COVID-19. Primul pas pentru dezvoltarea unui vaccin eficient
Compania biofarmaceutică Medicago, deținută în proporție de 40% de Philip Morris International, a anunțat că, la numai 20 de zile după ce a obținut gena SARS-CoV-2, a produs cu succes o particulă de tip virus (VLP) a noului coronavirus.
Potrivit Medicago, companie cu 450 de angajați în Canada și Statele Unite, în care gigantul tutunului Philip Morris International a investit 15 milioane de dolari, acesta este primul pas pentru dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva SARS-CoV-2, cel care povoacă boala denumită COVID-19.
Când ar putea fi făcute primele testele pe oameni
În momentul de față, este vorba despre un vaccin candidat pentru COVID-19, care trebuie, însă, supus testelor clinice pentru a se vedea eficiența lui și a se stabili dacă este sigur. Astfel, dacă lucrurile vor merge bine, compania estimează că un vaccin va putea fi testat pe oameni în luna iulie sau august.
Ce este particula de tip virus (VLP)
Particula de tip virus (VLP) mimează structura naturală a virusului, astfel încât este recunoscută ușor de sistemul imunitar. Este important de precizat că ea nu conține material genetic de bază, astfel că nu are o natură infecțioasă și nici nu se poate replica. Vaccinul candidat pentru combatarea COVID-19, produs de compania Medicago, este momentan în studii preclinice și se fac cercetări în ceea ce privește anticorpul.
„Ritmul progresului pentru combaterea COVID-19 poate fi atribuit capacității echipei noastre de a găsi soluții de vaccinuri și anticorpi pentru a contracara acest risc global pentru sănătatea publică. Faptul că am putut produce un vaccin candidat în decurs de 20 de zile de la obținerea genei este un factor de diferențiere dovedit pentru tehnologia noastră. Această tehnologie ne permite să acționăm, cu o viteză fără precedent, ca să combatem COVID-19”, a precizat Bruce Clark, CEO-ul Medicago.
Ce este COVID-19
Potrivit Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), coronavirusurile (CoV) sunt o familie de virusuri întâlnite frecvent atât la oameni, cât și la diferite specii de animale, cum sunt pisicile sau liliecii. Coronavirusurile se transmit, rar, de la animale la oameni și, mai apoi, de la om la om. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt MERS-CoV, SARS-CoV si, mai nou, SARS-CoV-2, cel care cauzează infecțiile ce au determinat Organizația Mondială a Sănătății ca, în 11 martie 2020, să caracterizeze răspândirea virusului ca fiind pandemică. Boala în sine este numită „infectie cauzată de coronavirus 2019”, pentru că în decembrie anul trecut au apărut primele cazuri de îmbolnăviri în China. Astfel, s-a ajuns la abrevierea de COVID-19. Nu există momentan un vaccin cu licență împotriva coronavirusului.
Medicago colaborează cu Centrul pentru Cercetări în Domeniul Bolilor Infecțioase al Universității Laval, care a avut o contribuție importantă în dezvoltarea unui vaccin împotriva Ebola. Totodată, în 2009, Medicago a produs un vaccin candidat pentru eliminarea H1N1 la numai 19 zile de la apariția virusului, iar în 2012 a realizat câteva milioane de doze de vaccin monovalent pentru gripă. Primul produs al Medicago, un vaccin particulă de tip virus tetravalent recombinat (QVLP) pentru gripa sezonieră, este, în prezent, evaluat de Health Canada. De asemenea, vaccinurile candidate pentru gripa pandemică, rotavirus și norovirus sunt în faza de teste preclinice și teste clinice de faza a II-a. Totodată, compania Medicago mai dezvoltă și anticorpi împotriva hMPV, RSV și a opioidelor.
Sursa foto: Shutterstock