Ce își doresc astăzi românii de la locul de muncă. Care sunt cele mai inedite pretenții
Rata șomajului s-a menținut sub pragul de 5% în 2016, iar companiile au crescut numărul de recrutări, datorită condițiilor economice avantajoase, care le-au favorizat dezvoltarea. România a avut cel mai bun an pe piața muncii din 2008 până în prezent, iar acest lucru s-a văzut și într-o creștere a exigențelor candidaților, care au avut de unde să aleagă oferte de joburi.
Pentru a atrage oameni talentați, companiile au investit atât în programe de wellbeing și de training, dar și în modernizarea sediilor și în aducerea lor la standarde cât mai înalte. Atunci când decid dacă să accepte sau nu un job, românii și-au reordonat criteriile și au început să ceară mai mult decât un salariu competitiv. Iată care sunt lucrurile care au cea mai mare pondere pentru ei:
Un loc de muncă ușor accesibil cu mijloacele de transport în comun
În marile orașe, traficul este paralizat la orele de vârf, iar transportul în comun de la suprafață nu mai face față supraaglomerării. Potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, 1 din 4 bucureșteni petrece zilnic peste 45 de minute în drum spre locul de muncă, iar 64% dintre ei folosesc mijloacele de transport în comun. De asemenea, 64% dintre angajați spun că ar merge la serviciu cu bicicleta, dacă ar exista o infrastructură adaptată acestui mijloc de transport. În prezent, doar 2% dintre angajați folosesc bicicleta pentru a merge la muncă, însă numărul acestora este în creștere. Unele parcuri de birouri, precum Novo Park, proiect deținut de omul de afaceri Liviu Tudor, s-au adaptat la cerințele angajaților și au creat spații la standarde occidentale, care includ și beneficii pentru bicicliști. Acest lucru în condițiile în care Novo Park este situat în apropierea metroului, iar angajații care lucrează aici nu petrec pe drum mai mult de 30 de minute.
Sarcini de lucru orientate spre strategie, într-o multinațională
Un studiu realizat de Trendence Institut arată că peste 51% dintre angajații români își doresc un job în care să aibă responsabilități de ordin strategic, pe care le preferă celor operaționale. Ei vor un job în care să își poată folosi abilitățile dobândite în anii de experiență pe piața muncii, dar unde să se poată dezvolta profesional și să învețe lucruri noi. De asemenea, 57,2% dintre ei preferă să lucreze într-o corporație mare sau într-o multinațională, în detrimentul startup-urilor sau businessurilor mici, în care consideră că nu au suficiente oportunități de avansare.
În mod surprinzător, 59,4% dintre angajații români ar prefera o funcție specializată într-o companie. Doar 44,4% își doresc să obțină o funcție de management, invocând stresul, volumul mare de muncă și salariul nesatisfăcător drept motive pentru care ar refuza un post de conducere.
Un program de lucru flexibil, care să nu depășească 40 de ore/săptămână
Flexibilitatea și durata programului sunt alte două criterii pe care angajații români le iau în calcul când aplică la un job. Puțini sunt cei care ar accepta să lucreze mai mult de 40 de ore pe săptămână, pentru un salariu mai mic de 500 de euro pe lună. Diferențele sunt însă uriașe față de media din Uniunea Europeană: aici, angajații vor să lucreze și 42 de ore săptămânal, însă nu pentru un salariu lunar mai mic de 2.000 de euro.
Angajații români apreciază și siguranța locului de muncă, așa că 83,9% dintre ei preferă contractele de muncă pe perioadă nedeterminată, dar spun că ar fi dispuși să lucreze și pe contracte temporare sau sezoniere, dacă salariul ar compensa această incertitudine a jobului. Lucrurile stau la fel și în Europa, unde 81,6% dintre angajați vor să fie angajați permanenți, cu contracte individuale de muncă, astfel încât să fie protejați în cazul unei concedieri și să primească salarii compensatorii, pentru a-și acoperi cheltuielile lunare.
În cazul în care companiile vor continua să recruteze la fel de intensiv și în următorii ani, este de așteptat ca pretențiile angajaților să crească și ele, atât din punct de vedere al cerințelor salariale, cât și al condițiilor de muncă și al beneficiilor pe care le au într-o companie.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright:nd3000