Cum percepe Generația Z și cum gestionează work life balance… work-life blending
Opțiunea de a lucra de oriunde și în orice moment face ca granițele dintre viața profesională și cea privată să dispară. Altfel spus, echilibrul clasic între muncă și timpul liber, care împarte ziua în mod optim între cele două domenii pentru a le împăca și egala, aparține tot mai mult trecutului și tranzitează, ușor dar sigur, către work-life blending.
Acesta este un concept cu o definiție fluidă, în continuă evoluție, având semnificație diferită pentru oameni diferiți, care au vieți, experiențe, dorințe și visuri individuale. Așadar, putem spune că cele două perspective nu mai sunt separate, se îmbogățesc reciproc și, totodată, se întrepătrund. Astfel, în loc să fie stabilite priorități pentru a satisface nevoile fie ale muncii, fie ale vieții private, integrarea celor două domenii ar putea conduce la mai multă relaxare pe perioada unei zile.
Cu toții ne dorim un loc de muncă care să corespundă valorilor noastre, să ne ofere un echilibru mai potrivit între viața profesională și cea privată și mai multă flexibilitate. Pare însă că nu toți îl obținem, oricât de mult ni-l dorim. Față de noi ceilalți, viziunea Generației Z asupra acestui echilibru este că tinerii nu doar că și-l doresc, dar și fac tot ce este necesar pentru a-l obține cu adevărat. Paradoxal însă, munca și viața de familie sunt atât de integrate încât, Roberta Katz, fost cercetător principal la CASBS, consideră că tinerii din Generația Z ˝dacă nu sunt atenți, ar putea lucra tot timpul”. Aceasta și pentru că ei pun mai mult preț pe bunăstarea lor și pe experiența umană decât generațiile anterioare și caută medii care să le susțină interesele personale și să-i ajute să atingă idealuri mai progresiste, considerând că viața este mai mult decât muncă. În acest context, fiecare tânăr poate decide în mod individual dacă i se potrivește mai bine integrarea sau separarea între viața profesională și cea privată.
Tinerii din Generația Z apreciază flexibilitatea modelelor de lucru pentru a se adapta la diversele lor stiluri de viață și angajamente. Antreprenorii și managerii care oferă opțiuni precum munca hibridă alături de un birou fizic, echipe cu care să colaboreze virtual, ore flexibile sau săptămâni de lucru comprimate le dau posibilitatea tinerilor Generației Z să obțină un echilibru mai apropiat de ceea ce ei apreciază cel mai mult, bunăstarea personală. În viziunea lor, integrarea reală între viața profesională și cea privată nu înseamnă doar utilizarea eficientă a timpului de lucru, ci și crearea unui spațiu suficient de atractiv pentru recreere și timp liber.
Acest mod de a munci și trăi poate fi eficient pe termen lung și, în același timp, poate duce la mai multă satisfacție asupra vieții, o sănătate mintală mai bună, odihnă activă relaxantă și o performanță remarcabilă. Tot mai mulți tineri dovedesc că au disponibilitatea de a intra într-o ședință de lucru acasă la sfârșitul zilei de lucru sau în weekend, de a răspunde la un e-mail sau sms de serviciu în timpul liber sau în vacanță. În oglindă, ei gestionează și întâlniri și sarcini private în timpul orelor de lucru.
Potrivit European Working Conditions Survey, derulat recent, aproximativ o treime dintre angajații europeni lucrează deja în mod regulat în timpul liber. Această nouă modalitate de echilibrare a muncii și a timpului liber, permite oamenilor care muncesc să înceapă lucrul mai târziu pentru a-și duce copiii sau frații la școală sau pentru a avea tihnă la micul dejun; să-și ia o pauză mai lungă în mijlocul zilei pentru a lua un prânz agreabil cu prietenii sau colegii apropiați, pentru a merge la cumpărături sau pentru a face sport; să plece mai devreme după-amiaza pentru a se bucura de soare sau de lumină naturală și apoi, să continue munca în cursul serii etc. Lumea modernă a muncii este și va fi dominată în continuare de responsabilitate personală, autodeterminare, flexibilitate și autonomie în acțiune.
Generația Z acordă prioritate odihnei, sănătății mintale și fizice, precum și exprimării de sine. Ca atare, ei contestă programul de lucru auto-cuprinzător de la 9.00 la 17.00, cultura agitației și codurile stricte de îmbrăcăminte. Este logic ca acum, ca și în viitorul apropiat, să fie implementate modele de lucru flexibile și personalizate care să permită fiecărui om al muncii să își organizeze profesia în funcție de viața personală. Așadar, Generația Z sfidează status quo-ul în piața muncii și rescrie narațiunea profesionalismului… ˝Noua ordine mondială˝ a muncii viitorului este caracterizată de tranziția de la orele efectiv lucrate la obținerea performanțelor concrete, rezultatelor și contribuției pe care o persoană o poate aduce în spațiul profesional.
În concluzie, cel mai important aspect este ca fiecare angajat și antreprenor să-și poată organiza viața de zi cu zi în așa fel încât munca sa să fie o parte binemeritată a vieții.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 291
Pentru abonare, click aici