Cele mai comune 10 „tipuri” de persoane toxice în mediul de lucru
Nu toate persoanele toxice sunt la fel. Unele au comportamente mai toxice, iar altele mai puțin toxice. Una poate poate fi mai înclinată să mintă, alta să fie mai dramatică, iar alta să critice constant mediul social în care își desfășoară activitatea.
Iată care sunt cele mai comune zece – dar în niciun caz singurele – tipuri de personalități toxice pe care le poți întâlni în viața profesională.
- Bârfitorul este o persoană care are întotdeauna o vorbă proastă despre cei din jur. Acestor persoane le place să-și incite colegii unul împotriva celuilalt și pot fi chiar predispuși la agresiune. Încearcă să folosească informații împotriva celor mai vulnerabili și nu numai.
- Victima se plânge mult și îi place să se comporte așa. La început, de multe ori, chiar îți este milă de o astfel de persoană. Dar, în timp, realizezi că, pe de o parte, se vede mereu în rolul de victimă și nu face nimic pentru a-l depăși. Pe de altă parte, motivele „suferinței” persoanei toxice par foarte exagerate la a doua vedere.
- Profitorul și-a perfecționat capacitatea de a atinge cele mai înalte obiective posibile cu cât mai puțin efort. Are toate trucurile în mânecă pentru a-și determina colegii să facă treaba în locul său, iar ulterior își arogă meritele.
- Narcisistul este întotdeauna în centrul atenției și ar face orice pentru a capta toată atenția. La început, astfel de oameni par adesea fascinanți, carismatici și amuzanți, dar, mai devreme sau mai târziu, pur și simplu ajung să consume energia celor din jur.
- Inadaptatul trăiește după propriile reguli și nu le respectă pe cele ale altor oameni sau regulile comune. Tratează totul după propriul set de reguli, termenele nu sunt obligatorii și depășește în mod regulat limitele celorlalți colegi.
- Concurentul vede totul ca pe o competiție. Trebuie să fie întotdeauna mai frumos, mai de succes sau mai popular decât toți ceilalți într-un mod compulsiv. Nu cunoaște spiritul de echipă. În schimb, poate strica orice cooperare constructivă cu spiritul său puternic competitiv, indiferent dacă ceilalți concurează cu el sau pur și simplu îl ignoră.
- Șantajistul este un maestru al manipulării emoționale. Recurge la diferite metode de constrângere în raport cu colegii sau superiorii pentru a obține ce își dorește.
- Arogantul se crede infailibil și își propune o carieră fulminantă. Pentru a face acest lucru, este în stare să facă orice sacrificii necesare pentru ca oricine îi iese în cale să fie rapid îndepărtat. Bullying-ul sau intrigile sunt doar câteva dintre mijloacele sale populare pentru a atinge un anumit obiectiv.
- Colericul este un om plăcut atâta timp cât totul merge după voința sa. Dacă lucrurile nu se întâmplă cum își dorește, devine extrem de incomod. Nu își poate ține emoțiile sub control și devine irațional.
- Mincinosul își creează lumea în felul său. Neadevărurile sunt uneori atât de credibile, încât el însuși confundă realitatea cu ficțiunea.
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay