Cum te pregătești pentru revenirea la job după concediul de maternitate
Pentru ca această perioadă de tranziție să fie mai ușor de gestionat, este recomandat să ţineţi seama de următoarele aspecte:
Stabilirea unor granițe sănătoase în relația mama – copil
Este esențial să existe o relație apropiată între mama și copil, bazată pe oferirea de afecțiune necondiționată, încredere, sprijin, ş.a.m.d. Însă la fel de important este ca mama să creeze contextul necesar astfel încât copilul să dezvolte relații securizante și cu alte persoane. Astfel, acesta se va dezvolta armonios și va fi evitată dependența de cea care i-a dat viaţă.
Totodată, o relaționare sănătoasă va facilita acomodarea copilului cu noul context creat de diminuarea intervalului de timp petrecut cu mama.
Înțelegerea importanței “timpului de calitate”
Multe femei care se reîntorc la job experimentează un sentiment de vinovăție față de copil. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că mama pune accentul pe cantitatea timpului petrecut alături de acesta.
În realitate, însă, cel mai relevant este ca timpul dedicat copilului să fie de calitate și acest lucru poate fi obținut în primul rând printr-o stare de prezența totală în interacțiunea cu acesta.
Conștientizarea importanței dezvoltării personale și profesionale
Pentru a ne simți împliniți în cât mai mare măsură este esențial să acordăm importanță atât laturii personale, cât și celei profesionale.
În momentul în care oamenii sacrifică zona profesională pentru a se dedica în exclusivitate celei personale, pot apărea dezechilibre greu de gestionat.
Restabilirea obiectivelor profesionale
Pentru ca acomodarea cu job-ul să fie mai facilă este important ca femeile aflate în această situație să-și reamintească care sunt visurile lor în plan profesional și în funcție de acestea să-și seteze obiective pentru următoarea perioadă.
Participarea la conferințe, training-uri, cursuri, workshop-uri de specialitate
Este firesc ca pe parcursul concediului de maternitate femeile să piardă contactul cu domeniul în care își desfășoară activitatea.
La fel de natural poate fi și sentimentul de inadecvare în noul context.
Așa încât, participarea la evenimente din zona profesională în care activează poate fi foarte utilă, întrucât prin intermediul acestora îşi poate restabili contactul direct cu domeniul de activitate.
Astfel se vor simți mai pregătite pentru reînceperea activității profesionale.
Vizitarea colegilor de muncă
O vizită la locul de muncă cu câteva luni înainte de întoarcerea la job poate avea un impact foarte bun în pregătirea psihică pentru acest nou început.
Reconectarea cu ceilalți colegi, descoperirea unor subiecte comune de discuție, împărtășirea experienței oferite de rolul de mamă, sentimentul de acceptare, entuziasmul manifestat de grup în raport cu întoarcerea respectivei persoane la job, vor avea, de asemenea, un impact pozitiv.
Negocierea unui program de lucru part-time în prima fază a colaborării
Pentru ca reintegrarea la locul de muncă să fie eficientă, este recomandat că aceasta să fie făcută în etape și, în prima fază, să existe posibilitatea unui program de lucru de patru sau de șase ore.
Solicitarea unui plan de integrare
Este posibil ca poziția anterior ocupată să fie modificată într-o anumită măsură, așa încât este eficient atât pentru angajator, cât și pentru angajată, să fie implementat un plan de integrare.
Revenirea la job după concediul de maternitate este un proces pe care fiecare femeie îl experimentează într-un mod subiectiv. Tocmai de aceea este recomandat ca fiecare persoană să fie atentă la nevoile sale și să acționeze în direcția care o ajută să se simtă împlinită; pentru că numai în acest fel copilul se va dezvolta într-un mediu sănătos, care îi oferă modele și valori pe care le poate urma.