Cum să te adaptezi de la o țară la alta într-o carieră internațională
La început de an îmi doresc să încep cu o urare în primul rând Revistei CARIERE și s-o felicit pentru cei 20 de ani de la prima apariție editorială. Mult succes în continuare revistei și echipei!
La mulți ani și ție, cititor al Revistei CARIERE! Îți doresc un 2023 abundent în oportunități de dezvoltare personală și profesională!
Ca o coincidență, în 2022 am sărbătorit și eu 20 de ani de carieră internațională. Tot în 2022 am dat și startul acestei colaborări frumoase cu Revista CARIERE ca autor contribuitor de la Londra.
Îți amintesc articolele anterioare pe care le-am scris:
- Cum să negociezi cu tine pentru o carieră de succes
- Ghid pentru a construi cu succes o carieră internațională
În dezvoltarea profesională și personală cu pasul îndrăzneț de a-ți continua ascensiunea internațională, adaptarea este unul din factorii cheie.
După ce negociezi cu tine să ai o carieră de succes, după ce ai urmat ghidul de construire a carierei internaționale, următorul pas firesc este modul în care te adaptezi. Tranziția e nu doar din punct de vedere profesional, ci și uman în relațiile cu oamenii noi pe care îi vei întâlni.
Dacă mi-ai citit articolele anterioare știi că am o experiență de mulți ani în leadership și supply chain în trei corporații în patru țări. Sunt bucuroasă să împărtășesc cu tine din secrete mele care m-au ajutat să obțin locuri de muncă în echipe senioriale în companii de top în Hamburg, Amsterdam și Londra.
- Adaptarea psihologică începe din România. Adaptarea la o noua cultură vine natural când ai mintea deschisă. Când am decis să plec din România (București) am primit cadou două ghiduri – asta se întâmpla în urmă cu 14 ani. Și acum îmi vine să zâmbesc când mă gândesc la acel moment. Cele două ghiduri erau cu cele două țări în care urma să locuiesc: Germania și Olanda. M-au ajutat mult să dorm mai bine noaptea citind despre mentalitățile culturale. Eram 100% pregătită psihic să plec și să-mi încep cariera internațională așa cum visasem de mică. Știam că-mi voi lăsa familia în România, dar știam și că îi voi vedea și îi voi auzi la fel de des, ca atunci când stăteam oricum departe de ei, în București. Culmea, poate chiar mai des ca atunci când locuiești în același oraș sau țară. Un exercițiu pe care ți-l recomand: Închide ochii și lasă inima să simtă noua țară în care vei locui, dacă în acel moment zâmbești înseamnă că ești pregătit. Despărțirile sunt mereu dificile, dar ce este important este să ai încredere în tine.
- Pregătește-te pentru diferențele culturale – mentalitatea Europei de Vest unde eu am lucrat este foarte diferită de România. Iau ca exemplul programul de lucru: eram în prima mea zi de lucru în biroul din Hamburg, la ora 17:15, un sfert de ora după terminarea programului. Mă uit în jurul meu și constat cu surprindere că eram absolut singură în birou. Îl sun pe șeful meu care era locat în Paris și-i spun de surprinderea mea, la care el râde și-mi spune:” Ana, bine ai venit în echipa noastră din Germania. Nu mai ești în România, așa sunt germanii eficienți în cele 8 ore de lucru. Iar familia și timpul personal sunt sfinte. Tu ce faci? De ce mai stai în birou!? Eu: Păi oricum nu am prieteni și nu cunosc orașul. Șeful: Păi mergi și fă-ți prieteni și împrietenește-te cu orașul”. De atunci, am plecat și eu odată cu colegii și am început să mă bucur de viața de expat.
În Anglia unde locuiesc de 8 ani, viața profesională este importantă, dar viața personală are prioritate. Britanicii, germanii și olandezii trăiesc pentru a merge în vacanțe, după orele de program se vorbește doar despre sport, familie, vacanțe și evenimente de socializare. Vreau să accentuez că aceasta este propria mea experiență. Cunosc și persoane care aleg să muncească ore suplimentare, dar aceasta este o alegere personală.
Păstrează-ți mentalitatea flexibilă pentru a înțelege și a te adapta la diferențele culturale. (Teoria dimensiunilor culturale dezvoltată de Geert Hofstede)
- Glumele la locul de muncă sunt foarte diferite de cele din România. Am înțeles că există diferențe culturale și în glumele care pot fi făcute la muncă. Deținând roluri manageriale în diferite țări, a trebuit întotdeauna să citesc și să cunosc foarte bine legislația muncii a țărilor respective. Glumele cu tentă sexuală nu sunt permise sub nici o formă, nu se tolerează complimentele excesive referitoare la cum ești îmbrăcat sau cum arăți. În UK poți fi acuzat de un angajat pentru hărțuire sexuală pentru orice glumă sau situație care te face să te simți inconfortabil, lipsit de demnitate. Aceste drepturi ale angajatului sunt acoperite de legea Equality Act 2010 (UK). Am întâlnit o situație cu un coleg român căruia i s-a dat feedback din partea unui șef englez că trebuie să fie mai atent și mai sensibil la umorul sarcastic pe care îl are în abordarea cu colegii. Umorul lui nu era recepționat bine de colegii englezi care se simțeau inconfortabili cu acele glume. De 14 ani de când trăiesc peste hotare, până și glumele mele s-au adaptat la culturile în care trăiesc; sunt momente când cei de acasă nu-mi înțeleg umorul dar eu sunt ok cu asta. Umorul meu este adaptat pe cel englezesc, sec, umor de situație bazat pe circumstanțele din Anglia.
- Să studiezi și să ai un job part time e perfect normal în culturile vestice, mai ales în Olanda, Anglia, America. Tinerii sunt încurajați de familie să dețină un job în paralel cu studiile. De exemplu, să fii contabil și să lucrezi într-o cafenea part-time este perfect acceptabil de societate. Motivele sunt diferite de la o situație la alta: independența financiară și familială, dorința de a dobândi un câștig cât mai devreme, un câștig suplimentar, necesitatea de a plăți studiile sau costurile cu chirii și alte facturi. Există și situația nefericită în care unele studii și experiență din România nu sunt recunoscute peste hotare, și atunci trebuie să porneșți de la zero. Dar jobul nu te definește, nu este o rușine să câștigi cinstit chiar dacă sunt momente de tranziție cu joburi sub nivelul tău de calificare.
- Hobby-urile te ajută să te integrezi mai rapid și mai ușor. Fitnessul m-a ajutat să fiu sănătoasă fizic și mental, să-mi fac prieteni în toate țările în care călătoream cu munca. Cunosc multe alte exemple între cunoscuți cu cluburi de salsa, sau cluburi sociale cu membri privați. Pe lângă beneficiile de sănătate evidente, asigura-te că dezvolți o pasiune pentru un sport, că ai un hobby dincolo de muncă.
- Într-o carieră internațională este foarte important să te înconjori de minți multiculturale. Cu cât e mai divers grupul de colegi, echipa ta și grupul de prieteni cu atât mai repede te adaptezi și te integrezi la cultura respectivă. Trăim într-o lume în care intersecția de culturi este nu numai o realitate dar și o necesitate pentru a evolua ca oameni. Doar cu o minte multi-culturală, deschisă la culturi cât mai diverse poți reuși în carieră internațională. Mulți colegi din fostele mele echipe se concentrau mult prea mult pe abilitățile tehnice ale jobului, dar asta nu era îndeajuns. Le dădeam permanent feedback să-i ajut să înțeleagă cât de importante sunt acele ‘soft skills’: comunicare, flexibilitate, deschidere la schimbare, adaptabilitate la nou etc. E nevoie să-ți dezvolți acele soft skills care să te ajută să înțelegi alte culturi și perspective.
- Dezvoltă-ți empatia. Cu cât ești mai empatic cu atât mai repede te integrezi, îți faci prieteni, te plac șefii și echipa și poți reuși să crești în carieră. Dă-ți voie să fii empatic și vulnerabil pentru că atunci te poți conecta cu ușurință la oameni, culturi și situații noi. Empatia se poate dezvolta cu regula de 70% (experiență în job) – 20% (relații, mentor) -10% (cursuri, training).
- Alege-ți un Mentor. Pe mine m-a ajutat enorm să am un mentor cetățean Australian care a văzut în mine ceea ce eu nu aveam curajul să văd, care m-a ajutat să aplic pe joburi în afara țării. Mentorul te ajută să ai încredere în tine, îți dă alternative și acces la soluții rapide, îți scoate în evidență punctele forte și te învață cum să-ți îmbunătățești abordarea în diferite situații.
Iată-ne la începutul anului 2023 care cred cu putere că aduce oportunități excepționale tuturor celor care au curaj să inițieze transformări personale și profesionale.
Oricând simți că îți dorești să împărtășești din experiența personală sau ai întrebări legate de carieră mă găsești aici.
Iar până la următoarea ‘revedere’, îți doresc mult succes și multă sănătate din Londra.