Ce faci când viața bate filmul? Reziliență sau izvorăște cu putere din propria ființă!
Imagine de My pictures are CC0. When doing composings: de la Pixabay
“Viața bate filmul”. Așa afirmăm uneori în viață, uimiți de întâmplări care depășesc anticipația sau imaginația noastră. Și față în față cu realitatea suntem nevoiți să facem o alegere: înainte sau pe loc. Iar pe loc, de cele mai multe ori înseamnă înapoi pentru că mediul în jurul nostru oricum merge înainte. Mi s-a întâmplat de câteva ori în viață să spun și eu că “viața bate filmul” și chiar că nu am vrut acele circumstanțe. Însă, așa cum nu le-am cerut, tot așa nu am cerut voie să le combat și să merg mai departe. Rațiunea și simțirea au fost ‘armele’ mele pentru străpungerea portalului care m-a dus în noua realitate. Adică am știut ‘de ce’ trebuie să fac ceva și apoi m-am îndreptat cu curiozitate și spontaneitate către noul început. De fiecare dată am fost fidelă valorilor personale pe care le numesc: Adevăr, Respect pentru sine și Încredere că va fi bine. Însă de data aceasta, prin criza în care trecem cu toții, situația cere mai mult pentru a fi gestionată cu succes. Iar acest mai mult mi-a fost oferit de o capacitate cu un nume nou și exotic: ‘Reziliența’ sau capacitatea de a izvorî din nou energie creatoare pentru sine și pentru ceilalți.
Reziliența se referă la cât de bine poți face față dificultăților cu care te confrunți. Aceasta poate face diferența între a gestiona presiunea și a-ți pierde calmul, fapt care poate duce la alte pierderi mai mari. Oamenii rezilienți tind să mențină o perspectivă pozitivă pentru viitor și de încredere în resursele lor. Reziliența este o capacitate naturală, însă, dacă înțelegem comportamentele ei, atunci ne putem și antrena. Putem începe chiar în mijlocul crizei, dacă aceasta ne-a prins nepregățiți sau ne putem antrena începând din vremuri de ‘pace’ pentru că atunci când curba realității o ia în jos, să avem la îndemână, în mod natural, aptitudinile necesare.
Vă împărtășesc 7 tehnici pentru antrenarea rezilienței.
- Găsește-ți un sens sau scop pentru viață.
Unul pe termen lung ar fi mai de ajutor, însă și scopuri mici care ne duc de la o zi la alta sau de la o săptămână la altă pot fi folositoare. Odată cu creșterea intensității luminii pe traseul nostru către mai departe, va reveni și capacitatea de a gândi la nivel mai ridicat și a crea obiective și sensuri de mai mare impact. Câteva întrebări de ghidare pe care ni le putem adresa: “pentru ce sau cine aș vrea să mă trezesc mâine dimineață?’, “pe cine aș vrea să fac fericit atunci când eu voi fi bine?”, ”ce m-ar face fericit atunci când mă voi uita în urmă, la vârsta de 80 de ani?”. Eu am făcut acest exercițiu. A fost energizant!
- Construiește credințe pozitive în abilitățile tale
Trebuie să găsești în experiența ta momente când abilitățile tale te-au susținut, ți-au dat putere și te-au ajutat să pătrunzi în zone mai favorabile. Acele momente sunt baza construirii afirmațiilor de genul ‘am mai trecut eu prin așa ceva și am rezistat/am reușit/am devenit mai bun etc’. Eu mi-am amintit momente de referință din cariera mea, respectiv atunci când într-un mediu profesional cu toxicitate înaltă, nu am renunțat le ideea de a construi ceva care să rămână în urma mea peste ani și nici la aspirația de a-mi crea o reputație profesională de calitate. Și pentru aceste două obiective am continuat până am considerat că a fost suficient (adică 4 ani). Acum, dacă mă uit acolo, ce am creat atunci a rămas și este baza solidă pentru ce s-a adus ulterior. Și îmi spun așa: ‘dacă am reușit atunci, voi putea și acum!’.
- Dezvoltă un mediu social de sprijin,
întreține-l și apelează la acesta în momentele de nevoie. Să nu ne fie teamă să ne arătăm vulnerabili, adică să transmitem mesaje de genul: ‘am nevoie de ajutor’. Am observat că atunci când lași în mod autentic garda jos, cei din jurul tău devin generoși oferind resurse tangibile sau sprijin moral. Desigur, nu toți au de oferit ceva valoros sau potrivit momentului însă cu atenție și discernământ putem alege și nu culege. Eu am învățat să fiu vulnerabilă și lumea în jurul meu s-a schimbat. Oamenii care au avut ceva de oferit au rămas, iar cei care nu și-au mai găsit locul, au plecat. Acum lumea mea arată mai bine.
- Îmbrățișează oportunitatea
Când noul vine și se instalează în viață ta, primește-l cu acceptare, iar de aici poți cu gentilețe să îi spui: “Bun venit. Aș vrea să știu ce mesaj îmi aduci”. Receptivitatea la mesajul schimbării crează spațiu pentru dialog și îți oferă timpul necesar să determini pasul tău următor. În dialog stă capacitatea de a află ce ți se aduce, ce ți se cere și cea de a comunica ce poți contribui tu în efortul comun pentru transformare. Dialogul acesta este de cele mai multe ori unul interior, în care tu cu tine însuți/însăți găsești un motiv și o cale de a continua. Mie mi s-a părut fascinantă întotdeauna această ‘negociere’ cu sine și pe acest Sine l-am găsit de cele mai multe ori cel mai bun partener pentru a continua împreună. Pe parcurs s-au alăturat și alți oameni buni, însă abia atunci când eu și sinele meu am fost în pace și acord.
- Fii optimist
Optimismul este o calitate și nu am văzut-o chiar la toată lumea. Această abilitate mi-a pus și mie probleme unori, însă atunci m-am uitat la alții cum fac și am modelat acel comportament. În jurul nostru sunt oameni care în ciuda unor situații de viață cu mult sub ceea ce poate noi am considerat acceptabil, își păstrează dragostea pentru viață și oameni, dorința de a contribui și speranța că binele învinge. Natura oferă și ea exemple numeroase de optimism. Furtuna și ploaia preced soarele și curcubeul, întunericul precede lumina, iarnă precede primăvara.
- Ai grijă de ține.
Oferă-ți odihnă, hrană, apă, mișcare de calitate. Corpul fizic este casa minții și a emoțiilor noastre. Un corp sănătos este o casă aerisită în care nu intră ‘doctorul’ ci lumina și astfel izvorăște vitalitatea. Mai oferă-ți timp de calitate cu ține însuți și cei dragi, ascultă muzică, privește arta pictorilor și a sculptorilor, hrănește-ți spiritul. Pentru mine cel mai mult funcționează scrisul, cititul, introspecția și oamenii dragi. Aceste surse mă hrănesc peste măsura așteptărilor mele și le sunt atât de recunoscătoare!
- Dezvoltă-ți abilități de punere în practică
Trăirile interioare pozitive și gândirea creatoare îți vor pune corpul în starea de a vrea să facă ceva. Va vrea să aducă în realitate ceea ce a izvorât în perioada de pregătire pentru aceasta. Va urmări să creeze mediul în care tu să te simți confortabil și natural. De aceea, dă-ți voie să acționezi, să încerci, să greșești, să înveți și să creezi astfel noul ’perfect’ în viață ta. Pentru mine, a acționa face parte din rețeta ieșirii din impas. Și de fiecare dată pașii concreți de implementare precedati de un plan mi-au adus idei noi, energie suplimentară din curiozitatea pentru descoperirea rezultatului și bucurie pentru ce am reușit.
Concluzie
Închei cu o încurajare. Capacitatea umană de a prelua greutăți este precum cea a bambusului: mult mai mare decât ne-am aștepta. Așadar, îngrijiți ‘bambusul’ prin antrenament fizic și spiritual. Vă va fi alături la nevoie!