Cum se poate adapta un antreprenor la mediul corporate și ce provocări poate să întâmpine?
Sursa foto: unsplash.com
Te-ai săturat să lucrezi de unul singur? Te-ai săturat să nu îți poți lua o vacanță liniștit atunci când simți nevoia de una? Te-ai săturat de situații neprevăzute pe care trebuie să le rezolvi într-un timp record? Te simți epuizat fizic și emoțional și simți că nu mai ești satisfăcut de job-ul tău curent?
Cum ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul anului, unii dintre noi ar putea să își înceapă deja lista de obiective pentru anul următor. Unii dintre noi poate își doresc schimbarea startegiei în afacere, alții poate își doresc să își deschidă una, iar unii dintre noi poate au ca obiectiv renunțarea la mediul de business și își doresc transformarea din antreprenor, în corporatist.
Este normal să ne dorim schimbări pe parcursul vieții. Este normal să încercăm mai multe opțiuni, atunci când simțim că un anumit profil profesional nu ne mai satisface nevoile. Antreprenoriatul poate să fie, uneori, destul de stresant și de consumptiv și, poate, orele interminabile petrecute pentru afacerea ta nu te mai satisfac și nu se mai aliniază obiectivelor tale actuale și contextului tău actual.
Dar, oare cum are loc trecerea de la antreprenor la corporatist și cu ce provocări vine ea?
Ca antreprenor, cu siguranță ți-ai dezvoltat niște abilități extraordinare pentru mediul de business, dar aceste abilități vor fi valorificate în mediul corporatist?
De asemenea, există posibilitatea să nu ai nicio idee de cum te vei putea poziționa în mediul corporate atunci când decizi să faci această schimbare.
Specialiștii în psihologie organizațională au punctat câteva strategii de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să faci tranziția de la mediul de business în corporație.
Iată de ce ar trebui să ții cont și, în același timp, cu ce provocări te vei întâlni atunci când vei vrea să faci tranziția:
- Este important să îți aranjezi povestea cu grijă
Probabil că au trecut foarte mulți ani de când nu ai mai fost la un interviu pentru un job. Poate că doar gândul că va trebui să răspunzi la întrebarea: ”Spune-mi câte ceva despre tine” te poate duce pe marginea unui atac de panică.
Specialiștii spun că antreprenorii care își doresc să facă tranziția la mediul corporate ar trebui să își dedice destul de mult timp pentru a găsi un răspuns la această întrebare. De asemenea, antreprenorii ar trebui să se pregătească și pentru a motiva de ce își doresc să părăsească mediul de business.
Recomandările înclină către sinceritate, încredere în sine și în atitudine deschisă față de mediul corporate. Dacă, spre exemplu, vrei să pleci din mediul de business pentru că afacerea ta a dat faliment și a eșuat, vei putea să povestești despre condițiile neprevăzute ale pieței cu care te-ai confruntat și să spui povestea reală, fără însă a da vina pe altcineva și fără a deveni defensiv. Este important să discuți și despre faptul că ești recunoscător că ai avut oportunitatea să conduci o afacere, că ai încercat și că această experiență te-a ajutat să te dezvolți personal și să înveți lucruri despre tine.
De cele mai multe ori, atunci când vorbești despre motivul schimbării, este esențial să te axezi pe experiența pe care ai câștigat-o în mediul de business și pe lucrurile pe care le-ai învățat odată cu ea.
- Este posibil să întâmpini dificultăți atunci când vrei să faci tranziția de la mediul business la mediul corporate, deoarece superiorii ar putea crede că vei fi greu de manageriat
De cele mai multe ori, una dintre problemele cu care te-ai putea confrunta este nevoia ta de a conduce, datorită mediului de business unde ți-ai format abilități de leader incontestabile și unde asta făceai zi de zi. Pentru a-i convinge pe anagajatori că te-ai putea plia și te-ai putea integra foarte bine în mediul corporate, încearcă să insiști pe abilitățile tale de lucru în echipă, pe empatie și pe inteligența emoțională crescută. Aceste trăsături sunt extrem de importante în mediul corporate. Dacă simți că este nevoie să dezvolți aceste laturi, înainte de a face schimbarea înscrie-te la câteva workshop-uri de dezvoltare a lucrului în echipă.
Și nu uita, cu orice lucru nou, este nevoie de exercițiu!
- Articulează-ți extrem de tare valoarea pe care o poți aduce organizației!
Specialiștii recomandă cu încredere să îți valorizezi extrem de mult potențialul și să îți dai timp pentru a înțelege care sunt abilitățile care te pot face un bun candidat pentru un job în corporație.
Dacă tu nu crezi că ai niște capacități valoroase, nici angajatorul nu va crede acest lucru!
Studiile arată că una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă un antreprenor atunci când vrea să facă o schimbare în carieră fac referire la gândurile negative pe care le are față de propria valoare și față de abilitățile personale!
Te pot asigura că dacă îți identifici micile minusuri și dacă exersezi în a le îmbunătăți și dacă crezi cu tărie că ești o persoană valoroasă, va crede și managerul care te va angaja în corporație!
- Libertatea din mediul de business față de mediul corporate
Într-adevăr, o provocare cu care te-ai putea confrunta va fi legată de libertatea propriilor decizii și, de ce nu, a propriului timp.
Deși până acum ai fost obișnuit să fii tu cel care ia deciziile importante, cel care decide, poate, și pentru ceilalți, tu ți-ai organizat timpul așa cum ai vrut, tu ai documentat pierderile și câștigurile, tu ai avut totul sub control.
Ce se va intâmpla de acum, când toate aceste lucruri vor fi în mâna altcuiva?
Specialiștii recomandă găsirea unei organizații care are o cultură ce se aliniază perfect valorilor și principiilor tale. Există multe organizații care îl lasă pe angajat să aibă propria autonomie, să ia decizii și să își organizeze timpul așa cum își dorește, atâta timp cât sarcinile sunt realizate la timp. Prin acest mod, angajatul obișnuit în mediul de business nu numai că își pune în continuare în aplicare abilitățile pe care le-a dezvoltat în mediul de business, dar va simți că are și un scop în organizație și contribuie activ și proactiv la creșterea organizației. Există multe culturi organizaționale care nu pun accent pe funcții ierarhice.
Atunci când te simți compleșit de provocările cu care vine tranziția de la mediul de business la corporate, specialiștii recomandă să analizezi beneficiile cu care vine această schimbare: salariul lunar fix, ceea ce îți va crea sentimentul de siguranță și liniște financiară, în comparație cu mediul de business, unde de multe ori exista posibilitatea să dezvolți simptome anxioase cu gândul la încasări, plata angajaților, taxelor etc. Pe de altă parte, zilele libere fixe, vacanțele fixe și libertatea timpului liber, care va fi mult mai liniștit atunci când ești doar un angajat. Totodată, în mediul corporate vei avea parte de susținerea colegilor și îți poți dezvolta mult mai bine lucrul în echipă, față de poziția de antreprenor, când totul era pe umerii tăi și aveai întreaga responsabilitate.
Deși tranziția poate fi plină de provocări, identifică acele abilități pe care le ai și care ar putea să te ajute să performezi în mediul corporate, setează-ți anumite obiective pe care vrei să le atingi și amintește-ți că vii cu un bagaj emoțional și aptitudinal foarte valoros care ar putea să te diferențieze incontestabil de colegii tăi!
Concentrându-te pe abilităție transferabile, utilizează abordarea antreprenorială în avantajul tău și las-o să te ajute. Dacă ești blocat, un coach în carieră te poate ajuta, de asemenea, să te întorci pe drumul de pe care ai plecat.