Cum motivați angajații înainte de sărbătorile de iarnă
Sărbătorile de iarnă se apropie și odată cu ele vine și nevoia de a crește motivația angajaților. Cum putem noi, ca angajatori, să ne asigurăm că stimulăm crearea unei dispoziții bune la locul de muncă în perioada aceasta și, implicit, că ajutăm la cresterea motivației angajaților?
Aceste șase sfaturi vă pot fi de folos.
Cadouri
Ajută-ți angajații să intre în spiritul Crăciunului punându-le la dispoziție prăjituri sau cozonac la birou, fructe sau ciocolata caldă. Acestea creează întotdeauna o atmosferă plăcută. Iar micile cadouri pe birouri în ziua de Sfântul Nicolae sau în preajma Crăciunului aduc zâmbete tuturor.
Lăudați-le realizările
În loc să le vorbiți numai despre ce mai rămâne de făcut până la sfârșitul anului, apreciați realizările fiecărui angajat în parte sau a întregii echipe pentru anul care tocmai se va încheia. O puteți face în cadrul unui moment relaxant la birou sau cu ocazia petrecerii de Crăciun. De cele mai multe ori, aprecierile și recunoașterea performanțelor contează foarte mult la creșterea motivației. Angajații înțeleg că munca lor a avut rezultate și simt că au parte de satisfacții atât profesionale, cât și personale. Dacă aprecierile vin alături de un bonus, rețeta este garantată.
Work from home sau zile libere
Cu toții resimțim un grad de oboseală pe final de an. Prin urmare, oferă-le angajaților în perioada aceasta mai multe zile în care pot lucra de acasă, o zi liberă ca bonus, un program flexibil sau mai scurt. Cu siguranță vor veni înapoi cu mai multă energie, mai eficienți și motivați. În loc să rămână blocați în trafic după muncă, timpul câștigat astfel poate fi folosit, de exemplu, pentru a participa la serbările copiilor, pentru a-și petrece mai mult timp cu familia sau pentru a face altceva relaxant.
Vacanță prelungită de Crăciun
Sunt date care arată că mai mult de jumătate dintre angajați nu se simt confortabil să solicite concediu în timpul sărbătorilor. Își fac griji că șeful se așteaptă ca ei să fie disponibili în preajma sărbătorilor pentru a menține activitatea de zi cu zi. Dacă activitatea vă permite, puteți închide firma pentru toată lumea pe perioada sărbătorilor. În general, și clienții au vacanță, iar în majoritatea industriilor activitatea este mai redusă. Dacă nu puteți închide, încercați să organizați un program prin rotație pentru a oferi cât mai multe zile libere pentru angajați.
Indiferent de metoda pe care o puteți implementa în funcție de specificul activității, este important să le arătați angajaților că le respecți dorința de a lua o pauză pentru a se odihni și încărca de energie pozitivă, astfel încât să revină în noul an cu forțe proaspete.
Dacă activați într-un sector dinamic și solicitat în perioada aceasta, precum retail food, HoReCa, sănătate sau producție, iar activitatea devine mai intensă în perioada sărbătorilor, mulțumiți-le pentru eforturile lor, acordați un bonus și promiteți-le că îi veți răsplăti cu zile libere în plus anul viitor. Încercați pe cât posibil să creați o atmosferă relaxantă, să organizați Secret Santa sau o petrecere de Crăciun pentru ei și familiile lor.
Suport familial
Dacă faceți parte dintr-una din industriile dinamice în perioada sărbătorilor, iar copiii angajaților un intrat deja în vacanță, în măsura în care aveți posibilitatea, oferiți-le o sală de joacă unde angajații își pot aduce copiii. Părinții vor fi foarte mulțumiți de inițiativă.
Bonusuri
Un angajator corect își respectă întotdeauna promisiunile legate de bonusurile în funcție de performanța fiecărui departament sau angajat. Prima parte a lunii decembrie este întotdeauna un bun prilej să oferiți aceste bonusuri pentru ca angajații să aibă timp să-și calculeze cheltuielile pentru perioada sărbătorilor și să se bucure din plin de acestea.
Voi ce plănuiți la birou pentru perioada sărbătorilor?