva recomandări care ne sunt la îndemână și care au o forță uluitoare în a construi reziliența și a stimula creativitatea.
- Aveți grijă de somn și odihnă
Știm deja cât de important este somnul pentru sănătate în primul rând, pentru o funcționare optimă atât a creierului cât și a întregului organism, pentru echilibrul interior, pentru a ne asigura un nivel bun de energie.
Mai știm și că somnul are un efect profund asupra creativității noastre, un somn bun, odihnitor stimulează gândirea creativă, flexibilitatea cognitivă, îmbunătățește memoria și capacitatea de rezolvare a problemelor.
Când nu dormim suficient, nu numai că ne simțim amețiți a doua zi, dar mințile noastre sunt afectate în moduri de care s-ar putea să nu ne dăm seama.
- Căutați să petreceți cât mai mult timp în natură
Fie că este curtea din spatele casei, parcul din cartier, plaja și marea din vacanță, muntele cu păduri sau stânci pe care le explorăm într-o excursie, alegeți să petreceți câteva ore în fiecare zi în natură, în aceste luni de vară.
Natura are un efect calmant asupra minții și corpului uman. Dincolo de intuiția noastră a fiecăruia, toate studiile științifice arată că petrecerea timpului în medii naturale poate reduce nivelul de stres, reduce anxietatea și poate îmbunătăți starea generală de bine. Sunt tot mai multe dovezi că a petrece timp în natură are un impact profund asupra creierului, a comportamentului nostru, ajutându-ne să creștem capacitatea de a fi atenți, de a ne concentra, creativitatea și capacitatea de a ne conecta cu alți oameni. Și nu cred că este o surpriză dacă spun că atunci când petrecem timp în natură ne simțim mai vii, avem mai multă vitalitate. A fi în aer liber ne dă energie, ne face mai fericiți, ne ajută să scăpăm de stresul de zi cu zi din viața noastră supra programată și aglomerată, ne deschide ușa creativității și ne ajută să fim amabili și toleranți cu noi înșine și cu ceilalți.
Un studiu făcut pe îmbunătățirea creativității prin imersia în natură, a demonstrat că patru zile de imersiune în natură și deconectarea corespunzătoare de la multimedia și tehnologie, crește performanța într-o sarcină de creativitate și de rezolvare a problemelor cu 50%.
- Practicați mindfulness
Practica mindfulness ne dă ocazia să învățăm cum să savurăm o masă (mâncatul conștient este una dintre cele mai la îndemână practici mindfulness, cu efecte extraordinare asupra stării noastre generale), să adulmecam toate miresmele verii și să ne bucurăm de flori, copaci, briza sărată sau răcoroasă, să mirosim pe îndelete aerul, câteva minute pe zi.
O plimbare lentă de seară, cu atenția îndreptată cu blândețe asupra corpului, mișcării și climatului minții, poate fi o oportunitate minunată de a ne împrieteni cu noi înșine și cu vara în același timp, o oportunitate de a fi prezenți și conectați la fiecare moment al experienței.
Iar despre beneficiile practicilor mindfulness am mai vorbit, sunt mii de studii care ne demonstrează că este “a golden practice” în reducerea stresului și construirea rezilienței.
Iar, ca să menționez din nou și creativitatea, aș spune doar că unul dintre cele mai evidente beneficii ale acestor practici, este creșterea creativității – trăind conectați la experiența momentului prezent, antrenând atenția și calmând mintea, cu o atitudine de curiozitate și deschidere, facem loc în spațiul mental pentru idei noi, diferite.
- Citiți, dansați, faceți activități de tip “hobby”
Atunci când ne angajăm în activități care ne fac plăcere, în corpul nostru se declanșează eliberarea de endorfine, acești amelioratori naturali ai dispoziției, rezultând astfel o stare emoțională pozitivă. Persoanele care cultivă constant hobby-uri își construiesc o rezistență crescută împotriva epuizării și reușesc să facă față presiunilor și dificultăților cu mai multă eficiență personală.
Angajarea în activități de tip hobby are o varietate de beneficii pentru sănătatea noastră mintală, las mai jos câteva dintre acestea:
- reducerea stresului: hobby-urile oferă o modalitate sănătoasă de relaxare și destindere; mintea și atenția noastră sunt conectate la experiența momentului prezent, când facem ceva ce ne place, și călătoresc mai puțin în viitor sau trecut, iar aceasta reduce stresul și anxietatea
- creșterea creativității: hobby-urile implică adesea folosirea imaginației, a gândirii creative, găsirea unor noi perspective
- îmbunătățirea dispoziției: făcând ceva care ne place, ne îmbunătățim starea de spirit și apar sentimente de încântare, bucurie, un tonus mental pozitiv
- simțul realizării: activitățile de tip hobby ne oferă un sentiment de realizare și satisfacție, mai ales atunci când dobândești și stăpânești o nouă abilitate sau termini un proiect provocator
- Conectați-vă cu oameni dragi
Cea din urmă recomandare pe care v-o propun nu este cu siguranță ultima ca importanță. Conectarea cu oamenii apropiați și dragi nouă este vitală pentru noi, iar calitatea relațiilor cu tribul nostru este dovedit că fiind unul dintre factorii cu cea mai puternică influență în calitatea vieții, sănătate și longevitate.
Alegeți conștient, cu grijă, cu cine vă petreceți timpul, ce faceți împreună cu ceilalți și cum vă ocupați de acest aspect atât de important pentru sănătatea noastră. Calitatea relațiilor și timpul petrecut cu ceilalți influențează starea de bine și reziliența emoțională, ne răspunde la nevoia de apartenență și conectare, ne poate rafina scopul și sensul, ca să nu menționăm cât de important este să știm că avem suportul celorlalți și că îl oferim noi pe al nostru atunci când este nevoie.
Toate aceste recomandări sunt ocazii de a ne ocupa de grija față de noi înșine, iar dacă acestea sunt însoțite de atitudini ca deschidere și curiozitate, compasiune și prietenie, blândețe și fermitate, vara poate fi un aliat de nădejde în a construi reziliența și a cultiva creativitatea.
Și dacă pentru lideri reziliența este o abilitate trecută în fișa postului, eu zic că merită ca fiecare dintre noi să ne aplecăm atenția asupra acestor aspecte, pentru că sigur ne vor fi de mare ajutor, fie că ne gândim la viața noastră la muncă sau cea de “acasă”.
Așadar, ce au în comun vara, leadershipul, reziliența și creativitatea?
Timpul, intenția și atenția.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 291
Pentru abonare, click aici