Cum recrutezi candidații de cursă lungă în IT
Recrutarea în domeniul IT&C, în anul 2018, este un proces anevoios și cu un înalt grad de dificultate, în primul rând pentru că metodele clasice nu funcționează. De asemenea, numărul de candidați calificați este mult mai mic în raport cu numărul de oportunități existente.
În ceea ce privește retenția angajaților din domeniul IT&C, ne confruntăm mereu cu o serie de dificultăți: concurența este acerbă, iar în decizia schimbării jobului nu primează doar pachetul salarial, ci și o serie de beneficii colaterale: certificări și traininguri oferite de către companie, mese asigurate, servicii de curățătorie, un număr mai mare de zile de concediu etc.
Evident, orice angajator își dorește angajați care să fie eficienți, creativitati, ambițioși, talentați, cu inițiativă, pasionați și loiali. Un indiciu că un candidat este loial poate fi numărul de ani pe care un candidat îi petrece într-un anume rol în cadrul companiei. În plus, dacă în cadrul aceleași companii rolurile sale se diversifică și apare o evoluție pe verticală avem un alt indiciu al loialității sale, pe care o putem traduce și prin employee engagement.
Programatorul, developer-ul sau inginerul de software este, de fapt, un problem-solver. Este o persoană care știe să caute soluții și să le implementeze astfel încât programul pe care îl scrie să fie cât mai bun cu putință și să aibă un număr cât mai mic de erori. Din păcate, uneori apar plictiseala și nemulțumirea, ce pot fi cauzate de natura proiectului, de comentariile clientului legate de evoluția proiectului, de divergența opiniilor client-dezvoltator. De aceea, pentru a îmbunătăți performanțele, programatorii noștri lucrează cu metodologia Agile Scrum, iar la finalul sprint-ului există acea retrospectivă – unde ar trebui să se discute despre îmbunătățirea soft-ului în cauză. Un alt concept important este cel de clean code – codul ușor de citit, ușor de înțeles și ușor de modificat.
Când selectăm un candidat pentru un anume rol în domeniul IT&C apare lupta între soft skills și hard skills. Suntem tentați să dăm prioritate hard skill-urilor, dar soft skill-urile au început să conteze din ce în ce mai mult. Comunicarea, creativitatea, determinarea, flexibilitatea, capacitatea de a asculta, negocierea, munca în echipă ar trebui să caracterizeze un candidat demn de a fi luat în considerare pentru ocuparea unui rol într-un domeniu tehnic, și nu numai.
După cum spuneam la începutul articolului, în domeniul IT&C nu mai funcționează demult metodele tradiționale, precum postarea de anunțuri și primirea a sute de CV-uri, care apoi trebuie să fie triate. Acum, recrutatorii trebuie să abordeze candidații direct, utilizând diverse surse – printre care aș menționa LinkedIn, GitHub, diverse grupuri și forumuri de specialitate de pe LinkedIn sau Facebook. Este importantă prezența companiei în mediul virtual printr-o pagină de LinkedIn și/ sau Facebook, precum și prezența la târguri de joburi dedicate domeniului IT.