Ce tipuri de obligațiuni pot fi listate la bursă
Obligațiunile sunt împrumuturi între un emitent (debitor) și deținătorii de obligațiuni (creditori). Sunt numite și instrumente cu venit fix, principiul de acționare constând în realizarea unui împrumut de către un emitent de la o serie de investitori interesați de potențialul acestei implicări.
Ce rol au obligațiunile într-o companie?
De regulă, obligațiunile sunt emise în ideea de a finanța anumite investiții sau de a achita împrumuturi anterioare. Împrumuturile pe care un emitent le poate face nu au o limită superioară, atât timp cât există cerere pentru obligațiunile companiei sale.
Obligațiunile se disting de acțiuni prin faptul că sunt instrumente de credit, în timp ce acțiunile sunt instrumente de capital. Deținătorul obligațiunilor primește dobânda aferentă sub forma unui cupon. Investiția în obligațiuni poate genera câștig sau pierdere, totul depinzând de evoluția pe care o are instrumentul față de prețul de achiziție.
Tipuri de obligațiuni ce pot fi listate la bursă
Tipul de obligațiuni diferă în funcție de emitent. Principalele tipuri de obligatiuni sunt: guvernamentale (titluri de stat), municipale și corporative.
Obligațiunile guvernamentale, denumite și titluri de stat, sunt emise de către Ministerul Finanțelor și au rolul de a acoperi datoria statului. În funcție de durata scadenței lor, acestea pot fi cu scadență mai mare sau mai mică de un an. Având în vedere imposibilitatea statului de a falimenta, obligațiunile guvernamentale sunt considerate a fi cel mai puțin riscante instrumente financiare. În afară de acest aspect, titlurile de stat oferă lichiditate, motiv pentru care sunt preferate în procesul de tranzacționare la bursă.
Obligațiunile municipale sunt emise de către consiliile județene sau municipalități, în vederea finanțării proiectelor de investiții. Tipul acesta de obligațiuni este emis de către primăriile mai mari care au un proiect de investiție fezabil și o bază fiscală destul de solidă.
Obligațiunile corporative sunt emise de către societățile comerciale, în vederea extinderii operațiunilor. În acest caz, obligațiunile pot fi clasice sau convertibile. Cele clasice plătesc împrumutul în momentul în care ajung la maturitate, iar în cazul celor convertibile, deținătorul poate primi în schimb acțiuni. Obligațiunile corporative au un grad de risc mai ridicat decât cele de stat și cele municipale, uneori fiind oferite dobânzi mai mici.
Poți investi în obligațiuni în trei moduri: prin intermediul unui broker, al unei bănci sau al unui fond de obligațiuni. Obligațiunile care sunt listate la bursă au avantaje multiple, precum transparența și lichiditatea.
Investește în obligațiuni
Emisiunea de obligațiuni și listarea lor pe piața bursieră oferă anumite avantaje emitenților săi. Un broker de bursă te ajută emitenții să maximizeze potențialul lor de finanțare prin listarea obligațiunilor la bursă. Avantajele unei asemenea decizii constau în acces facil la finanțare pe termen lung, elasticitate față de gradul de îndatorare, vizibilitate crescută, Cash Flow disponibil pe o anumită perioadă, costuri scăzute.
În acest caz, vizibilitatea companiei crește mult și atrage atenția potențialilor investitori, care pot fi fonduri de investiții, fonduri de pensii, societăți de investiții financiare, societăți de asigurări, instituții bancare sau investitori privați.
Colaborarea cu un broker ușurează întregul proces de investire. Acesta se poate ocupa de tot ce ține de emisiunea și listarea obligațiunilor, mai exact de elaborarea prospectului de emisiune, comunicarea cu autoritățile pieței de capital, coordonarea operațiunilor de vânzare, elaborarea raportului de închidere a ofertei de emisiune și de listarea obligațiunilor.
Obligațiunile care sunt listate la bursă pot fi cumpărate după data emiterii lor și valorificate înainte de data scadenței. Acest fapt creează o posibilitate dublă de câștig, acesta din urmă putând fi realizat din dobânda ce este primită de la emitent sau prin aprecierea prețului de piață.
Obligațiunile sunt mai puțin riscante decât acțiunile, deoarece este încasată aceeași dobândă, indiferent de evoluția pe care o are emitentul.
Sursă foto: Shutterstock