Ce poate să facă coaching-ul pentru tine?
M-am hotărât să scriu rândurile de mai jos după ce clienți, prieteni, colegi, cunoștințe mi-au pus întrebări despre coaching, procesul care descătușează potențialul oamenilor pentru a genera performanțe superioare.
Atunci când a apărut profesia de coach, era simplu și acceptabil să te numești (“cu de la tine putere”) pur și simplu: COACH. Dar, astăzi, această profesie/ocupație este răspândită pe tot globul; ocupația de coaching este bine dezvoltată și reprezentată în toate industriile și domeniile de activitate. Oameni de toate profesiile apelează la coaching, de aceea nevoia de specializare este evidentă.
În această lume globală plină de tehnologii disruptive și organizații exponențiale este imposibil să fii orice pentru oricine. Lumea și organizațiile nu mai caută coach generalist – ei vor ajutor specific pentru provocările lor specifice. Iar eu cred cu tărie că, bazat și pe experiențele noastre proprii, coachingul poate oferi o înțelegere aprofundată a actualei ere de inovație și competiție hiper-accelerată. De asemenea, el poate fi soluția pentru a obține pătrunderea și intuiția necesare înțelegerii oportunităților și responsabilităților ivite în această nouă lume în schimbare.
Fiecare coach își creează propria nișă, apelând la integrarea unor ani de experiență și de acumulări de cunoștințe. Niciunul nu a fost “un vas gol” gata să fie umplut de “cunoștințe de coaching”. Din contra, a fost un individ care a avut o perspectivă unică a vieții, modelată de călătoria sa prin viață și marcată de momentele cruciale pe care le-a trăit.
Nu trebuie neglijate nici influențele pe care alte discipline le-au avut asupra coaching-ului. Astfel, mulți coachi au tendința să practice și să promoveze coaching-ul bazat pe filozofia personală și pe pasiunea lui inițială cum ar fi psihologie, mentoring, NLP, consiliere de sănătate, managementul schimbării, leadership, EQ s.a.
Aspecte esențiale în coaching
Apărut sub influenta psihologiei umaniste și a constructivismului, coachingul se bazează pe prezumția că fiecare om este menit să evolueze, că are o semnificativă nevoie de autoafirmare și că este plin de resurse – vizibile sau potențiale – pe care dorește sau i se cere să le pună în valoare.
Coaching-ul este în prezent o practică frecventă pentru schimbarea şi dezvoltarea umană. Termenul de coaching nu are o istorie prea îndelungată deşi, ca practică organizaţională, a fost întâlnit cu mult înainte de anii ’90 sub denumiri de consiliere sau consultanţă. Acest termen desemnează o relaţie de suport şi facilitare între un practician al coaching-ului (coach) şi un client (coachee), în vederea atingerii scopurilor personale şi/sau profesionale ale acestuia din urmă.
Coachingul este un proces co-creativ și colaborativ care inspiră autodescoperirea, noi posibilități, acțiuni strategice, toate destinate să ajute țelurilor celui care apelează la el (coachee, client). Mai mult, fiecare om își construiește viața și propria realitate într-un mod personal, propriu, și este, în consecintă, singurul capabil să decidă ce dorește să facă în prezent sau cum dorește să evolueze în viitor.
Cel care apelează la coaching trebuie să aibă curajul de a ieși din zona de confort; el trebuie să fie riguros, disciplinat și organizat… Și nu în ultimul rând trebuie să fie umil și plin de smerenie…
Aria de aplicaţii
Coaching-ul implică o relaţie de tip unu-la-unu, însă nu se reduce la abordarea individuală. Coaching-ul de grup este o intervenţie asupra echipei pentru dezvoltarea comportamentelor de leadership, pentru managementul stresului, pentru luarea deciziilor în grup şi pentru îmbunătăţirea muncii în echipă. În coaching-ul individual, dar şi în cel de grup, practicianul are rolul de îndrumător care facilitează dezvoltarea aptitudinilor şi comportamentului unei persoane sau a unei echipe pentru obţinerea performanţei dorite. Elementele definitorii ale coaching-ului sunt învăţarea, facilitarea învăţării, optimizarea funcţionării şi/sau depăşirea problemelor unui client prin valorificarea resurselor personale, rezultatul intervenţiei fiind îmbunătăţirea stilului de viaţă şi creşterea eficienţei profesionale.
Aria de aplicaţii ale coaching-ului se întinde de la dezvoltarea unui set specific de abilităţi pentru funcţionarea personal eficientă la dezvoltarea carierei.
De aceea, coachingul nu se bazează pe a da sfaturi, a evalua sau a pune diagnostice. Din contră, ideea centrală este de a acționa în așa fel, încât să aducă în prim-plan tot ceea ce este bun în clientul său; punând anumite întrebari, vor apărea răspunsuri noi și inedite, care vor face ca oamenii să îsi transforme perspectiva asupra felului în care gândesc, simt și actionează.
Similarităţile dintre coaching şi alte relaţii în scop de dezvoltare sunt date, în principal, de caracteristicile relaţiei: o relaţie de sprijin care oferă clientului oportunitatea de a reflecta, învăţa şi progresa; derulată, de obicei, unu-la-unu şi faţă-în-faţă, bazată pe încredere şi confidenţialitate între un profesionist şi un client. Diferenţa majoră este dată de poziţia specialistului faţă de client; în coaching se stabileşte un parteneriat între practician şi client, pe când în mentorat, consultanţă sau psihoterapie, specialistul se situează pe poziţie de expert care oferă răspunsuri şi soluţii la probleme.
Există mai multe clasificări ale formelor de coaching:
– în funcţie de tipul clienţilor şi problemele acestora, se disting trei forme:
- coaching de viaţă, numit şi coaching personal;
- coaching pentru persoane cu funcţii de conducere;
- coaching managerial.
– în funcţie de criteriul finalităţii:
- coaching de viaţă;
- pentru carieră;
- de dezvoltare;
- pentru performanţă;
- de relaţionare etc.
– după forma relaţiei, se pot diferenţia două tipuri de coaching, şi anume:
- faţă-în-faţă;
- virtual (on line).
Oricare dintre tipurile de coaching identificate anterior pot să se desfăşoare sau nu faţă-în-faţă. Dacă la origine coaching-ul implică o relaţie interpersonală directă, dată fiind dezvoltarea tehnologiei de comunicare, precum şi globalizarea, coaching-ul online şi prin telefon sunt forme din ce în ce mai utilizate.
În concluzie, coaching-ul este un proces sistematic, orientat spre o învăţare continuă şi o dezvoltare personală a clientului.
… Și nu uitați: coachingul înseamnă acțiune…
Și încă ceva: dacă doriți să dobândiți abilități noi, v-ați hotărât să practicați un sport nou, să faceți un management riguros al timpului, să tastați mai repede la calculator, să vă lămurească cineva odată ce e cu “blockchain”-ul asta sau pur și simplu să vă simțiți mai relaxat când încurcați pașii dansând tango în public … (de cele mai multe ori) nu apelați la coaching… faceți un training!
Sunteți bun și doriți să vă autodepășiți sau nu știți exact de ce nu vă simțiți confortabil cu schimbarea – eu și ceilalți coachi vă stăm la dispoziție…
Concluzii
Niciodată nu a fost mai stringentă decât azi nevoia de schimbare a noastră și a mediului de afaceri. Odată cu globalizarea, au apărut tehnologiile disruptive care accelerează circulația informațiilor, persoanelor și bunurilor, odată cu pandemia constatăm că întreg universul nostru profesional și personal se schimbă și se transformă într-un ritm de neconceput în trecutul apropiat.
Trăim cu toții într-o continuă tranziție chiar dacă nu este întotdeuna dorința noastră: de-abia avem timp să respirăm, e o utopie să vrei să prinzi rădăcini, ești într-o continuă mișcare și planurile se schimbă mereu… În consecință, fiecare individ, fiecare organizație, fiecare echipă, fiecare lider trebuie să se adapteze, să se schimbe, să învețe, să se transforme și, de ce nu, să evolueze.
Tranzițiile nu mai sunt trecătoare: ele fac parte din viață noastră. În absența unei schimbări, nu există nici proiect, nici organizație; în absența unei evoluții perpetue, nu mai există decât niște entități perimate. Asta înseamnă că o privire asupra vieților noastre nu poate fi decât o privire asupra unor procese fundamental tranzitorii.
Pentru a nu avea de suferit de pe urmă schimbărilor, tu ești cel care trebuie să înveți să prevezi, să trăiești, să anticipezi aceste transformări continue, chiar să le provoci…
Photo by Campaign Creators on Unsplash