Codul BUSHIDO: Cum aplici cele 7 principii ale samurailor în cariera ta
Atunci când iei, însă, exemplu de la samurai, care le-au adunat pe toate la un loc în Codul Bushido – Calea Războinicului -, nu mai este atât de greu să-ţi planifici cariera şi să iei decizii în spiritul războinicilor legendari ai Japoniei.
Codul Bushido nu a fost creat pentru războinici, el trasează o cale demnă de urmat în tot ceea ce faci. Şi, cu puţină străduinţă şi condiţionare mentală, poţi aplica aceste precepte morale în cariera ta, iar rezultatele te vor surprinde.
1. CORECTITUDINEA
Prima între toate virtuţile samurailor, corectitudinea, în concepţia orientală, nu se referă la abilitatea de a avea mereu dreptate sau la sinceritate. Pentru samurai, corectitudinea morală însemna talentul unui om de a decide în mod raţional care este cea mai justă şi mai dreaptă cale de urmat.
-
fiecare dintre noi avem un compas moral. Cele mai bune decizii pe care le putem lua sunt cele luate cu ajutorul acestui compas
-
ia mereu decizia cea mai justă şi nu o analiza prea mult. Dacă ai încredere în corectitudinea ta morală, nu ai cum să dai greş
-
odată ce-ai luat o hotărâre, nu da înapoi: urmează cu fermitate paşii stabiliţi şi acţionează în consecinţă
Această virtute a samurailor te va ajuta să alegi mereu cu uşurinţă între calea cea bună şi calea cea rea. Pentru că, în concepţia Bushido, există doar bine şi rău, iar alegerea nu poate niciodată să fie una complicată. Un lucru este clar: fără această corectitudine morală, niciuna dintre virtuţile de mai jos nu vor putea fi aplicate la justa lor valoare.
2. LOIALITATEA
O altă virtute legată indisolubil de samurai este, fără îndoială, loialitatea. Samuraiul era dator în faţa lui şi a celorlalţi să-şi urmeze stăpânul orbeşte, fără să pună întrebări, chiar dacă asta l-ar fi adus în conflict cu propriile sale dorinţe. Istoria Japoniei e plină de poveștile unor samurai care au rămas loiali stăpânilor lor chiar și în moarte.
Astăzi, nu mai este nevoie să-ți faci seppuku dacă ai trădat, și nici nu mai trebuie să urmezi pe cineva până în pânzele albe, chiar atunci când greșește.
-
rămâi loial familiei, prietenilor apropiați, dar și companiei și colegilor alături de care lucrezi: susține-i și fii alături de ei şi în eșecuri şi în succese
-
loialitatea nu se referă doar la persoane: și o idee sau o atitudine merită susținute, atâta vreme cât nu intră în conflict cu celelalte valori ale Codului Bushido modern.
-
loialitatea este cu dus și întors: fă în așa fel încât să le dovedești celor din jurul tău – fie că e vorba de angajați sau de clienți – că merită să-ți rămână loiali
Chiar şi în ziua de astăzi, japonezii duc loialitatea faţă de companie şi faţă de carieră până la absurd. Nu îşi mai fac seppuku, însă lucrează până în pragul morţii şi poartă, la rândul lor, un nume: “karōjisatsu” – . Potrivit unui raport al guvernului nipon, în fiecare an, zeci de oameni îşi pierd viaţa din cauza suprasolicitării la locul de muncă şi a nenumăratelor ore suplimentare.
3. CURAJUL
În Codul Bushido, curajul nu se referă doar la curajul pe câmpul de luptă. Samuraii făceau diferența între vitejie și curaj: prima era o atitudine în fața inamicilor, cel din urmă era aplicat în toate aspectele vieții, pe care o trăiau din plin, cu gândul că ziua următoare ar putea fi și ultima.
În carieră, curajul este esențial. Nu înseamnă să te arunci cu capul înainte, orbește, ci să iei decizii inteligente, chiar dacă asta îți va aduce prejudicii.
-
ia mereu decizia corectă, chiar dacă asta îți va aduce prejudicii
-
asumă-ți greșelile în fața colegilor și a superiorilor
-
spune-ți mereu părerea cu sinceritate, chiar dacă știi că nu este pe placul celor din jur
În secolul 21, curaj poate fi și o atitudine îndrăzneață și deschisă la tot ceea ce te înconjoară. Înseamnă să renunți la preconcepții și să îți revoluționezi stilul de viață. Înseamnă să îți învingi teama de nou, să îți faci un tatuaj, să înlocuiești țigaretele convenționale cu un dispozitiv IQOS sau să îți schimbi complet cariera.
4. ONOAREA
Este, poate, cea mai reprezentativă virtute a samurailor. În Vest, simţul onoarei a fost mereu prezentat ca fiind legat de o anumită atitudine pe câmpul de luptă. Cele mai des întâlnite paralele îi puneau pe samurai pe aceeaşi treaptă a onoarei cu imaginea romantică a cavalerului medieval, fără teamă şi fără prihană.
În cazul samurailor, însă, onoarea nu era valabilă doar pe câmpul de luptă, iar cei care hotărau ce fapte sunt onorabile sau nu erau chiar samuraii – judecători ai propriilor fapte.
-
dă mereu dovadă de caracter în relațiile cu ceilalți
-
nu îți încălca niciodată cuvântul dat
-
nu ai doar responsabilități de serviciu, ai și responsabilități morale: față de colegi și față de tine însuți
-
nu este suficient să știi ce este corect, trebuie să te și porți ca atare
5. RESPECTUL
În societatea noastră, respectul nu se acordă doar celor pe care-i percepi ca fiind superiori ție: ca funcție, ca poziție în ierarhia socială sau pur și simplu ca avere. Respectă-i pe oameni pentru faptele lor și pentru modul în care se raportează la cei din jur.
-
ascultă opiniile şi sugestiile colegilor tăi și ţine cont de ele
-
respectă-i pe clienți, dar și pe potențialii clienți, în egală măsură.
-
Oferă tuturor aceleași șanse și tratează-i în mod egal, cu aceeaşi măsură
De asemenea, respectul reiese și din atitudinea pe care o ai față de oamenii mai puțin norocoși ca tine. Să ajuți un om în vârstă sau o femeie agresată pe stradă spune multe despre calitățile tale morale și dovedește că știi ce înseamnă cu adevărat respectul.
6. COMPASIUNEA
Pentru samurai, compasiunea era considerată cea mai înaltă virtute umană. Și acum, ca și atunci, se poate manifesta în multe feluri: prin iubire, prin simpatie, afecțiune sau bunăvoință. Și este, poate, unul dintre puținele lucruri care ne păstrează echilibrați în lumea agitată de astăzi.
-
interacționează mai des cu oameni pe care nu-i simpatizezi sau care au păreri diferite de ale tale; opinia ta despre ei s-ar putea să se schimbe în bine odată ce-ai aflat ce-i motivează și ce dorințe au
-
caută metode de a aduce oamenii împreună
-
învață să scoți în evidență părțile bune ale celor cu care lucrezi, în loc să-i critici pentru greșeli
-
nu te teme să te expui și nu aduna frustrări. Arată-ți sentimentele, spune-ți nemulțumirile; oamenii din jurul tău vor aprecia faptul că le oferi accesul la adevărata ta personalitate.
7. ONESTITATEA
Politețea este o farsă dacă nu este sinceră și întărită de onestitate, spune o vorbă japoneză. Samuraii trebuiau să dea dovadă de onestitate și în faptele, și în spiritul lor. Învățau acest fel de-a fi încă din copilărie, așa că noțiuni ca falsa politețe le erau necunoscute.
În ziua de astăzi, onestitatea – alături de integritate și de etică – este una dintre calitățile esențiale pentru succesul în carieră. Și vei ști că ai atins acel nivel care te va duce mai departe atunci când nu va mai fi nevoie să-ți "dai cuvântul" sau să "promiți".
-
fă întotdeauna tot ceea ce ai spus că vei face. Sau, dacă nu ești sigur că vei putea duce la bun sfârșit, în timp util, tot ceea ce ți-ai propus, fii onest și recunoaște asta înainte să fie prea târziu.
-
nu-i bârfi pe alții. Nu este ilegal să bârfești, dar îi va pune în gardă pe cei din jurul tău. Și atunci când colegii nu vor mai avea încredere în tine, poate este timpul să-ți cauți un alt loc de muncă.
-
fă întotdeauna ceea ce este corect, chiar dacă nu este nimeni în jur să te laude. Faptele mărunte demonstrează mai bine ca orice care sunt valorile și principiile tale.
Citeşte şi: 7 ponturi de care trebuie să ţii cont pentru o carieră de succes
Sursa foto: Shutterstock