Cine sunt eu? – cartea despre problemele societății românești din ultimii 25 de ani
În ultimul sfert de secol, caracterizat de un puseu de individualism apărut după jumătatea de veac colectivistă de dinainte, societatea românească încă mai caută răspunsuri la întrebări la care alte societăți par a fi răspuns de destulă vreme. Iar individul, fie că se află în perioada de formare, afirmare sau confirmare, se lovește de o mulțime de bariere și neplăceri, pe care cel mai frecvent le cataloghează parțial sau superficial, după care continuă să sufere și să se autolimiteze.
Pentru că nu ne-am ales țara și epoca în care să ne naștem, cei mai mulți dintre noi nu se înscriu în excepțiile enumerate de autor (posesori ai unei moșteniri substanțiale, căsătoria cu posesorul unei averi consistente sau câștigători la loterie) și ca urmare se confruntă atât cu întrebări serioase, cât și cu probleme serioase, legate de identitate, încredere, succes, șefi, incompetență, mediocritate, dușmani reali sau imaginari. Ei riscă – cu grade diferite de severitate – o criză de sens în general și de sens al muncii proprii în special. Personal, ca fost jucător la loterie cu performanțe medii, aș exclude a treia excepție și aș aminti aici faptul că cei mai mulți câștigători ai unor sume mari de bani în acest mod au sfârșit prost. Tocmai din cauză că nu erau pregătiți pentru un asemenea eveniment care schimbă fundamental și brutal datele problemelor pe care erau ei obișnuiți să le rezolve.
Autorul ezită să formuleze soluții categorice și suspectez că face asta pentru că este familiar cu gradul ridicat de neîncredere care ne caracterizează. El preferă să lărgească dezbaterea pe aceste teme în locul formulării unor leacuri care n-ar avea efectele terapeutice scontate pentru că nu ar fi administrate corect sau suficient.
Eu sunt convins că educația și managementul (în particular, organizarea și conducerea) sunt soluțiile clare pe termen lung, iar transparența și încrederea sunt obligatorii pe termen scurt.
Personal, m-a frapat potențialul imens pe care-l are cartea și importanța ei în rezolvarea problemelor pe care le avem ca indivizi și ca ansamblu. Un accent particular aș pune și pe importanța problemei în rândul tinerilor, care, până la a avea o viață împlinită din punct de vedere afectiv, spiritual și material, au cel puțin două obstacole de trecut: mirajul de a pleca în alte țări și riscul de demoralizare persistentă.
Articol preluat din numărul 239/august 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici