Cum poate o schimbare a carierei să îți influențeze și să-ți schimbe viața?
Am o prietenă care lucrează în domeniul medical. A fost cândva un asistent medical care lucra direct cu pacienții în fază terminală într-unul dintre spitalele de top. După cinci ani, a început să interiorizeze problemele pacienților până a ajuns să se simtă depresivă după câteva ore de muncă.
A avut un impact și asupra relațiilor ei cu familia. Nu se mai recunoștea pe sine.
Într-o zi, a decis să se trezească la realitate și să își ia destinul în propriile mâini.
A început să trimită aplicații pentru noi job-uri în domeniul medical la sediul unde lucra. Asta însemna să înceapă de la zero ceea ce nu este ideal în cariera nimănui, dar asta însemna că putea să își revină, ceea ce este de o sută de ori mai important decât salariul de la sfârșitul lunii. După ce a luat această decizie a început să se simtă mult mai fericită și să avanseze în noua carieră.
Acesta este un exemplu clasic al unei persoane care a fost influențată negativ de problemele de la muncă.
O schimbare a carierei poate schimba și împlini vise de o viață, să ne crească stima de sine și să ne reînvie entuziasmul pentru munca făcută.
Schimbarea este decizia corectă dacă ai trecut prin una dintre aceste experiențe sau mai multe:
Să lucrezi într-un mediu care te influențează negativ.
Nu fi descurajat, un mediu care te influențează negativ se poate schimba prin schimbarea organizației.
Să ai un șef dificil.
Greutățile muncii dintr-un birou unde șeful tău este dificil pot duce la stres excesiv. Totul stă în comunicare și în modul în care adresezi problema managerului tău profesionist și cu respect.
Te simți pierdut când te gândești ce trebuie să faci? Majoritatea oamenilor stau la job-ul lor și se mulțumesc cu mediocritatea din cauza fricii eșecului sau a necunoscutului. Succesul vine odată cu realizarea nevoii de a ieși din zona de confort. Dacă îți este frică să iei parte la activități noi, ține minte, viața este scurtă. Mediocritatea te va face doar să simți că viață trece pe lângă tine.
Cum poți face o schimbare a carierei cu succes?
Cheia este să treci prin schimbarea de carieră pas cu pas pentru a evita greșelile.
Scrie un plan al carierei!
Un plan al carierei are un termen limită pentru fiecare pas. Acești pași includ: cursuri noi, să înveți o limbă nouă și căutarea locului potrivit rezolvând în același timp problemele de la muncă. Un plan al carierei trebuie ținut zilnic în portofel pentru a te motiva să îl urmezi.
Cântărește opțiunile!
Dacă ai un master în Management, scrie cinci locuri de muncă pentru care crezi că poți aplica. Veștile bune sunt că diplomele pot fi folosite pentru o varietate de locuri de muncă.
Nu trebuie să te conformezi cu ceea ce societatea crede că sunt locuri de muncă de top. La final, tot ceea ce contează este să alegi ceea ce crezi tu că te va face fericit.
Fii sincer în legătură cu plusurile și minusurile aduse de acest job
Este timpul să fii sincer în ceea ce privește punctele forte dar și în legătura cu slăbiciunile, oportunitățile dar și pericolele aduse de acest nou job.
Factorii economici, competiția, locația, realizările dar și educația necesară, toate acestea sunt puncte de vedere pe care trebuie să le calculați când luați decizia de a schimba ruta carierei.
Căutați un mentor sau un trainer!
Mentorii sau trainerii pentru carieră care lucrează deja în domeniu îți pot oferii detalii despre factorii care fac ca un job să fie unul de dorit sau unul de evitat. Uite o listă de întrebări pentru aceștia: Ce este necesar să fac pentru a reuși în acest rol? Ce fel de certificare sau ce fel de dezvoltare educațională trebuie să am pentru acest rol? Care sunt dificultățile acestui rol? Există potențial pentru dezvoltare a carierei?
O discuție la o cafea cu un mentor îți poate schimba perspectiva asupra schimbării carierei.
Cercetează salariile!
Unii oameni decid să facă schimbări de carieră pentru un rol care e plătit mai prost dar care aduce beneficii pentru a compensa diferența salarială. Cercetați acești factori deoarece sunt foarte importanți.
Fii realist!
Dacă scopul tău este să ajungi într-o funcție executivă, este timpul să fii onest în ceea ce privește locul în care te afli în cariera actuală.
De exemplu, dacă în board meeting-uri, discuțiile ți se par plictisitoare, un rol executiv nu este potrivit pentru tine. Dacă ești introvert și relaționarea ți se pare foarte obositoare, trebuie să reconsideri un job în vânzări.
Întreabă-te: dacă lucrezi în această poziție vei rezista următorii cinci ani? Dacă beneficiile care vin odată cu această poziție sunt ademenitoare poți găsi și alte poziții care îți sunt potrivite și te vor face fericit.
Fii mai întâi voluntar!
O persoană care vrea să devină manager trebuie mai întâi să încerce voluntariatul pentru a experimenta realitatea acestei poziții.
Fii voluntar până ești sigur că această decizie este cea corectă.
Aici gasești o listă de lucruri pe care trebuie să le iei în considerare ca și unelte într-o carieră:
Căutări online. Caută-ți numele online și vezi ce apare. Recomand să vă uitați la toate imaginile care apar pe Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, LinkedIn sau alte site-uri. Ultimul lucru pe care vrei să îl auzi este că ai fost respins din cauza lucrurilor postate.
Să ai un cont LinkedIn pregătit. Angajatorii vor vrea să se uite pe contul de LinkedIn pentru a vedea dacă experiența din CV este aceeași cu cea de pe site.
Portofoliu. Un portofoliu cu munca ta este recomandat pentru oamenii care vor să lucreze în domenii artistice. Recomand portofoliile online!
Scrisoare de intenție. O scrisoare bună de intenție va impresiona mereu potențialii angajatori.
Schimbarea carierei necesită timp. Fii atent la semnele mintale și fizice ca să îți menții sănătatea. Meriți să lucrezi fericit și să ajungi acasă fără pic de stres. Dacă eviți greșelile făcute de majoritate, atunci vei găsi locul de muncă perfect pentru tine.
Și nu înceta niciodata să îți îndeplinești Ikigai-ul!