Cum să valorifici la maximum statutul tău de student și să îmbini școala cu distracția și cu un job
Dacă ești student, odată cu începerea cursurilor față în față și revenirea într-un oraș universitar, te poți gândi serios să profiți de oportunitățile pe care acesta ți le poate oferi. Mai ales dacă ești boboc sau în al doilea an de studiu, cu siguranță din cauza contextului pandemic ai fost „blocat”, iar cele mai multe dintre zilele tale s-au petrecut în fața calculatorului și a altor dispozitive digitale. E timpul să îți iei revanșa, iar în acest articol venim cu câteva recomandări:
Un job și/sau o colaborare
În cazul în care ești disciplinat și îți place ceea ce faci, cu siguranță vei dispune și de suficient timp liber în afara cursurilor. Poți să îl folosești în avantajul tău, câștigând bani și experiență. Ai posibilitatea să te angajezi part-time sau să îți cauți mai multe colaborări, mai ales dacă ai o parte creativă dezvoltată și te pricepi la scris, PR, marketing, grafică, traduceri sau editare audio-video. Deși poți deține skill-uri foarte bune în domeniile menționate, potențialii angajatori nu au de unde să știe acest lucru. Tocmai de aceea, este esențial să redactezi o scrisoare de intenție convingătoare, impecabilă, în care să argumentezi de ce vrei să te alături unei echipe, pe lângă o prezentare scurtă în care să enumeri acele competențe care te recomandă pentru poziția vizată. E important să știi ce detalii să cuprindă aceasta și ce greșeli să eviți pentru a te detașa de ceilalți contracandidați. Totodată, nu omite importanța CV-ului, iar la interviu, încearcă să lași tracul acasă, căci va fi o discuție în care tu trebuie să te vinzi cât mai bine și să convingi HR-ul că ești exact ceea ce caută. Chiar dacă e vorba poate de primul tău loc de muncă, trebuie să-ți cunoști drepturile și să nu te mulțumești cu „cel mai puțin”, chiar dacă e vorba de un post de junior. E drept, experiența face diferența, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-ți negociezi salariul, precum și alte facilități care te-ar putea ajuta foarte mult, cum ar fi plata transportului și/sau bonuri de masă, unele acceptate în marile supermarketuri chiar și pentru achiziția de haine și rechizite.
Ieșiri în oraș
Deși există o probabilitate destul de mare să lucrezi remote, adică din confortul camerei tale, de cămin sau închiriată, nu te complace în situație, alegând să îți comanzi mâncare online, să-ți faci cumpărăturile doar de pe site-uri, ba chiar să renunți la mișcare. Este esențial să existe și componenta de relaxare și de distracție în viața ta de student. Astfel, poți interacționa cu mulți tineri de vârsta ta sau, dacă ești pregătit, chiar încerca să inițiezi o relație. În plus, într-un oraș mare, pe lângă terase, restaurante, pub-uri și cantine cu prețuri adaptate pentru studenți, vei putea avea și o viață culturală. Poți să găsești bilete reduse la teatru, concerte cu un număr redus de participanți, operă, lansări de carte, o bună ocazie de a-ți lărgi orizontul și de a te familiariza cu noțiuni noi. În plus, toate acestea te vor apropia de oameni cu preocupări similare ție și îți vei face prieteni cu care îți va plăcea să petreci timpul liber. Nu uita și de faptul că distracția poate fi la cote maxime într-un club.
Dincolo de acestea, nu uita că este esențial să te perfecționezi în domeniul ales, să participi la cursuri sau măcar la seminare și laboratoare. Astfel, vei avea ocazia să aprofundezi cunoștințele pe care le ai deja în specializarea pentru care ai optat și să cunoști cei mai buni specialiști din domeniu, profesori care vor fi la catedră tocmai pentru tine și pentru colegii tăi.
Sursă foto: unsplash.com