Cheia pentru o scuză perfectă
Ca de obicei, există cercetători care studiază tot felul de lucruri interesante și, desigur, scuzele nu puteau să lipsească din aceste cercetări.
Aceștia au ajuns la concluzia că o scuză trebuie să întrunească șase elemente pentru a fi cu adevărat bună și pentru a avea o rată de succes cât mai mare! Dintre acestea, două par a fi cele mai importante!
Studiul despre care vorbesc detaliază care sunt cele șase elemente:
1. Exprimarea regretului
2. Explicația a ceea ce a mers greșit
3. Asumarea responsabilității
4. Declarația regretului
5. Propunerea unei reparații
6. A cere iertare
Cu toate acestea, două dintre ele sunt mai importante ca celelalte.
În fruntea listei se află recunoașterea responsabilității, a explicat prof. Roy Lewicki, autorul principal al studiului: „Descoperirile noastre au arătat faptul că cea mai importantă componentă este asumarea responsabilității. Spune că este vina ta, că ai făcut o greșeală.”
De cele mai multe ori însă, avem tendința să declinăm responsabilitatea și, în dorința noastră de a fugi, de a ne ascunde, funcționăm reactiv și căutăm să dăm vina pe altcineva sau altceva, exterior nouă și deci, în afara zonei noastre de control.
Dacă vrei ca boacăna ta să aibă șanse cât mai mari să fie iertată sau măcar trecută cu vederea, recunoaște că ai călcat strâmb!
Proverbiala înțelepciune populară este, încă odată, susținută și demonstrată cu claritate și exactitate: Greșeala recunoscută este pe jumătate iertată!
După asumarea responsabilității, cea de-a doua cea mai eficientă strategie este să te oferi să repari greșeala.
Profesor Lewicki spune că: „Una dintre preocupările cu privire la scuze este că vorbele nu valorează doi bani. Dar, când spui: «O să îndrept ce este greșit», îți iei angajamentul de a lua măsuri pentru a reface daunele.”
Ca să continuăm în aceeași linie a înțelepciunii populare, putem spune că „vorbele trec, dar faptele rămân” sau „lasă faptele să vorbească”. Nimic nu se compară cu demersurile și acțiunea declarată de a repara greșeala.
Următoarele cele mai importante sunt exprimarea regretului, explicarea a ceea ce a fost greșit, și să spui că îți pare rău.
Concluziile se trag dintr-un studiu în care oamenii citesc mai multe scenarii în care o persoană comite o greșeală pentru care trebuie să își ceară scuze.
Scuza conținea fie una, trei sau toate cele șase componente. Oamenii au evaluat diferitele grade ale scuzei în funcție de eficiența acesteia.
Acest studiu a testat doar eficiența componentelor scrise.
Alți factori vor fi de asemenea importanți, a spus prof. Lewicki: „Evident, lucruri cum ar fi contactul vizual și o expresivitate adecvată de sinceritate sunt importante atunci când îți ceri scuze față în față.”
Eugen Popa este trainer personal și profesional.
Sloganul său este „Învață, crește, dăruiește". Eugen își împarte timpul între cursurile pe care le susține, consultații și dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click AICI.